20.01.2010

Not Defteri #35 (Sinema Sayfası)

  • Ben buraya film postu girecektim 2 tane ama zamanı çoktan geçti ayrı post yazasım gelmedi. O yüzden bu sayfa sadece sinema için açılmış oldu Not Defteri'nde.. Ayrı ayrı 2 tane post yazacağımı 
  • İlk olarak şunu söyleyeyim, çocukluğumdan beri sadece ve sadece 1 filmde uyuklamıştım hayatım boyunca. O gereksiz film de Seven Pounds olmuştu ki yanına bir kardeş geldi 1 ay evvel.. Tahmin eden oldu mu ya da ismi yazınca şaşıranlar olacak mı bilmiyorum ama geleyim hemen : Avatar. Ben böyle amaçsız film, böyle balon, böyle şişirme film gördüysem Adrian Mutu'yu bağrıma basayım.. O kadar net konuşuyorum.. 3D olması herhangi bir özellik katmıyor filme zira herhangi bir sıradışı efekt yok. Tamam Pandora rüyalar alemi gibi, çok tatlı ve nefis bir yer ama 3 boyut olmadan da o görsel tad yakalanırdı. 3D izlemekle normal izlemek arasında hiç bir fark yok bu filmde.. Henüz izleyemeyen varsa da selam olsun buradan, hala kandıramadılarsa daha da kanmayın Avatar balonuna..
  • Avatar'ın konusu ne diye bakıyorum, hani o belki kurtarır mı, o da yok. Adamlar gelmiş gezegene bir maden çalışması için, orada yaşayan yerli halk bundan zarar geliyor ve bu teknolojik düşmana karşı savaşıyor. Yerli halkın içine sızması ve onları içten çökertmesi için bir kahraman seçiliyor ve yollanıyor oraya. O da yerlilerin arasındaki kıza aşık olup iki tarafı uzlaştırıp barış dolu neşeli çiçekli böcekli şirin bir dünya hayali kuruyor.. Eee Pocahontas bu ?
  • Avatar'a nokta koyup geliyorum Yahşi Batı'ya. Türkiye'de böyle bir fragman yapılmamıştı, sıra dışıydı gerçekten de. Böyle coşkulu bir fragmanın altından acaba biraz kötü bir film çıkar mı diye korkmuştum ki film fragmanın yarattığı o etkiye oranla daha da müthiş.. Daha girişte göze hitap ediyor zaten film, jenerik çok güzeldi. O dünya haritası üzerinde yürüyen fesler gayet eğlenceliydi benim için. Filme öyle girince ve Cem Yılmaz'ın tüm işlerini beğenen biri olunca bu filmi beğenmemek gibi bir lüksü olmuyor insanın. Zaten yerli filmler arasında kendi çapımdaki en iyiler sıralamamda A.R.O.G.'un ardına yerleşti kolayca. Filmi günümüzde anlatılan bir hikaye gibi sunmaları güzel olmuş, o da beğendiğim yönlerden biri oldu. Gerçi her konuda beğendim filmi, pek bir kusur görmedim. KFC ve kola olayları çok iyi olmuş, Kentucky'de iki Osmanlı'nın ekmek arası tavuk satma fikri beni benden aldı şahsen.. Kolanın da önce bizim Aziz ve Lemi beylerce bulunup sonra diğer kasabada başka biri tarafından çalınıp satılması ve Aziz Bey'in "aha şişelemişler!" tepkisi de iyiydi.. ABD çıkışlı bu firmaları sırf ABD markası olduğu için sevenlere "bizden de çıkabilirdi, ne var yani?" diye bir tepki de olabilir bu olaya bakış açısına göre..
  • Bunlarla beğenmedim tabii tüm filmi, senaryo sıkmıyor, espriler güzel, küfür için eleştiri gelecekse de bana göre ne eksik ne fazla, tam kararında.. Oyuncuların çoğu zaten Cem Yılmaz'ın önceki filmlerinden alışılan isimler. Artık çoğu isme yabancılık çekmememiz sıkıntı olabilecek bir şey gibi dursa da oyuncular kalitelerini yeni rollerine çok iyi adapte olarak gösterdikleri için hiç kimse Zafer Algöz'ü görüp de A.R.O.G.'u aklına getirmiyor.. Gerçi Cem Yılmaz bu filmde eskiye gönderme yapıp Komutan Logar'ı andı anlık olarak da, sanmıyorum bu yüzden filmden kopan olsun.. Dağınık oldu Yahşi Batı ile ilgili söylediklerim ama derdimi anlatabildiğimi düşünüyorum. Amaç keyif almak ve sadece gülmekse her anında yapıyor bunu bu film. Ayrıca Cem Yılmaz'ın filmlerinde görüntü kalitesi/düzeyi filmle çok iyi bütünleşiyor, bu Hokkabaz'da da böyleydi Yahşi Batı'da da böyle.. Ton mu oluyor başka teknik bir adı mı var bilemem, onu çok çok iyi yapıyorlar adamın filmlerinde.. Cem Yılmaz yapmıyor bunu diye çıkışıp filmin tüm teknik işini Cem Yılmaz yapıyor sanıyormuşum gibi üzerime gelecekler olabilir, aman diyeyim, teknik terim bilmemek filmin tüm işlerini Cem Yılmaz'ın yaptığını sanmak anlamına gelmez.. Bu yönde yorumlara karşı da kendimi savunmuş olup bitireyim bunu ben..
  • Karnım açken yazmama rağmen yemeksiz içmesiz bir Not Defteri geçti, tarihe not düşülsün..(KFC ve kola film gereği oldu, onu karıştırmayın :) )

12 yorum:

demiycem dedi ki...

avatar'i izlemedim ama yahsi bati gayet guzel bana gorede.. beklenti diye bir sey cikarttilar filme bok atiyorlar ne demekse.. bence gayet eglenci filmdi yahsi bati..

MuL€ dedi ki...

avatarı izlemedim ama bukadar insanın beğendiği bi filmde uyuklamak,abartı,balon gibi sıfatlarla yaftalamak yersiz bence..amaçsız demişsiniz bide filmerin nasıl bir amacı olur ki? gidip izlersin,beğenir yada beğenmezsin konusu vardır..filmdir alt tarafı..tv yayınlanan matrixte ki kurşunlardan sıyrılan yada binalardan uçan neo yu görüp yalan bunlar hadi gerçekte yapsın diyen nenelerin verdiği tepki gibi bişey bu amaçsız demek..yahşi batı ise sırf cem yılmaz var diye artan beklentileri karşılamayan bi film..insan daha iyisini bekliyor..gora tam komedıydı hokkabaz ıse cmylmz'ın senaryosu kuvvetlı fılmıydı..yahşi batı biraz ondan biraz bundan gibi olmuş ama ıkısı de tam olmamış bana göre..zevkler renkler muhabbeti..herksn fikri kendne tabi..

firat selcuk dedi ki...

@MuL€,
e ben uyukladım, yalan mı soyleyeyim ? uyuklamıs olmamın nesi yersiz ki ? uyukladım iste kapandı gozlerim ne var bunda.. "yersiz" olmasını cozemedim..

ayrıca amacsız, bir mantıgı bir isleyisi bir sebebi yok.. pocahontas'ı avatar yapıp pandora diye gezegen yaratmıslar, budur benim "sığ ve yersiz" yorumum..

ki zaten "bence" diyorum herseye, begenene saygım sonsuz ama benden bir tavsiye bekleyen arkadasım veya burayı okuyup fikir sahibi olacak biri varsa benim fikrim bu iste..

MuL€ dedi ki...

uyuklamaktan sonra noktalı virgül koymam gerekiyomuş afedersin bukadar celallenmene gerek yoktu..yersiz olandan kastım uyuklamak değil balon,abartılı gibi sıfatlarla yaftalamandı.. ben yorumuna ''sığ'' ve ''yersiz'' de demedim..bir film çıkalı henüz 1-2 ay olmasına rağmen imdb top 250 listesinde ilk 50 ye giriyorsa dünya kadar gişe yapıyorsa izlenmye değer bişeyler var demektir..filmin işleyişi,mantığı,sebebi yok diyosun da kusura bakma orda çelişiyosun çünkü fimin işleyişini ''Avatar'ın konusu ne diye bakıyorum, hani o belki kurtarır mı, o da yok. Adamlar gelmiş gezegene bir maden çalışması için, orada yaşayan yerli halk bundan zarar geliyor ve bu teknolojik düşmana karşı savaşıyor. Yerli halkın içine sızması ve onları içten çökertmesi için bir kahraman seçiliyor ve yollanıyor oraya. O da yerlilerin arasındaki kıza aşık olup iki tarafı uzlaştırıp barış dolu neşeli çiçekli böcekli şirin bir dünya hayali kuruyor..'' satırlarınla zaten kendin aktarmışsın..bu blog yazarınındır,illa ki yazarının kendi bakış açısı ve zvkine göre görüşler içerecektir ancak senin 'beğenenlere saygım var' demen ne kadar doğru? ozaman sen blogu insanlar yazdıklarını beğensin sende egonu tatmin et diye açmışsın..niyetin ben paylaşımda bulunayım fikir sunayım insanlar da görüşlerini belirtsin fikir teatisinde bulunalım değilmiş diğer bloglar gibi..farketmemişim afedersin..

firat selcuk dedi ki...

benim begendigimi herkes begenmek zorunda degil, ben de herkesin begendigini begenmek zorunda degilim..

benim kisisel zevkimin kriteri imdb'nin top 250 listesi degil..

"diger bloglar gibi degilmis burası" diyecek bir sey yok..

benim tek derdim sıkıntım "film sırasında uyukladım" diyor olmamın yorumda "yersiz" bulunuyor gibi gozukmesiydi..

filmin isleyisi, mantıgı ve sebebi yok diyor olmam filmin konusu yok dememle celismemeli.. isleyisten kastım sureklilik ve akıcılıktır ki su filmdeki konu toplasan yarım saate sıgacak bir konu, cogunlugu "bakın 3d yaptık ne de guzel" demek icin yapılmıs bir sov ki 3d olayının ekstra olmadıgını izleyen herkes kolayca anlamıs olmalı.. cocukken pocahontas'ı okumus veya izlemis olanlar icin film gayet tanıdıktı bence.. bu da mantıksız kısmı bana gore iste..

ha 14 yıl evvel var edilen pandora'dan bambaska filmler ve buyuleyici konular cıkabilir o baska konu, alısılmıs duz klasik "casus olarak sızan genc ve asık olup oraya baglanması" temalı cizgi filmlerde gormeye alısılan konunun suslenmis olanı bu "bence.. tekrar diyorum "bence..

pandora ve na'viler cogu kisiyi etkilemistir, yine tekrar ediyorum saygım vardır.. sen de begenmissin sevmissin filmi, diyecek bir seyim yoktur o konuda..

yorum kısmında benim filmde uyumamın yersizliginden ziyade filmi sevenlerin neden sevdigi, benim gibi sevmeyenlerin neden sevmedigi konusulursa fikir teatisi o zaman olacak iste..

MuL€ dedi ki...

ısrarla uyumanın yersizliğinden bahsediyorsun ben öyle bişey demediğimi noktalı virgül yerine virgül koymamdan öte gelen bi anlatım bozukluğu oldugunu ifade ettim sende zaten cevabında bunu anladıgını söylemişsin..ben filmi henüz izlemediğimi ifade etmiştim,okuduklarım ve gidenlerden duyduklarım kadarıyla çoğunluk abartıldığı kadar süper değil ama güzel diyor gidince göreceğim orasını..yahşi batıya gittim onun hakkındaki fikirlerimi sundum zaten..posta yapılan yorum yada eleştiriye bukadar tepki vermene gerek yok yahu sende senin beğendiğini başkasının beğenemeyebileceğini söylemişsin zaten sadece eleştirin biraz abartılı gibi geldi bana hepsi bu..hakaret gibi algıladıysan öle bi niyetim yoktu..neyse sıkıntı yok,iyi sabahlar ;)

N G dedi ki...

avatar'a pocahontas benzetmesi sinemaya ne kadar uzaktan izleyici olduğu kargaşası yaşattı bana sayın artemio'nun..

firat selcuk dedi ki...

@N G,
"sinemaya uzak" degilim.. tam tersine futbol-spor dısında en cok vaktimi alan seydir sinema.. "bilmemek, uzak olmak" degil, begenmemek bu.. avatar'ı begenmiyor olmak sinemaya uzak olma gostergesi olmaması..

pocahontas benzetmesini yapmamın sebebi de bu esprili resimdir :

http://www.scene-stealers.com/wp-content/uploads/2010/01/jmrmb.jpg

boyle bakın bir de, haksız olmadıgımı goreceksiniz..

avatar'ın konusu gayet klise ve sıradan bir konu..

Beercholic dedi ki...

avatar'ı beğendim, yahşi batı'yı beğenmedim..
halbuki gece oturmalarını, gece yemelerini falan da seviyorum..
eheh :)

Recomen dedi ki...

tarz ve beklenti söz konusu bence burda.. film yüksek bir gişe hasılatı yapıyor ve hala sinemalarda bilet bulmak oldukça zor.. ve "artemio'ya atfen: uyuyakaldığı 2 filmde izlediğim en güzek filmler arasında".. merak ediyorum acaba uyuyakaldığı için mi filmlerin genelini yakalayamayıp amaçı ver yersizliği konusunda bu kadar tereddütte kalıyorum??

firat selcuk dedi ki...

recep uyukladım dediysem abartma ama :) topu topu 1-2 dk gozlerim dusmustur o kadar.. film boyu tamamen uyudum demiyorum ki..

Recomen dedi ki...

avatar'ı izlemeden önce yorum yapmıştım ama yorumdan bir gün önce sabahın köründe gidip izlemek gafletinde bulundum ve belkide türkiyenin en pahalı afm'sinde verdiğim 13.5 tl evlat acısı gibi koydu. 3d?? yeni bir dünya?? daha önce yedik biz bu yemekleri tatlarını biliyoruz. patates püresi katıp etli çiğ köfte diye satanlar bile sizden daha başarılı.. püü yazıklar olsun

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO