9.07.2017

Tour de France 2017: 8. Etap

Bir gün sonra üç tane HC kategori yokuş çıkılacağı için bugün pek de bir olay olmaması doğaldı. Gerçi olay olmadı diyoruz ama peloton'daki beyefendilere kaçış grubu beğendiremedik ilk 45 km'de. Sprint kapısına gelene dek üç tane ciddi, buna ek olarak birkaç da ufak tefek kaçış denemesi oldu ama her kaçışta bir tehlikeli adam bulununca bir bir geri getirildiler o gruplar. Sekiz etaptır baştan sona izleyenler fark etmişlerdir, kaçış oluşunca ana grup 20-25 km/s hızla gider ve olaylar sakince ilerler... Bugünkü etap bir değil birkaç bisikletçi profiline aynı anda uyunca bir türlü oturmadı grup. Zaten ara sprint sonrası da 56 kişi kaçtı, bir ara 50 kişi önde, kalan altı kişi de onları yakalamaya çalışacak şekilde gidiliyordu. Sonra uzay mekiğinin parçaları gibi koptu herkes ve ayakta kalan son isim Direct Energie'nin 24 yaşındaki genç yıldızı Lilian Calmejane oldu.

Sondaki yokuşun tepesi bir zirve finişi olsa elbette senaryo farklı olacaktı ama 10 km'nin üzerinde bir inişli çıkışlı bölüm olunca peloton ve favoriler olay çıkarmamayı tercih ettiler. Bir ara Nicolas Roche şöyle bir hareketlenince oldu mu acaba dedik ama durgun geçti. Başta dediğim gibi, bir sonraki gün üç tane HC yokuş varken ve bunlar üst üste tokat gibi çarparlarken kimse önceki gün bir pedal bile fazladan çevirmek istemedi. Zaten etap başındaki 45 km'lik kaçış kaosu da yeteri kadar yordu herkesi. Her ne kadar dinlenme gününe bir etap kalmış olsa da yorulacakları her bir saniye ikinci hafta için beklenmedik performans kayıplarını tetikleyebilir. Genel klasmana ve etabın geneline dair daha fazla söylenecek bir şey yok. Ben kazanana dönmek istiyorum.

Lilian Calmejane önceki etaplarda adından hafifçe söz ettirmişti, geçen yıl Vuelta'dan da biliniyor kendisi. Etap almıştı orada. Bugünün de şüphelileri arasındaydı ama üst sıralarda anmıyorduk adını. Chavanel ve Voeckler gibi iki adamın olduğu takımda onlardan alıştığımız tarzda harika bir soloyla etap alarak geleceği hakkında en net ipuçlarını vermiş oldu. Üstelik -yanılmıyorsam- 4 km kala bacağına giren krampı da çok iyi tedavi etti. Kramp girdiği ve bacağı tuttuğu an eyvah dedik, Gesink etabı alıyor dedik ama yakın geçmişte yine bir kramp deneyimi olduğu için bu defa krampı nasıl geçeriğimi biliyordum dedi. İyi ki öğrenmiş, yoksa bu güzel galibiyet yerine hüzün dolu şeyler yazacaktık genç adam hakkında.

Böyle genç yeteneklerin her yıl Grand Tour etapları ala ala büyümelerini izlemek çok heyecanlı. Formolo gibi biraz istikrarsız olanlar üzseler de çok güzel bir genç jenerasyon geliyor. Klasikçi, sprintçi, puncheur, genel klasmancı derken boy boy adamımız var. Bisikletin geleceği "kimyasal" kısımda nasıl şekillenir bilmiyorum ama rekabet açısından yakın gelecek konusunda içimiz rahat. Vuillermoz'dan sonra bir genç Fransız daha, Fransız takımıyla, Tour de France etabı aldı bugün. Bu tip özel detaylar hep güzel ve keyif veren şeyler. Hatta geçen yıl Bardet de etap almıştı, onu da "genç nesil" arasında gösterebiliriz aslında ama o zaten çoktan Tour de France kazanacak bir yıldız haline geldi, diğer ikisiyle bir tutmak açık tabirle salaklık olur. Gerçi salaklık ve ben genelde yan yana görülebilecek şeyleriz ama bu kez değil.

Cayır cayır yanacak bir 9. etap var pazar öğleden sonrasında... Eğer Team Sky'ın baştan sona kontrol ettiği ve genel klasmanda oynama yaratmadığı bir etap olursa kalan iki haftadan keyif alma konusunda umutlarımı bitiririm.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO