22.07.2015

Tour de France 2015 - 14. Etap

Bisiklet dediğimiz spor, bir şekilde hikaye çıkarmayı başarıyor. Mandela Günü'nde gözler elbette tek Afrikalı takım olan MTN-Qhubeka'daydı. Bu özel günü onurlandırmak için turuncu kasklarıyla yola çıkmaları bile fazlasıyla dikkat çekiciydi. Etaba gitmeseler bile anlatımlarda bundan bahsettirmek bile Afrikalı takım adına önemliydi.

Etabın son metrelerini de Bardet ve Pinot önde gidiyorlardı. 14 Temmuz'u sönük bir performansla atlatan Fransızlar, geç de olsa, iki takımlarının iki genç sporcusuyla en azından aynı hafta içerisinde etap dublesine doğru gidiyorlardı. Helikopter tam tepelerinde inişte hızlanan bu ikiliyi çekerken yanlarından bir anda uçak geçti sandık. Turuncu kaskı ve siyah-beyaz çubuklu formasıyla Afrikalı MTN-Qhubeka'nın, Britanyalı sporcusu Steve Cummings ok gibi fırladı geçti. Bardet ve Pinot, neden bisiklette finişe bir metre bile varken rehavete kapılmamanız gerektiğinin en güzel örneğini sergilediler. Etap sonunda birbirleriyle kedi-fare oyunu oynayıp ikili sprinte gitmeyi hayal ederlerken ikinciliğe ve üçüncülüğe razı oldular. Mandela Günü'nde Tour de France tarihinde ilk de bir Afrika takımı etap aldı. Kusursuz, muhteşem bir hikaye oldu MTN-Qhubeka ve Afrika bisikleti adına.

Bu muhteşem hikayenin tamamlanmasıyla birlikte gözler birkaç dakika geriden gelen genel klasman favorilerine çevrildi. 14. etapta, Tour de France'ın başından beri ilk kez Froome'u birileri geçecek ve zorlayacaklar mı diye düşündük ama o yine ilk başta biraz tepkisiz kalsa da ataklara cevap verdi. Bu yetmezmiş gibi bir de gidip Quintana'dan bir saniye kadar çaldı finişten birkaç metre önce yaptığı sprintle. Çok acayip durumda Froome, her atağı, her fırsatı güç gösterisine çeviriyor, akıl alır gibi değil.

Genel klasmanın ikinci haftanın ilk gününde bittiğini söylemiştim, ikincilik mücadelesinin bile olmayacağı, Quintana'nın beyaz mayoyu ve ikinciliği kapacağı ikinci hafta ile beraber kesinleşti artık. Umarım Tejay Van Garderen üçüncülüğü kapabilir de farklı bir isim görürüz, en azından buna şaşırırız Paris'teki son podyumda.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO