4.07.2017

Tour de France 2017: 4. Etap - Sagan'a Diskalifiye


Dümdüz profiliyle oldukça ve sakin geçmesi beklenen 4. etap, Peter Sagan'ın Tour'dan atılmasıyla sone erecek deseler kimse inanmazdı herhalde. Ben 207 km'lik dümdüz sprint etabına dayanamayıp 90 km kala dışarı çıktım ve kahve içerken takip ettim kalan 10 kilometreyi. O kadar beklentim yoktu etaptan. Ancak üst üste gelen iki kaza Fransa'yı ve bisiklet dünyasını bir anda yangın yerine çevirdi. İlk kaza da riskliydi aslında ama ikincinin yanında o kadar sakin kaldı ki herkes sarı mayo Geraint Thomas'ın düşüşünü unuttu. Thomas ikinci kez yerde kaldı, büyük şanssızlık yaşıyor. Sarı mayo adama uğursuz mu geldi ne oldu anlamadık. Demare etap kazandı ama bunu konuşamayacağız ne yazık ki. 

Gelelim esas olaya, yani ikinci kazaya. Ben Sagan hakkında oldukça ağır konuştum ve aynılarını buraya da taşıma düşüncem yok. Merak eden Twitter'dan kontrol edebilir yazdıklarımı: @frtslck

Sagan, sprintte Demare'ın tehlikeli hareketleri sırasında daha da tehlikeli bir şey yapıp Mark Cavendish'i dirseğiyle itti ve bariyerlere çarpan Cavendish sonrasında yere yuvarlandı, hemen ardından gelen Degenkolb de onu ezip geçerek yuvarlandı. Cavendish birkaç dakika sonra omzunu sabitleyerek kalkıp 187. sırada finişi geçti ancak devam edip etmeyeceği belli değil ben bu yazıyı yazarken. Ben iyi haber geleceğini sanmıyorum, ufak terek sıyrıkları ve kesikleri geçtim, öyle düşen birinin omzunun devam etmeye engel olması lazım normal şartlarda. Çok çok büyük şans lazım devam etmesi için. İlk açıklanan röntgen sonucuna göre kırık yok ama sabah belli olacak devam edip etmeyeceği. Muhtemelen etaba başlar ama çabuk bırakır sorun büyükse. Burası artık işin bekleme süreci.

Peter Sagan'ı masum bulan oldu, suçlu Demare'ın hareketleri diyen oldu ama ben "bunu doğru bulmuyorum" açıkçası. Demare ortalığı karıştırdı mı? Evet. Onun da bir ceza alması lazım mı? Evet. Peki Sagan'ın Tour de France'tan ihracı doğru mu? Evet. İlk açıklanan karar, Sagan'ın etaptaki derecesinin iptali(ön grubun son sırası olan 115. sıraya çekildi), yeşil mayo puanında 80 puan silinmesi ve genel klasmanda 30 saniye ceza yemesiydi. Genel klasman işini geçelim, zaten Tour'u ilk 100'de bitirmesi bile söz konusu olmayacak bir adama genel klasman cezası vermek anlamsızdı. Diğer cezalar kimilerine göre yeterliydi, kimileri için de diskalifiye lazımdı. İlk incelemenin ardından bir inceleme daha yapıldı ve Sagan'ın Tour de France 2017 macerası sona erdi. UCI kurallarına göre Sagan'ın itiraz hakkı da yok.

Sprintler bisiklette en kavgalı, en gergin, en tehlikeli bölümler, bu yüzden de sprint etaplarında son 3 km sonrası yapılan kazalarda veya yaşanan mekanik sorunlarda dereceler sıfırlanıyor. Düşmeler, kazalar, kavgalar elbette olacak. Cavendish, 2014'te bir itiş kakış sonrası ilk etapta yarış dışı kalmıştı sprintten metreler önce yuvarlanarak. Orada hatalı kendisiydi ki bisikleti birkaç yıldır takip edenler, Cavendish'in sicilinin pek de temiz olmadığını biliyorlardır. Tüm bunlar bugün yaşananlar için bir gerekçe değil. Peter Sagan, birkaç video çekiminde açıkça belli olduğu gibi orada kendine yer bulmaya çalışan Cavendish'i dirseğiyle itiyor ve düşürüyor. Kare kare durdurup, birkaç yanıltıcı görsele bakıp "Sagan vurmadan düşüyor" demek komik. Peter Sagan suçlu ve cezasını çekti. Saatte 50-60-70 km hızlara çıkılan bir ortamda görüntüleri kare kare ilerleterek olay yorumlanmaz. Eğer ortada, birazdan ilk kazaya dair paylaşacağım görüntüdeki gibi göz göre yapılan bir hata veya ihlal yoksa ofsayt ve çizgiyi geçme pozisyonları hariç görüntüyü durdurup da fotoğraf/kare üzerinden yorum yapmak bana saçma geliyor.

Sagan'ın masum olduğunu düşünenleri, Thomas'ın da düştüğü ilk kazaya bakmaya davet ediyorum. Buradan izleyebilirsiniz. Sprinte gidilirken iki kişinin arasına intihar komandosu gibi dalıyor ve orada birkaç kişiyi yere seriyor. Bu agresiflikle ve yer kapma savaşıyla açıklanamaz, bu tamamen bir kötü niyettir. Adamlar dip dibe gidiyorlar ama Sagan görünmez adam gibi araya dalıyor. İki kazanın da sebebi kendisi ve her şeyi tesadüf olarak açıklamaya çalışanlar var... Anlam veremiyorum. Yine klasik sprint itiş kakışı var ve Sagan'ın araya dalışı ortalığı karıştırıyor. Dikkatli izleyin, sanırım Cimolai oradaki, dengeyi kaybedip toparlıyor ama araya dalan Sagan kalçadan vurup indiriyor, kendi yoluna bakıyor, arkası yangın yeri.

Konuyu uzatmıyorum daha da. Peter Sagan'ın yaptığı hareketin kasti olduğunu düşünüyorum ve diskalifiye kararını yerinde buluyorum. Aksini iddia edenlere diyecek ekstra bir şeyim yok. Tartışmak, konuşmak isteyenler için kapım elbette açık. Bisiklet güzel spor, en sert tartışmada da futbol gibi küfür kıyamet yok, bir şekilde karşılıklı olarak olumlu bir şekilde konu kapatılıyor.

5. etap, Tour'un ilk ciddi yokuş etabı. Bu tartışmaların gölgesinde nasıl olacak, Sky ve karşı koymak isteyenler neler yapacak göreceğiz. Umarım kazasız olur ne olacaksa.

Peter Sagan'ın sprintten önce Geraint Thomas'ın da düşmesine sebep olduğu ilk kazanın görüntüleri. Dediğim gibi burada durdurup kare üzerinden baksanız da, görüntüyü izleseniz de Sagan'ın iki sporcu arasına dalışı belli oluyor. Video bu https://u.nya.is/jdkpym.mp4 tweet de aşağıda, karar sizin:

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO