19.07.2017

Start Finish #7 : Güvenlik(?) Uğruna Estetiği Feda Etmek


FIA bugün yaptığı toplantıyla bir süredir konuşulan "kokpit koruma sistemi" konusundaki kararını açıkladı ve HALO denen sistemin 2018'den itibaren bütün araçlarda kullanılacağını duyurdu.

HALO sistemi nedir peki? Giriş fotoğrafında görmüş olduğunuz garabetin, aracı parmak arası terliğe döndüren parçanın ta kendisi.




İlk bakışta dış görünüş olarak izleyenlerin gözünü kanatmasını bir kenara koyup sürücüler önünü nasıl görüyor dedim ancak görüşü etkilemediğini söylemişler. Peki güvenlik konusu? Bu sistem kafaya doğru gelen büyük parçaları (tüm lastik vs.) engelleyecektir ancak küçük parçalar? Sonuçta Massa'nın kariyerini sekteye uğratan kazada  kafasına gelen parça haloya doğru açıyla gelmediği sürece yine aradan geçip kafasına vuracaktı. Bu sistem aracını vincin altına vuran -ki o zaman VSC olsa o kaza muhtemelen olmayacaktı- Jules Bianchi'nin ölümünü de engelleyemezdi. 

2012'de Alonso'nun Spa'da Grosjean tarafından biçilmesi (videonun ilk kısmında) ya da 2015'te Alonso'nun Raikkonen'i istemsizce biçmesi gibi kazalarda da halonun işe yarayacağından şüpheliyim hatta ikinci kazada 1.16'ya bakarsanız Raikkonen'in kokpitine dalan çıkıntı haloya takılıp daha büyük sıkıntılar yaratabilirdi.

Gelelim işin estetik boyutuna. Kim ne derse desin Formula 1 araçları güzel olmalı, göze ve hatta kulağa hoş gelmeli. Önce araçlar daraltıldı, sonra motorlar o gümbürtüsünü kaybetti, şimdi tam araçlar eski zamanlara benziyor, genişlediler, güzelleştiler derken bu garabetle karşı karşıya kaldık. Boyanınca da bir boka benzemediğini Motorsport.com'un geçen sezon araçlara yaptığı çalışmadan görebilirsiniz. Birkaç örneği buraya bırakıyorum. 

Bu da Hamilton'ın geçen sezon Singapur'da halo ile attığı turun araç içi (omuz) kamerasından görüntüsü. Resmen çirkin işte.




Buna alternatif sistem düşünülmedi mi? Düşünüldü, denendi. Red Bull ve Ferrari kendilerine ait kalkan denemeleri yaptılar. Bu kalkanların aerodinamiğe ve görüşe ciddi etkileri olduğu (Red Bull duvar ördüğü için normal) sürücüler tarafından dile getirilmişti. Red Bull sürücüleri -yanılıyor olabilirim- sadece kafalarını ileri geri oynattıklarında bile aerodinamiğin değiştiğini söylemişlerdi. Vettel ise göze en hoş gelen kalkanın görüşü bozduğunu, birkaç tur sonra önünü göremediğini filan söylemişti. Ancak bu sistemlerin hiç geliştirilmeye çalışılmadan apar topar halonun kabul edilmesi ne kadar doğru? SADECE SORUYORUM.

Sonuç olarak bu gelişmeden hiç ama hiç memnun değilim. Radikal fikir sahibi olmayı sevmem ama ya "demirden korkan trene binmesin" diyerek açık kokpiti devam ettirin ya da güvenlik adına risk alıp F1'in açık kokpit olmasına bir son verin ve kokpiti tamamen kapatın. Böyle arada kalmış garabet bir sistemi hiç uygulamayın daha iyi. (Tamam Ögeday. - FIA)

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO