22.07.2015

Tour de France 2015 - 7. Etap


Her güne ayrı olayın damga vurduğu Tour nihayet sakin bir etabı geride bıraktı. Sporcuların da, takım çalışanlarının da, izleyenlerin de buna ihtiyaçları vardı doğrusu. Dün Tony Martin'in köprücük kemiğindeki parçalı kırığın etkisini üzerimizden atamamışken yeni bir olaya hazır değildik.

Tour hakkında, belki de üzerinde en az konuşulacak etabın ardından elimizde iki şey var: Froome'un sarı mayoyu giymemesi ve Cavendish'in iki yıl sonra gelen galibiyeti.

Tony Martin dün kazadan sonra çizgiyi geçtiğinde hala yarışın lideriydi. Sabah etap öncesi imzalar atılırken de adı listedeydi, imzalar kapanana kadar da lider o olduğu için yarış öncesi Chris Froome yolda kazanmadığı sarı mayoyu giymek istemedi. UCI ve ASO da bu fikre onay verince sarı mayosuz bir etap izledik. Ameliyat sonrası hastanede etabı izleyen Tony Martin için güzel bir saygı duruşu oldu. Tour'da ilk etap dışında sarı mayonun yolda olmadığı bir etap izlediyseniz eşine az rastlanır bir olaya tanıklık etmişsiniz demektir.

Günün diğer notu ise etabın kazananından geldi elbette: Mark Cavendish! Bugün de kazanamazsa ilk haftayı galibiyetsiz kapanacaktı Cav ama Greipel'i, iki etapta yenildiği şekilde yenerek Tour de France tarihindeki 26. etap galibiyetini aldı. Greipel Cavendish'in arkasında kalıp, Cavendish'in rüzgarıyla Cavendish'i yendi bundan önceki etaplarda. Bu bol Cavendish barındıran cümlede rolleri tersine çevirince ortaya Cavendish'in galibiyeti çıkıyor: Cavendish, Greipel'in arkasında kalıp, Greipel'in rüzgarıyla Greipel'i yendi. Üstelik son 200 metreye kadar kimse sprint atmamıştı, herkes patlayıcı gücünü olabildiğince bir çırpıda harcamaya çalıştı ama unuttukları şey mesafe kısaldıkça Cavendish'in rakipsiz olacağıydı.

Son 25 metrede öyle bir güç uyguladı ki Cavendish, diğerlerinin yanından ok gibi fırlayıp geçti. Burada şansının da yaver gittiğini söylemek gerek, Kristoff herkesten geç başladı sprinte ve Kristoff ile Greipel'in ardında sıkışan Cavendish, Kristoff'un yarattığı boşluğa kendini atıp öne fırlamış oldu.

Durağan bir etabın sonunda izlemesi son derece zevkli bir sprint oldu, etabın ilk beşi de bundan sonraki sprint mücadelelerinin özeti oldu: Cavendish, Greipel, Sagan, Degenkolb, Kristoff.


Ayrıca, Kristoff bahar klasiklerine damga vurduğu dönemdeki gücünün çok uzağında. O dönemki gücü olsa şu an yeşil mayoyu bitirmişti bence.

Yarın Tour de France'ın ilk zirve finişi var. Genel profile bakınca bir dağlık etap görmüyoruz ama finiş üçüncü derece tırmanışın zirvesi olacağı için son metrelerde favorilerden atak denemeleri görebiliriz. Özellikle de süre kaybetmiş olan isimler Froome'a biraz yaklaşmak için zorlayacaklardır mesafe uzun farklara izin vermiyor olsa da.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO