24.01.2010

Hoşçakal Nonda : Galatasaray 1-0 Gaziantepspor

Bir çok eksik varken ve özellikle forvet bölgesi daha düne kadar sorunluyken elde kalan tek "iyi(!)" golcünün de bu durumda olması acınacak bir olaydır. Ligi Jô ile götüreceğiz diye teselli ediyorum kendimi az çok da Atletico Madrid maçları öncesi mucize tarzı bir şeye ihtiyacımız var, bir anda ya Cem Sultan patlayacak "açılın ben geldim" diye 3'er 5'er gol atacak -ki imkansız- ya da Nonda kendisini Avrupa'ya sunan Monaco'daki günlerine yakın bir performans gösterecek. Şimdi ilk seçeneğe imkansız dedim ama bu gidişle ikincisi daha da imkansız duruyor sanki. Rijkaard umarım Nonda denen ağır vasıtayı değil de Keita'yı forvet olarak düşünür Madrid'e karşı, hızlı ve adam geçebilen Keita'yı Nonda'ya gözüm kapalı tercih ederim.

Bugün Nonda Ali Sami Yen'de çok net şekilde yuhalandı. Bir önceki maçta Denizli Belediye'ye karşı gol kaçırma rekoru kırınca çatlak sesler yükselmişti ancak bugün tepkiler iyice arttı. Kendisine hala "Shabani Nonda, Shabani Nonda ... ... ... var onda" diye bağıran bir kitle var ama onları ciddiye alan olduğunu sanmıyorum. Galatasaray taraftarı oyuncusuna saha içerisinde destek olur, tepki vermez, onu yapmaz, şunu etmez diye tekrar edip o anlamsız desteğe kılıf uydurmaya gerek yok. Nonda rezaletten de öte bir performans ortaya koymaktadır ve çatır çatır eleştirilip tepki gösterilecektir. Yuhalayanlara Nonda'nun cinsel uzvunu konu ederek tepki göstermenin alemi yok. Nonda kötü, Nonda berbat bir form gösteriyor bu kadar basit. Yarın bir yabancı gelecekse sözleşmesi çöpe atılacak ilk adamdır Linderoth'a yapıldığı gibi.

Maç sonrası ekrandaki çoğu kişi hakemden bahsetti yorum yaparken, biz de onunla başlayalım o halde. Maçı izlerken dakika 19'u gösterirken yazmayı unutmamak için telefonuma da not aldığım bir pozisyon yaşandı. Barış Özbek rakibin bileğine çift daldı. Hakem orada kırmızıyı çat diye Barış'ın suratına çarpmalıydı bana göre, nedense sarı kartı bile layık görmedi. O pozisyonda tutarsız davranınca maçın kalanınca iyi bir peformans bekleyemezdim hakemden. Öyle de oldu zaten.. Ahmet'in kırmızı kartı tamamen haklıydı söylediklerinden ötürü, bu konuya sadece kırmızı kartın sebebini düşünerek bakarsak hakem haklıydı. Ancak hakem kırmızı karta sebep olan pozisyondan 5-10 saniye önce Caner'in faulünü es geçtiği için Ahmet delirmişti. O faulü vermese ve oyun devam etse basit bir hata olarak bahsedilecekti o faul kararından ancak kırmızı kart pozisyonunu doğurduğu için basit hata ciddi hataya dönüştü. Hakemin bir diğer ciddi hatası da Caner Erkin'e yapılan penaltıydı. Penaltı kararı doğru olmasına doğru ancak pozisyonu kartsız geçmek büyük ve ciddi bir hatadır bence. Zurita'nın Caner'in sol bacağına attığı tekmeyi gördü ki penaltı kararı verdi, o halde neden kırmızıya gitmedi eli ? Caner'in ayağının kırılmaması futbol adına mucizedir, başka bir açıklama bulamam ben. O şiddetle bir tekmeyi ben sol bacağıma yesem sadece sol değil sağ bacağım da kırılırdı muhtemelen. Caner çok şanslıymış ki 4-5 dakika sekip sonra yine eski temposunda koşmaya devam etti.
Bu noktada Rijkaard'a dönüp teşekkür edelim en büyüğünden. Caner'in soldan forveti desteklemesini kesti ve kendisini savunmanın önüne çekti. Orada devam etse yeni bir müdahale ile tamamen sakatlanabilirdi. Caner'i önce şansı kurtardı, sonra da Rijkaard korudu. Tabii Rijkaard bizim akıl sağlığımızı korudu mu denirse net bir cevap veremem. Nonda'ya ve Barış'a 90 dakika tahammül etmek büyük başarıydı. Elano'ya hala daha ısınabilmiş değilim ancak bugün iyi gidiyordu, en son çıkması gereken oyunculardan biriydi. Kaleciyi çıkarıp Jo'yu oyuna alırdım ama Elano'yu çıkarmazdım öyle diyeyim. Arda'nın Elano'ya penaltıyı sen atma Nonda atacak diye engel olması ve Nonda'ya penaltıyı kaçırtması da başka bir olay, başka bir boyut. Tamam Emre Çolak'a penaltı attırırsın amaçsız maçta da, böyle bir maçta gol bulmaya çabalarken Elano'ya dur deyip Nonda'ya penaltı attırmak ayıptır. Zaten her an moralini bozmaya hazır olan Elano'yu küstürdüğün gibi üstüne bir de şu önemli maçta 3 puandan edeceksin adamı.. Arda'ya yerli yersiz yüklenenlere gıcık kapıyorum ama bugün yaptığı şey affedilemez bir hataya dönüşecekti. Golün asistini yaparak kendini affettirdi ama bu yaptığı şeyden ders almalı, ileride benzer "sempatik" hareketler çok büyük sonuçlar doğurabilir.

Daha detaya giresim yok, klişedir ya da değildir bilmem ama "teknik, taktik" denen şeyin pek konuşulacağı türden bir maç değildi bu. Karın buzun üstünde Galatasaray elinden geldiğince iyi oynadı. 80. dakikada ekrana yansıyan bilgide pas sayıları veriliyordu, 447 isabetli pas yapmıştı Galatasaray. Gaziantep'in pas sayısı ise 160-170 civarıydı. Rakibin 2 katı pas yapıyorduk ilk devre oynanan maçlarda, bu sayı şimdi 3 kata doğru ilerliyor görüldüğü gibi. Çok çok ciddi bir sistem başarısıdır bu, daha sağlıklı ve normal bir hava-saha şartlarında bu istatistiği yeniden gözden geçirmek gerek. Bu hava koşullarına göre çok zevk aldım ben özellikle de ilk yarıdaki futboldan. Haftaya Denizli'de yeşil ve kuru zeminde bir futbol maçı izlemeyi diliyorum.

Unutmadan, Mustafa Sarp iyi ki varsın sen de!

14 yorum:

barış dedi ki...

nondanın futbolunu sözlü eleştirirsin ama adamı yuhalayarak, ıslıklayarak tepki vermek saçma. adam isteyerek kötü oynamıyor herhalde, yeteneği yoksa yavaşsa teknik adam oynatmasın o zaman, onu ıslıkla. ha adamın haberi olsun kötü oynadığından diyorsan o da saçma çünkü nonda da farkındadır kötü oynadığının, ve bu ıslıkların hiçbir şekilde iyi bir uyarılma olarak dönmeyeceği de bir gerçek. ıslıklama durumunu bir tek durumda haklı bulurum, o da futbolcu keyif yapar, laubali hareketler gösterir sahada bu yüzden saçma sapan işler yapar, kendi elindedir kötü oyunu, o zaman. ha sen belki diyebilirsin nonda da yeterince çalışmadığından ıslıklanıyor diye, biraz haklı olsan da yine de teknik direktörün suçu daha büyüktür bence oynatmaması gerekir o zaman.

firat selcuk dedi ki...

penaltıyı kacırdıktan bir kac dakika sonra arkadaslarına pas vermek yerine inat edip 25 metreden gol denemesi yapıp cılız bir sutla topu tıngır mıngır auta atıyorsa ugultuların ve tepkilerin yukselmesi normal olmaz mı ?

Erdem Karakuş dedi ki...

Nonda halı saha maçına çıkmış gibi oynadı. Bazen 2-3 kişinin arasına giriyor umarsızca, sonra topu kaptırıyor arkasından bakmıyor bile, yürümeye devam ediyor.

Adam bariz salmış ıslıklanması bu yüzden.

koala dedi ki...

Golcülük böyle bir şeydir. Sürekli golü düşünürsün, kaçırdığın pozisyonda takıldın mı, zaten golcü olamazsın. Evet, Nonda kötüydü ama forma giyen hiçbir futbolcuyu yuhalamak seyircinin görevi değildir. Eleştiri başka bir şeydir, yuhalamak ayrı konu.

Bugün Nonda'yı yuhalayanlar, yarın Arda'yı öteki gün Elano'yu bir öteki gün Keita'yı yuhalar. Olmadı "Petre s*ktir git" dediği gibi birilerine küfür eder koro halinde. Her oyuncunun iyi ve kötü oynadığı zamanlar olabilir.

Ha Nonda gönderilmeli mi, gönderilmemeli mi bu ayrı bir konu. İstersen gönderirsin, senin tasarrufunda bir durum tamamen.

Tekrar ediyorum, istersen çatır çatır eleştir ama üstünde o forma bulunan adamı yuhalamak üç-beş dangalağın işi değildir. Bunu haklı görmekse tek kelimeyle insafsızlıktır.

Humerus dedi ki...

Son şansınıda kötü kullandı Nonda...

pink dedi ki...

Yazıların çok sığlaşmaya başladı franchi,bilesin.

firat selcuk dedi ki...

@falagar,
sıg olmayan yazılar icin tavsiyelerini dort gozle bekliyorum..

firat selcuk dedi ki...

@falagar,
ya da neden sıg olduklarını bire bir olarak soyle bana, mail at msn adresimi vereyim.. merak ettim neden sıg olmus.. "nonda'nın yanındayız, supersin nonda bilmemkac santim seyin var nonda" diye bagırıp yalandan rol yapmadıgım icin mi ?

mail konusunda ciddiyim, msn adresini yaz oradan tek tek anlat su yuzden sıg diye..

rotring dedi ki...

o değil de. birkaç pozisyon var, evde bizi resmen galatasaray kollanıyor diye kıllandırdı.

biraz daha tarafsızlık diliyorum hakemlerden..

Anoz dedi ki...

Nonda iyi bir penalti sutördür, bunu herzaman göstermistir. Malesef nedense bugün oyun oynamayi tercih etti, normalinde onu köseye sert bir sekilde cakmayi cok iyi bilir ve 100 penaltidan 99u atar. Arda Nondaya moral bulsun diye attirdi penaltiyi, hem nondayi böylece takima yine kazandiracakti (düsünün daha kac mac var önümüzde) hem Nondanin aslinda, formu her nekadar kötü olursa olsun, o penaltilari nasil attigini cok iyi bildigi icin secmistir. Sonucta Servete veya mustafa sarpa attirmiyor penaltiyi, nonda bu hatirlatalim. Macin ilk golünü atmakta Nonda "penaltiyi ben attim, sonradan kopardik oyunu" hisleriyle kendini yeniden bula bilirdi. Gelelim asil konuya. Herseye sonradan bakmak herzaman kolaydir, nitekim zaten hepimiz öyle yapiyoruz, görüp sonradan, beynimiz bu isleri en kolay halde bir araya koydugunda linklesiyor, ve bir hikaye olusuyur. Yani önceden bilemedigimiz olaya bir anda olasiligi az olsa bile bir sonuc bula biliyoruz. Tabiki hersey olmus bitmisten sonra, ve söyle söyle sunun yüzünden oldu diyoruz. Nonda o golü atsaydi, Ardanin 23 yasinla liderligi yavas yavas eline aldigina sevinecektik. Mac icinde ve disinda kritik kararlar aldigini ve alma cesareti oldugunu diyecektik ve gurur duyacaktik. Ama nonda atamayinca, sen nasil öyle birsey yaparsin "kimsin sen" gibi laflar ediyoruz...! Bir an önce kendimize gelelim...! Arda orada stratejik ileriye dönük bir karar vermistir ama olmamistir, Elano bir penaltinin yüzünden küsecek bir oyuncu degil, oyun zekasi ve yetenekleri bunun cok daha üstünde...!
Nondanin formsuzlugu yoksa heryerden belli zaten...! Ama herseye okadar kolay bakmiyalim...

Sakuragi dedi ki...

Nonda'nın formsuz olduğunu zaten biliyorduk.birde 2 haftadır kontrat fesihi için menejeriyle yapılan görüşmeleri biliyodur o da ...formsuz adam , zemin nanay , hava buz hepsi birleşince bu sahne çıktı karşımıza..

arda konusunda bişi demicem..franchi kızar felan :)

kewell'ın sakatlığıda beklenenden uzun sürebilir ..4 hafta 6 oldu..sonra 8 hafta dendi..biz bu filmi gördük..sen şuna kewell sezonu kapayacak desene..

baros geri dönse'de son 1 belki 2 aya yetişir..ki form tutacak bide..rijkaard'ın da oyuncu hazır olmadan oynatmama konusundaki ısrarını düşünelim..

jo ligde tamam..avrupa'da yok..eleştiri yapılabilir bu konuda ama çokda büyük kayıp değil..

sistem üzerinde bir kaç oynama ile rijkaard onu çözecektir..4-6-0 gibi bir anlayış deneyebilir ki yapmadığı iş değil..

eğer dos santos veya başka bir oyuncuyu almadığımızı var sayarsak 4-6-0'ın baros ve jo'nun olmadığı bu tur'da akıllı bir hareket olacağını görürsünüz..ki aydın yılmaz'ın sahaya çıkmasına tercih ederim 4-6-0'ı her zaman..

(atletico'nun hücum gücü fazla takımlara karşı sahasından çıkmakda zorluk çektiği , defansının komedi bir durumda olduğu , orta sahasının dirençli bir orta sahaya karşı hemen teslim bayrağını çektiğini de bir kenara not alın )

Aslında servet varken forvete'de gerek yok..adam zaten forvet gibi ne zaman baksam oralarda ilginç :)


dos santos'u almaya uğaşıyoruz bayadır..dos santos tam forvet olmayabilir ama baros'da bitiriciliği çok iyi , top hakimiyeti müthiş bir adam değil..gs öncesi halini biliyoruz..burda kişi değil sistem önemli.

kewell sakat değindim yukarda..baros bence bu sene son 1 aya kadar yok sayın..arda sezon sonu gidebilir büyük ihtimalle..

dos santos'u kiralık + opsiyonla almak istememizin sebeblerini düşünürken herkez bunlarıda düşünmeli..

hem zaten rijkaard ile neeskens var kenarda yaw...kalkıp adamlara akıl verecek halimiz yok..vardır bir bildikleri :)

buriel dedi ki...

@falagar

Ruhsuz adama penalti attirip moral verildigini de gormedim hic. Adam zaten ucmus, o golu atsa ne degiscekti. Atacagi kadar atti iste ilk yari. Tamam kaptan Arda ama her takimin belli kurallari vardir, olmalidir. Emre Colaka kiyak yapmistir, ama ayni kiyagi Kewella Nondaya yaparsan sen kimsin derler adama.

@frachi

Taraftarin yuhlamasi konusunda ise arkadasla ayni fikirdeyim. GS taraftarina hicbir zaman yakistiramadigim bir davranis. Bu taraftar Hagi istifa diye de bagirdi zamaninda. Noldu elimize gecen. Butun paf oyuncularimizi dogmadan oldurduk. Ozhan kaldi Hagi gitti.

Tribunde ne olursa olsun destek olunmasindan yanayim, bu kisi Nonda da olabilir, Sabri de olabilir. Farketmez. Sabri bilmiyor mu, taraftarin nasi iki yuzlu oldugunu. Iki mac kotu oynasin hemen yuhlarlar, sonra Sabri gel uclu cektir, Sabri fenerin bilmemne..


Tepki koymak guzel sey. Ama sen bir taraftarlik gorevini yap, sonra azicik elestirmeye (yuhlama degil) hakkin olsun. Eski acik mi cok bagircak, Kapali ust mu diye yaristirirsan milleti daha cok son dk golu goruruz.

hagibaba dedi ki...

Arda yanlış yaptı asist yapmasa takımın kötülerindendi zaten gittikçe ya ktüye gidiyor yada yerinde sayıyor. bide yavaş yavaş kıl etmeye başladı beni
elano ya sanki takım olarak bilerek yükleniyrlar anlamıyorum
adama takır takır oynuo normalde çıkarda maç kritik gidip adamı çıkartıon barış warken neyse
arda yı korumaya gerek yok bnce

kutay dedi ki...

şu an devre arası olmasa ve nonda takımda olsa ne olacak?
eğer sampıyonluga gıdılecekse nonda ile gıdılecek. ve dıger futboclularla.
futbolcu yuhalarsan ondan bir daha verım alamazsın. bu senenin başında barosu yuhalayan aveller de vardı, hatta o esanda nonda atıyordu. millet rıdvan'dan duyup "baros ne ya nonda oynasın" dıyordu.. elano ilk maçlarında her topu kaptırdıgında küfür yiyordu. nondayı ıslıklayanlarla onlar aynı insanlardır. aynı kafalardadır demiyorum bire bir aynı insanlardır.
nondaya destek verenler, devrenın son dakıkasında gol olmasına rağmen (golu atan keita) milan baros diye bagıran ve tasvıp etmesem de elanoya taşanları tartaklayanlar da aynı adamlardır.
nonda 27.haftada fenere gol atarsa butun o ıslıklayanlar herkesnden önce 30 cm diye bagıracak.
nondayi begenmemek, kaçırdıgı golden sonra ah vah demek gayet normal. ama ıslıklamak, yuhalamak nankörlüktür.

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO