9.07.2017

Start Finish: 2017 Avusturya GP




Özellikle Bakü'den sonra oldukça durağan bir yarışı geride bıraktık. Yarıştaki bütün heyecan ilk ve son turlarda yaşandı.

-Start.

-Daniil Kvyat. Geçen sene Red Bull ile başlayıp, Rusya'da Vettel'e iki kere vurunca Toro Rosso'ya düşürülmüş, yerine de Max Verstappen getirilmişti. Bu sefer daha ilk virajda Fernando Alonso'ya torpido gibi daldı. Alonso da virajın dışındaki (aynı İspanya'daki gibi) Verstappen'e çarptı ve ikisi de yarış dışı kaldı.

-Verstappen kötü bir start almıştı. Bunun sebebi olarak aracın debriyajının bozuk/kırık olmasını söyledi ki kaza olmasa da yine sorunlu bir yarış geçirecekmiş. Red Bull bu dev potansiyeli elinden kaçırmak için her türlü yolu deniyor sanki. Kendisi de bir hamama gitse fena olmaz, bu kadar şanssızlık gerçekten inanılmaz çünkü.

-Kvyat'ı Rus hükümetinin desteği ya da müstakbel kayınpederi Nelson Piquet'nin hatrı kurtarır mı bilmiyorum ama sürekli bir takım olayların içinde yer alıyor, seneye Formula 1'de görmezsem hiç üzülmem. Bugün pitten geçme cezası da alarak 16. oldu, yani sonuncu.

-Bottas'ın liderliğinde başlayan yarış kendisinin liderliğiyle sona erdi. 42. tura kadar pite girmedi, dün sıralamada 3. olup ceza yüzünden yarışa 8. başlayan takım arkadaşı Hamilton ise 32. turda ultra yumuşak lastiklere geçiş yaptı.

-Ferrari'de ise Vettel yarışın başından sonuna kadar Bottas'ı kovaladı. 35. turda pite girdi. Raikkonen ise 44. tura kadar pistte kaldı, Vettel'in yarışı kazanması için Bottas karşısında birazcık savunma yapabilmesi yetecekti ancak yeni lastiklerle gelen Mercedes'e karşı hiçbir şey yapamayarak yarışı vatandaşına vermiş oldu. Kendisini zaten pek sevmem, bu sezondan sonra Ferrari ile ilişiğinin kesilmesini dört gözle bekliyorum. Markalar şampiyonasında Ferrari'nin en büyük dezavantajı kendisi.

-Son birkaç turda Hamilton, Ricciardo'ya karşı şansını denedi ancak geçemedi. Vettel ise tam Bottas'ın peşine takılmıştı ki yarış bitti. Yarım saniyeye kadar azalan fark dediğim gibi Raikkonen sayesinde çok önceden bitebilirdi.

-Valtteri Bottas bugün en azından kağıt üstünde baştan sona hatasız bir yarış çıkarttı. Kağıt üstünde diyorum çünkü startta erken kalkış yapıp yapmadığı tartışma konusu. Yarış komiserleri yarış sırasında telemetri ve sensör verilerine göre erken çıkmadığını açıkladılar ancak itiraz edenler var. Vettel ve Ricciardo yarış sonrası hatasız çıkış olduğuna inanmadıklarını söylediler.



-Ricciardo'yu 30. tur civarındaki pitstoptan yarışın sonuna kadar pek göremedik. Kendi halinde takıldı. Hamilton'a karşı üçüncülüğü koruyarak Red Bull'a kendi evinde podyum getirdi, kendi podyum serisini de 5 yarışa çıkardı.

-Vandoorne da mavi bayrak ihlali yaptığı gerekçesiyle bir ceza aldı.

-Sürekli gömdüğümüz Jolyon Palmer bugün ilk kez takım arkadaşı Hulkenberg'in önünde yarış tamamladı. Puan alamasa da kendisi adına olumlu.

-Son sıralardan yarışa başlayan Williams'lar birlikte üst sıralara tırmanarak 9 ve 10. (Massa-Stroll) sıralara yerleşerek puan aldılar.

-Sauber cephesinde bir değişiklik yok. 14-15 yaptılar.

-Verstappen'in yerinde gözü olduğu bilinen, babasının da "Verstappen Ferrari ile anlaştı" diye yalan yanlış haberler yaydığı ortaya çıkan Carlos Sainz Jr. bugün teknik arıza nedeniyle yarışa veda etti ve veda ederken de telsizden "what a glorious race" (ne kadar zafer dolu bir yarış) şeklinde sitemde bulundu. Toro Rosso'nun iki pilotuyla da başı dertte.

-Kevin Magnussen ise 30. turda hidrolik sorun yüzünden yarış dışı kaldığında Sainz gibi iğnelemek yerine açık açık söverek içini rahatlattı.

-Force India'lar 7-8 yaptı. Bakü'deki fiyaskodan sonra bugün pek etliye sütlüye karışıp birbirlerini zorlamadılar.

-Günün sürprizi ise sıralamalarda da bizi şaşırtan, ve son dakikalarda yolda kalarak sıralama heyecanını bitiren, Romain Grosjean oldu. Kendisi Haas gibi bir araçla 6. olmayı başardı ve 8 puanı cebe koydu.

-Vettel 171, Hamilton 151, Bottas 136 puan oldu. Şaka maka Bottas böyle giderse şampiyonluk yarışına aktif olarak katılacak.

-Neredeyse herkes lastiklerinde kabarcıklanma, aşınma sorunu yaşadı. Sürekli diken üstünde gitseler de lastik patlatmadan yarışı tamamlamayı başardılar. Yarışın sonundan Vettel ve Bottas'ın lastik görüntülerini paylaşarak yazıyı bitiriyorum. Okuduğunuz için teşekkürler.


Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO