1.07.2017

Tour de France 2017: 1. Etap

Almanya'da başlayan turun ilk gününe damgayı Team Sky vurdu. 14 km'lik zamana karşıda ilk 10'daki dört isim Sky'dan olurken etabı ve sarı mayoyu kazanan Geraint Thomas oldu. Thomas hakkında uzun uzun huysuzlanabilirim ama yeri değil şu an. Etaptaki sıralamaya ve ilk günün bize verdiklerine bakalım hemen.

Öncelikle bu sıralamanın aldatıcı olduğunu söylememiz lazım. Zira bazı isimler yağmurdan dolayı çok zorlamadılar, bazıları ise zorlamak isteseler de o an yağmur şiddetini arttırdığı için temkinli gitmek zorunda kaldılar ve elimizde pek sık karşılaşmayacağımız sonuçlar kaldı. Zira bir zamana karşıda Kittel'in Tony Martin'den sekiz saniye yemesine normal şartlarda rastlayamazsınız. Keza hava kuru olsa Primoz Roglic de 65. olmayacaktı, muhtemelen kazanacaktı veya ikinci olacaktı ki Roglic'in daha 4. kilometreye gelmeden kaza yaptığını hatırlatmak lazım. Gallopin'in daha önce düştüğü noktada düşen Roglic, potansiyel bir sarı mayo sahibiyken bir anda gerilerde kaldı.

Yağmurun bir artıp bir azalması resmen şansa bıraktı işi. Yoksa Martin, Roglic, Van Emden gibi adamlar burada podyumu zor bırakırlardı. Küng ve Kiryienka'yı da dahil edersek ilk beş tamamen bu isimlerden oluşmalıydı ve Martin en kötü ihtimalle ikinci olmalıydı. Martin etabı dördüncü bitirirken saydığımız isimlerden Roglic ve Van Emden, ilk beşin dışarısında kaldılar. İlk güne kısa bir zamana karşı koyan Tour yönetimi, işleri bu kadar karıştırmayı beklemiyordu muhtemelen. Yağmur yağması tüm planları değiştirdi. Karışık ve gerilim dolu bir zamana karşı oldu ve sıralama da söylediğim gibi epey sürpriz içerdi. Yağmur hep yağsa veya yerler ıslansa ama etap öncesi dursa sıralama, tahminlerin dışına çıkmazdı. Yağmurun ilk hafta boyu sürmesi bekleniyor ki bu kaos dolu etapların habercisi resmen.


Az önce düşme demişken, tabii ki günün en sarsıcı olayı Alejandro Valverde'nin düşüp birkaç çatlak ve/veya kırıkla abandone olmasıydı. Yağmurun sorun yaşattığı anlarda, daha önce dört sporcunun aynı şekilde düştüğü virajda çok çok hızlı bir giriş yapıp kaydı ve bariyerlere çarparak durdu. Bir yerlerinin kırıldığı veya çatladığı, bacakları başta olmak üzere bariyer ayaklarının küçük kesiklere sebep olduğu daha ilk bakışta belliydi. Etap devam ederken ambulansla hastaneye kaldırıldığı haberleri geldi. Benim en sevmediğim sporcu kendisi ama kim olursa olsun bu şekilde değil, yarışarak ve yarış içerisinde başaramayacak kaybetmeli. Bu çok acı verici, üzücü ve sarsıcı bir olaydı. Muhtemelen Vuelta'ya yetişmeyi geçtim, sezonu da kapatacak, geçmiş olsun. Bir de Bahreyn-Merida'dan Ion Izagirre abandone olmuş. Bahreyn buraya iddialı bir şekilde gelmediği için yarış stratejisi pek değişmeyecektir.

Tekrar etap sonucuna dönersek, Geraint Thomas bence Kiryienka ve Froome'un olduğu Sky'da sürpriz bir sarı mayo sahibi oldu. Sky ilk günden mayoyu ister miydi bilmiyorum ama bu ikinci etapta stratejilerini değiştirecektir. Biraz fark yiyerek mayoyu bırakmayı düşünebilirler. Sky, üç haftalık turda henüz ikinci günde sarı mayo yüküne girip yorulmayı isteyecek bir takım değil. Thomas'a "Göstermelik çalışırız, sen koruyabildiğin kadar koru" bile diyebilirler, şaşırmam. İkinci etapta birkaç saniyelik farkla bir sprintere mayoyu bırakmaları mümkün bir senaryo yani, bu olursa kimse şaşırmamalı. Benim adıma şaşırtıcı olan, Sky'ın ikinci günden itibaren sarı mayo için savaş vermesi olur. Parkur geçmişe göre hafif olduğu için uzun süre tutmayı isterler mi bilmiyorum. Eldeki takım ilk günden son güne sarı mayoyu götürebilecek bir takım. Uygun bir noktada Froome'a devreder Thomas, sonra da kimselere bırakmazlar. Yine de yük yüktür, gereksiz bir baskıya gerek yok. Yarın bir sprintere bırakmak en güzeli olur.

Movistar'da da Valverde'nin abandone olması sadece birkaç günlük stratejiyi değil, üç haftalık stratejiyi değiştirdi. Etabın dakikalar sonrasında hemen yeni bir üç haftalık plan konuşulacaktır. Giro'dan yorgun gelen Nairo Quintana için Valverde'nin desteği çok çok önemliydi ama olmadı. Movistar'ın yeni senaryosu, yorgun Quintana üzerinden stratejisi neler olacak merakla bekliyorum. Belki de sürpriz bir şekilde Quintana'nın yetersiz kalması durumunda Betancur'a oynayabilirler. Bekleyip göreceğiz, ilk yokuşa kadar sadece tahmin olacak bunlar. Tabii ki Betancur gibi bir sürpriz yapacaklarını düşünmüyorum, Quintana'nın suyunu son damlasına kadar sıkacaklardır.

Yarın ikinci ve ilk "gerçek" etapta görüşmek üzere. 


Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO