22.07.2015

Tour de France 2015 - 10. Etap



Tour de France bitti, bundan sonrası kağıt üzerinde devam edecek. Önümüzde 11 etap daha varken bunu demek istemezdim ama günün en kısa özeti bu oldu. Chris Froome ve Sky, Movistar'ın tüm çabalarına rağmen domestiklerini koruyup, 15 kilometrelik yokuşun sonunda istediğini alan tek ekip oldu. Froome öyle güçlü gözüktü ki sıfır heyecanla, Tour de France'ın bundan sonrasının etap mücadelesine döneceğini kabullenerek izledim...

Froome etabı aldıktan sonra Sarper Günsal'ın yayında dediği gibi, bisikletin içi dışı incelenmiştir herhalde, bu performansta bisiklete motor mu takıldı şüphesi herkeste oluştuğu gibi Froome'un "ne yeyip içtiği" de ciddi bir tartışma konusu olacak. Son ayların doping konusundaki sabıkalı ve diken üzerindeki takımı Astana olsa da ben Sky'ın bu performansının altında bir şeyler ararım. Hadi Froome neyse, özel bir yetenek olduğunu bir şekilde kabul ettik diyelim. Peki Richie Porte'un yokuşun yarısından çoğunda domestiklik yapıp Quintana'yı geçmesini nasıl açıklayacağız? Ben bunun emekle, güçle, çalışmayla tertemiz bir şekilde yapılabileceğine inanmıyorum. İstediğinizi söyleyebilirsiniz, bisikleti bu şekilde anlatmak/yorumlamak doğru mu değil mi onu da tartışabilirsiniz ama en ufak olayda bile şaibe aranırken bu denli tarihi bir performansta elbette bir şeyler aramak hakkımız.

Herkesin aynı anda çok kötü olduğuna inanasım gelmiyor açıkçası. Froome iyi de olabilir, hakkıdır; sporda insanın elbet limitleri vardır ve bisiklette belki o "son nokta" henüz ulaşılamayan bir yerdedir, olur, olabilir... Hepsine bir şekilde olabilir diyorum ama Richie Porte tüm düşüncelerimi kötüye çekiyor. Froome tek başına iyi olsa kabul ederdim gibime geliyor ama... ama Richie Porte? Quintana ilk hafta ufak yokuşlarda da sorun yaşadı, ancak şu etapta, HC gibi en zor kategori yokuşta, sekiz kilometre civarı domestiklik yapan Porte Quintana'yı geçemez. İki kere iki dörtse, Quintana o kadar kötü olamaz. Ben inatla ve ısrarla kabul etmeyeceğim.

Neyse, serzenişleri ve suçlamaları kenara bırakıp etap sonucunu "olması gerektiği gibi" okuyalım bir de.

Froome tarihi bir performansla 11 gün kala bence Tour de France zaferini ilan etti. Genel klasmanda en yakınındaki Tejay Van Garderen atağa cevap veremedi, Contador ve Nibali atak bile göremeden düştüler, Froome-Porte-Quintana üçlüsünün temposu iki ağır favoriyi yedi bitirdi. Giro sebebiyle Contador'un bir yerde patlak vereceğini hepimiz bekliyorduk ama ilk dağlık etapta yaşanması sürprizdi. Fransızlar, önemli bir gün olan 14 Temmuz'u hayal kırıklığı ile geçtiler. Fransız bisikletçilerin unutmak isteyeceği bir gün oldu.

Nibali ve Contador'un bundan sonra tırmanış mayosuna, yani polkadot mayoya oynamaları en hayırlısı... Keza Bardet, Peraud ve Quintana'nın da... Quintana iki dakika fark atacak da, Froome'a tehdit olacak da, Froome'un domestikleri bir bir patlayacaklar da... Daha sayılır bu olasılıklar, hepsinin tek tek gerçekleşmesi lazım genel klasmanda heyecanı tekrar yaşamamız için.

Bundan sonrası ikincilik bile değil, üçüncülük mücadelesi olur. Froome kazanır, Quintana ikinci bitirir, beyaz mayo da(25 yaş altı genel klasmanı) haliyle onun olur. Üçüncü de Tejay Van Garderen olur gibi ekstra bir düşüş yaşamazsa. Porte ilk üçe girer mi derseniz ben ihtimal vermiyorum, daha önce etapta ikinci gelip sonraki gün 30 dakika yemişliği olan bir insan kendisi. Tarihi tekerrür ettirirse şaşırmayın derim.

Bu etap bu kadar uzun konuşulmayı hak ediyor muydu emin değilim. Şaşırıp bitirmek lazımdı ama içimi de dökmeden olmazdı.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO