25.03.2017

Start Finish: 2017 Avustralya GP #1



Heyecanla beklenen iki günden ilki sonunda geldi geçti ve Melbourne'de sıralama turlarıyla sezona tam olarak başladık.

-Buraya kadar geçen sürede Ferrari ve Mercedes pilotlarının birbirlerini "kasıtlı olarak yavaş gitmekle" itham etmeleri ve McLaren Honda'nın artık haber değeri taşımayan motor/araç sıkıntıları dışında fazla bir şey yaşanmadı.

-Uluslararası yayını veren FOM'un ağır sıçışıyla ilk eleme seansına grafiksiz, zaman tablosuz, sadece pistte dönen araçları izleyerek başladık. Normal yarış olsa bu kadar sorun olmazdı ancak bildiğiniz gibi sıralamanın en büyük olayı zaten zaman. Bir an Bernie Ecclestone'un intikam amacıyla yayın kablolarını kesmeye çalıştığını gözümün önüne getirsem de ikinci seansa yaklaşırken sorun halloldu.

-Yeni koyulan "sektör içindeki sektörleri" gösteren renkli kutular çok işe yarıyor. Bazı insanlar ise onlara bakmaktan araçları izleyemediklerini söylüyorlar.



-McLaren Honda, Vandoorne'un aracında yakıt akış sıkıntısı yaşayarak beklentileri boşa çıkarmadı. Kendisi de ilk eleme seansında elendi.

-Test sürüşlerinde kaza yapan isimler Palmer ve Stroll da apar topar sıralamaya yetiştirilseler de elenmekten kurtulamadılar.

-Haas pilotu Kevin Magnussen de yanılmıyorsam deneme sürüşlerinde Verstappen'in üstüne çıktığı çimleri bir kez daha biçerek hata yaptı ve elendi.

-Bence günün başarılı sayılabilecek ismi Antonio Giovinazzi'ydi. Pascal Wehrlein'ın yerine son dakikada Sauber'e dahil olan İtalyan pistte fazla çalışma şansı bulamadan sıralamalara girdi ve ilk turda sadece 0.2 saniyelik bir farkla elendi.

-İlk eleme seansında Lewis Hamilton 1.24:191 ile en hızlı isim oldu. Hemen ensesinde 1.24:352 ile Kimi Raikkonen vardı.

-İkinci eleme kısmında yine McLaren Honda'nın Alonso'ya çile çektirmesini izledik. Kendisi her şeye rağmen piste dönüp 13. sırayı alırken "Elimden gelenin en iyisini yaptım." dedi. Sevmediğimi her fırsatta dile getirsem de böyle leş bir arabaya rağmen gösterdiği çaba takdire değer.

-Max Verstappen bir ara "Beni Daniel'in arkasından göndermeyin, çok yavaş" diye şikayet etti ama takım arkadaşı Daniel Ricciardo'dan mı Toro Rosso'daki Daniil Kvyat'tan mı şikayet ettiğini anlamadım. Takıma şikayet ettiğine göre Ricciardo'dur diyeceğim ama Toro Rosso da kardeş takım sonuçta. Çok da önemli değil.

-İkinci seansın sonunda yine Hamilton en hızlıydı (1.23:251) ancak bu sefer peşinde takım arkadaşı Valtteri Bottas vardı. Esas heyecan verici olan ise Hamilton, Bottas, Raikkonen, Vettel şeklindeki dörtlü kendi aralarında 0.25'ten az bir farkla ayrılıyorlardı.

-Perez, Hulkenberg, Alonso, Ericsson ve Ocon'u döktükten sonra girilen son eleme seansında önce Hamilton, Bottas, Vettel arasında poleün çok ufak farklarla değişimini izledik. Lewis Hamilton iki ismi de geride bırakarak pole pozisyonuna kondu.

-Avustralyalı RedBull pilotu Daniel Ricciardo spin atıp duvara vurunca kırmızı bayraklar sallandı. Yağmur yağışı da beklendiği için takımların bir daha piste çıkmayacağı yönünde tahminler yapıldı.

-Ancak beklenen yağmur şehrin üstünde kalıp piste gelmeyince son bir kez daha piste çıkan pilotlar bize mükemmel bir çekişme daha izlettiler. Hamilton 1.23'ün altına inip yine pole pozisyonuna otururken (1.22:188) Bottas ikinci sırayı almıştı. Mercedes için rahat bir yarış olacak şeklinde yorumlar yapılırken Vettel son anda ikinci sıraya yerleşerek "durun hele" diyerek araya girdi.

-İlk dördün dışında kalan Max Verstappen (1.23:485) şimdilik RedBull ile çok bir sürpriz yapamayacağını gösterdi. Tabi yarışta neler olacağını kestirmek mümkün değil.

-Altıncı sırayı almasına rağmen günün bir diğer başarılı ismi Roman Grosjean oldu. Kendisi Haas ile sınırlarını zorladı ve gelebileceği son noktaya geldi.

-Lucas Perez ile Felipe Massa bir ara yol verme yüzünden ufak bir sıkıntı yaşadılar. Perez de başka bir bölümde gereğinden fazla yavaş gittiği gerekçesiyle ifadesi alınmak üzere yarış komiserleri tarafından çağrılmış.

-Lewis Hamilton ve Sebastian Vettel yarış bittikten sonra rakip araçları uzun uzun incelediler. Vettel özellikle RedBull ve Mercedes'leri aşkla inceleyip dokundu. Eski takımından arkadaşlarıyla da eğlenceli anlar yaşadı.

-Yarış yarın sabah 8'de başlıyor, S Sport kanalında Serhan Acar anlatımıyla izleyebilirsiniz.




Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO