5.07.2017

Tour de France 2017: 5. Etap - IL TRICOLORE!

Tour'da ilk ciddi etabı kazanan, zorlamasını beklediğim ama almasına ihtimal vermediğim bir isim kazandı: Fabio Aru. Üzerindeki İtalya şampiyonluk mayosu Il Tricolore ile zafer yumruğunu kaldırması çok mutlu etti. Atağı yaptığı an ayağa fırladım bir an. Normalde çok desteklediğim ve her zaman başarısını beklediğim biri değildi Aru ama üzerinde o mayo olunca insanın kanı bir anda ısınıyor.

Etapta kaçanlar adeta bir klasik havası yaşattılar bize ama genel klasman favorilerine yem olacakları bilinen bir gerçekti. Bakelants'ın son çabası da eğlendirmekten başka bir şeye sebep olmadı. Son 6 km'ye kadar yaprak kımıldamadı diyebiliriz. Normali de buydu böyle bir etap için. Günün en anlamadığım kısmı daha 150 km varken BMC'nin tempo yapıp kaçışla olan mesafeyi korumasıydı. Uzun süre Sky'ın da önünde tempo yaptılar. Haliyle insan Porte alıp götürecek diye düşünüyor ama ciddi bir atak yapamayıp son tabloya baktığımızda aynı anda bitirdiği Froome'dan 4 saniye yedi, zaman bonusu yüzünden.

Genel klasmana dair ilk işaretleri aldık. Favoriler grubu sona yaklaşırken Aru, grubun ortalarından ok gibi fırlayıp etaba gitti. 20 saniye de fark yarattı Froome ve Porte ikilisine. Zaman bonuslarını işin içine katınca Froome'a 26, Porte'a ise 30 saniye fark attı. Genel klasmanda da üçüncü sıraya yükseldi ki muhtemelen verdiği bu işaret, Paris'te ilk üçte olacağının işareti. Aru formda, Froome formda değil mi yoksa zorlamadı mı henüz anlamak güç. Ancak Sky gün boyu pek yorulmamışken ve Froome yokuşta beş domestikle giderken 1-1.5 km içinde tüm domestikleri Aru ve Porte'un tempolarıyla döküldü. Nieve-Landa ikilisinin biraz daha kalıcı olmalarını beklerdim. Aru'dan sonra Porte patlatmak istese de Froome çabuk yakaladı. Ancak devamında Aru'ya yaklaşamadıkları gibi, Dan Martin'i de geçemedi Tour'un en büyük iki favorisi...


Beni şaşırtan Quintana veya Contador'un geride kalmaları olmadı. Quintana beklenen bir şeydi, Giro sonrası olmazdı, olmadı, olmayacak. Son haftaya toparlayıp biraz zorlarsa ilk 10'da kalır belki. Benim kendisinden pek umudum yok. Günümüzde herkes tek tura odaklanmışken duble yapma işi biraz problemli. Şaşırdığım şeylere dönersek, Dan Martin'in Porte ve Froome'un önünde olması etkileyiciydi.Pozitif anlamda şaşırttı yani. Daha büyük HC yokuşlarda bunu sürdürür mü? Sanmam. Yine de buralarda, mücadelenin içinde yer bulması, favorileri geçmesi ve güçlü mesajlar vermedi güzel. Keşke kalıcı olsa ve genel klasman mücadelesi yapsa.

Şaşırdığım diğer bir nokta ise Bardet ve Mollema oldu. Barguil'in geride kalmasına pek şaşırmadım, onu geçiyorum. Gerçi burada Bardet ve Mollema diye ikisini aynı cümleye koymak hata olabilir, farklı şeyler anlatacağım. Bardet bir şey kaybetmiş değil yoksa, adam 47 saniye geride. Ben Bardet bugün daha aktif olmalıydı diye düşünüyorum. Porte'un 4 saniye arkasında bitirdi, grubun içinde kaldı. Yine de birkaç atak ve deneme lazımdı çünkü podyum istiyorsa zamana karşıya kadar bir şeyler yapması ve süre kazanması lazım, kaybedecek vakti yok. İlk etaptan çocuğu gömecek halim yok, yanlış anlaşılmasın. Yapacağına, başaracağına inanıyorum. Mollema ise Contador da zorlanıyorken erkenden gruptan düştü ve burada en büyük başarısının etap kovalamak olacağını gösterdi. Zaten lider değildi belki ama Contador'a en ufak bir şey olsa yukarılarda kalıp liderliğe soyunabilirdi. Bu şansı erkenden tepti.

Genel olarak parça parça isimler üzerinden gidip böyle baktım etaba. Quintana tüm bunlar olurken gruptan ilk düşenler arasındaydı, onu da not düşmeyi unutmayalım. Tabii bugünkü tüm farklar aldatıcı olabilir. 1 dakikada sıralanan bir ilk 10 var elimizde, kimse için bir şey bitmiş değil ama bazı şeyler erkenden kendini belli ediyor.

Yarın, 6. etapta Sagan ve Cavendish olmadan ilk sprint finişi var. Bakalım meydan boş kalmışken ve yeşil mayonun en büyük iki favorisi evine dönmüşken kim kontrolü ele alacak. Demare yine alır diyemiyorum, Kittel böyle bir şansı affetmemeli artık. Keza Greipel de hep bir tane de olsa etap alır, bu etap o etap olabilir.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO