10.07.2015

Tour de France 2015 - 6. Etap


Deniz kenarından gidilmesine rağmen rüzgarın bu kadar az etkilediği, profili tırtıklı ama gidişatı sakin olan altıncı etapta son kilometrelere yaklaştıkça kaliteli bir yokuş sprinti izlemeyi umuyorduk. Ancak onlarca kilometrenin ardından sadece 800 metre kala gerçekleşen kaza yine herkesin odağını başka bir yere çevirdi. Halbuki senaryolar az çok belliydi, heyecanımızı düşük tutup beklenen etap finişine hazırlamıştık kendimizi.

Etap boyu üç tane dördüncü kategoriden yokuş vardı. Dördüncü kategori yokuşlarda polkadot mayo(tırmanış mayosu, puantiyeli mayo) için bir puan veriliyor. Bunun anlamı iki puanlı Joaquim "Purito" Rodriguez'in polkadot mayoyu kaybetme ihtimalinin olmasıydı. Eğer üç tırmanışta da zirveyi geçen isim aynı olursa polkadot mayo klasmanında liderliği ele geçirecekti. Yeni yeni takip edenlere hatırlatalım, normalde bu klasman bu denli düşük puan aralıklarıyla yürümez, ilk hafta yokuş yok denecek kadar az olduğu için şimdilik böyle ilerliyor. Yoksa ikinci ve üçüncü hafta orada da birbirine girecek sıralama.

Neyse, lafın kısası, bu olasılık gerçekleşti. MTN-Qhubeka'nın siyahi bisikletçisi Teklehaimanot üç zirveyi de ilk sırada görüp polkadot mayonun yeni sahibi oldu. MTN-Qhubeka gibi özel bir takımın Tour'daki ilk senesi için çok büyük bir başarı oldu.

Bu olaya sevinip kendimizi Sagan-Degenkolb düellosuna hazırlıyorduk ki 800 metre kala o bahsettiğim kaza yaşandı. Sarı mayoyu giyen ve üstelik bu mayoyu güzel de bir hikaye sonrası elde den Tony Martin kısa yokuşta tempo yaparken bir anda yere düştü, Nibali başta olmak üzere onlarca isim de yerde kaldılar Panzerwagen'le beraber. Tony Martin dışındakilerde çok bir şey yoktu ama Panzerwagen son 800 metreyi üç arkadaşının desteği ile gidebildi. Görüntüye bakılırsa ya köprücüğü kırdı, ya da omzu çıkardı ama hal ve hareketleri köprücük gibi duruyordu. Sabah öğreneceğiz net durumu...

Peki kazaya karışan sporcular süre kaybettiler mi?
-Konuyu bilmeyen arkadaşlara cevabın "hayır" olduğunu hatırlatalım. Son üç kilometre içerisinde yaşanan bir kaza olduğu için düşen sporcular zaman farkı yemiyorlar. Bu yüzden genel klasman iddialılarını domestikleri son üç kilometreye kadar taşıyıp sonrasında grubun ortalarına veya arkasına geçiyorlar.

Bu kaza olurken önde etabın iki favorisi Sagan-Degenkolb ikilisiyle beraber Kristoff ve diğerleri de tutunmaya çalıştılar ama Tony Martin düştükten birkaç metre sonra atağını yapan takım arkadaşı Zdenek Stybar, Etixx-QuickStep'e galibiyeti getirdi. Burada Stybar basıp giderken arkada kedi-fare oyunu oynayan sprinterler etabı Stybar'a hediye ettiler bir bakıma. Birbirlerinin ataklarını kolladılar o hafif eğimde, yoksa hepsi beraber saldırıyor olsa Stybar alamazdı etabı.

Son olarak etap sonu yaşanan bir tartışmayı ve sonundaki açıklamayı paylaşmak istiyorum. Yaşanan kaza sonrası Nibali, Froome'u suçladı. Froome da konuyu konuşmak için Astana otobüsüne Nibali'nin yanına gidiyor, iki sporcu aralarındaki sorunu çözüyorlar ve Nibali'nin sonrasındaki açıklaması bisikletin ne kadar güzel bir spor olduğunu özetliyor:

- "Froome ile aramızdaki problemi çözdük, özür diledim. Bizler bisikletçiyiz, futbolcu değil."

Güncelleme: Tony Martin'den durumu hakkında ilk bilgi gelmiş ben bu satırları yazarken. "Köprücük kemiğim kırık, ne yapacağımızı konuşacağız..." dedi.

Not: Yazıları önce başka yere yazdığım için zaman konusunda ufak fark oluyor, buraya eklediğimde Martin'in durumu zaten belliydi...

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO