13.07.2017

Tour de France 2017: 12. Etap - Froome Nihayet Yıkıldı

Uzun süredir olmasını istediğimi şey, sadece 200 metre içerisinde gerçekleşerek şimdilik bizi memnun etmeye yetti. Chris Froome, 5. etaptan itibaren sarı mayoyu alıp bir daha bırakmayacak mı derken 6 saniye farkla da olsa sarı mayonun yeni sahibi Fabio Aru oldu.

Etapta son 300 metreye kadar cidden hiçbir şey yaşanmadı. Sadece sondan bir önceki yokuşa girerken Aru ve Froome yoldan çıkıp seyircilerin arasına daldılar ki burada Uran ve Bardet kopup giderlerken atak yapmamayı tercih ettiler. Gördüğüm en aptalca şeylere sahne oluyor Tour de France 2017. Mekanik problemde bile birinin beklenmesi gereksizken kendi hataları sonucu yoldan dışarı taşmış isimleri beklemek gerçekten görülmemiş boyutta bir saçmalıktı. Bu centilmenlik, etik, ahlak hadisesi iyice saçma bir hale geldi, umarım bir son verilir. Belki belirleyici bir atak olmazdı bu ama denemek lazımdı. Hadi mekanik diye Froome'un yalanını herkes yedi pazar günü, bugün beklenmesini gerektirecek en ufak bir şey yok. Neyse bu konuyu geçelim. Daha fazla uzamasına gerek yok.

Etap sonunda %20'lere varan eğim Bardet gibi isimler için avantajdı, keza Uran için de öyle. Aru da bu iki isimle başa baş patlayıp gidebilecek biri, burada güçlü ve organize bir atakla Froome'u biraz dökmek mümkündü. Froome anlık patlayıcı ataklara ve eğimlere anlık cevaplar veremiyor, daha uzun ve sürekli sert eğim ihtiyacı duyuyor. Bunun bilincinde olunduğunu düşünüyorum ve 214.5 km'nin sonundaki o 0.5'e kadar atak veya tempo gelmemesini mantıklı buluyorum. Tabii az önce de dediğim gibi, Froome-Aru ikilisi sorun yaşarken tempo yapılmamasını bunun dışında tutuyorum, o bir tür salaklık çünkü.

Landa ile son metrelere kadar taşındı Froome ama rakiplerinin senkronize ataklarına cevap veremedi ve sadece avantajının bir kısmını değil, sarı mayosunu da kaybetti. Ben bu hafta farkın veya genel klasmanın değişeceğini sanmıyordum ama iki sert günün ilkinde Froome büyük darbe yedi. Aru zaman primi alamasa bile sarı mayoyu en az iki saniye farkla almış olacaktı. Sarı mayo, sarı mayodur, farka bakamayız şu an. Psikolojik olarak Froome'a indirilmiş büyük bir darbedir bu. Aru ve Bardet başta olmak üzere diğerleri için de Froome'un yenilmez olmadığını kesin bir şekilde görme fırsatı sundu bu. Aru ve Astana pişmandır herhalde, pazar günkü aptal strateji yüzünden. Froome'la çalışmasalar çok daha başka yöne kayardı Tour'un senaryosu. Gerçi o etapta olası bir fark yiyecek olan Froome bugün daha erken ataklarla rakipleri yıpratabilirdi. Bunlar sonucunu asla bilemeyeceğimiz olasılıklar, uzun uzun "kaç gün önce şu olsaydı nasıl olurdu" diye konuşmayacağım tabii ki.

Bardet de bu sezon yarış organizatörü ASO'nun kollamalarıyla şampiyonluğa ulaşabilir. Onu es geçmeyelim. Sondaki atağı güçlü olsa ve Uran-Aru ikilisini iki saniye de olsa arkada bıraksa da etap sonu gelecek kararlarla bugün genel klasmanda biraz daha fark yemesi lazımdı zira son bölümde kurallara aykırı bir şekilde matara aldı. Uran aynı sebepten Bennett ile beraber 20'şer saniye ceza alırken aynısını yapan Bardet için sessiz kalındı. Olaylı Cav-Sagan sprintinde Demare'ın ceza almaması gibi Bardet de pas geçildi bugün. Avantajı kaybedenin Froome olması hatrına susuyorum. Etikse etik, ahlaksa ahlak, konu Froome olunca acımasız oluyorum. Yıllardır kullandığı maddeleri kılıfına uyduran bir takım için ahlaki çerçevede yorum yapmak anlamsız geliyor bana. Eleştiren buyursun gelsin, yorum kısmı açık...

Henüz Froome yarışı kaybetmediği gibi 13. etapla tekrar zirveye çıkabilir. Froome'u tamamen yenmek için 20. etaba kadar en az 1 dakika civarı bir fark şart. Ancak peloton, Froome'u yıkabileceğini öğrendi, Froome da kaybedebileceğinin farkına vardı. Stratejiler büyük oranda aynı kalabilir ama psikolojik üstünlükler el değiştirdi, en önemlisi kesinlikle bu.

13. etap, 101 kilometrelik, baştan sona ataklarla ve tempoyla geçmesi beklenen, sıra dışı bir etap olacak. Genel klasmanı bugünkü etaptan çok daha farklı ve büyük şekilde sarsabilir. Uzun süre yüksek tempoyla yokuş çıkma imkanı sağlayacağı için Sky ve Froome herkesten bir adım öndeler şu an ama özellikle AG2R bu takım çalışmasını harika yapıyor. Sky'ın temposuna tutunabilecek gibi duruyorlar. Son yokuşa kadar yüksek tempoyu alıp Bardet'yi favoriler grubunda yalnız bırakacaklardır. Ayrıca daha ilk büyük yokuşta tempo gelir ve Froome yalnız kalırsa etap sonu büyük fark yer iddiasında bulunuyorum. Froome'un domestikleri, Astana ve AG2R tarafından tek bir takım çalışmasıyla dökülmeli. Bu gerçekleşirse Aru-Bardet ikilisi aynı anda patlayıp giderlerse Froome için zamana karşıyı tehlikeye sokacak farklar oluşturulabilir ve üçüncü hafta yorulması gereken Sky ve Froome olur. Çok olasılık var. Soy ağacı tablosu gibi onlarca farklı kolu var 13. etaptaki senaryoların. Şimdilik daha fazla olasılık ve tahmin doldurmayayım yazıya... Görüşmek üzere.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO