5.04.2011

İtibar vs. Ekonomi: Fiorentina-Juventus Hattı

Günlük olarak yine haberleri kontrol ederken gayet can sıkıcı iki şeye rastladım. Fiorentina'nın elinden uçup gitmesi muhtemel oyuncuları var ve bu konuda mide bulandırıcı dedikodular yine ortaya çıkmış durumda. Montolivo'nun önümüzdeki sezon için iyi bir takım kurulmazsa yolcu olacağı zaten bilinen bir şey, Gilardino'nun da İtalya dışından gelen bir teklife balıklama atlayacağını biliyoruz. Bu isimler için önümüzdeki transfer sezonu epeyce hareketli geçecek yani.

Can sıkan esas nokta tabii ki bu değil, bu isimlerin Juventus'a transfer olma ihtimalleri. Şunu biliyoruz ki Juventus iyi bir oyuncu için başka bir iyi oyuncusunu üstelik yeni transfer etmiş olsa bile gözden çıkarabilir. Bu yapıda bir takım olduklarını düşününce dedikoduların ilk ve bence zayıf olanının bile gerçekleşme ihtimali doğuyor: Gilardino-Matri takası.

Sezon arası geldiği Juve'de maç başı 0.5 gol ortalamasının üzerine çıkan Matri her şeye rağmen Gilardino transferi için harcanabilir. Zira anlamadığım bir şekilde Iaquinta'yı seviyorlar ve satmadılar sezon ortasındaki tekliflere rağmen. Bu açıdan bakınca da Matri'yi Fiorentina'da yeniden doğan Gilardino için feda etmeleri sürpriz olmayacak, sadece biraz şaşırtır ve birkaç güne unutulur bu hamle.
1990'da Baggio'nun Juventus'a satılmak zorunda kalmasıyla iyice alevlenen Fiorentina-Juventus nefretinden sonra Floransa'dan Torino'ya atılan her adım isyanla karşılandı. 1.5 sezon önce Felipe Melo'nun Fiorentina'dan Juventus'a transferinde bile kulüp binasına ve stadyuma pankartlar asıldı, sprey boyalarla tehdit mesajları bırakıldı. Bir Fiorentinalı, Juventus'a gitmemeliydi, tek düşünce buydu. Felipe Melo gibi Serie A'nın en nefret edilen isimlerinden biri haline gelen oyuncu için bile isyan edildi, başkana ve yönetime hakaretler edildi. Melo'yu satarsanız armayı/formayı satmış olursunuz mesajı bile verildi ancak taraftar baskısını arkasına alan Della Valle kardeşler bu transferi gerçekleştirdiler. Baggio'nun ağlayarak, istemeyerek, adeta silah zoruyla Juventus'a gidişinden beri Fiorentina açısından durum pek parlak değil konu Juventus oldu mu.

İşte bu yüzden transfer konusundaki ikinci söylenti insanın kanını donduran cinsten, en azından bir Fiorentinalı için: "Montolivo Juventus'a gidiyor!". Kaptan Riccardo Montolivo bugünlerde maaşına güzel bir zam ile süslenen bir yeni sözleşme bekliyor ki takımda Mutu gibi saçma bir isim ne alıyorsa bunun en az üç katını alması gereken bir isim Kaptan Montolivo. Bu açıdan kendisinin orta sahasını şahlandırdığı, kaptanlığını yaptığı ve taraftar tarafından tapıldığı takımda en çok değilse de en çok kazanan iki-üç isimden biri olmayı istemesi doğal. Sözleşme istediği kadar iyileştirilmiş olmazsa transfer isteyeceği bilinmekte. Sezon başı yayınladığım maaş listesine bakarsak da "kaptan" unvanına sahip ve ülkenin milli takımında ilk 11'in değişmezi olan, kendi bölgesinde değil milli takımın, ligin bile en iyi birkaç oyuncusundan biri olan adamın kaptan olduğu kulüpte en çok kazanan 6. adam olduğunu görüyoruz. Ben ülkemin ve Avrupa'nın alanımdaki sayılı yıldızlarından olayım ama kazandığım para Marchionni ve Cristiano Zanetti gibi iki tane kötü futbolcudan daha az olsun... Sanırım ben de daha fazla para isterdim o ortamda.

Montolivo şu durumdayken Juventus fırsat kollayacaktır elbette ki Inter ve Milan da hazır bekliyor. Ayrıca Fabregas'ın Barcelona yolunu tutması durumunda Nuri Şahin ile birlikte en güçlü adayın Montolivo olduğu konuşulmakta. Montolivo giderim dedikten sonra teklif yapacak alternatif çok ki bu da piyasasının yükselmesi demek, yani her yıldızı birazcık makul ücret görünce yollayan Della Valle kardeşler için bulunmaz bir nimet. Juve'nin Aquilani'ye 14 Milyon € vermesi durumunda Montolivo işi zora girebilir ki bu aralar en büyük dileğimiz bu olmalı. Umarım alırlar kendisini Liverpool'dan.

Burada Fiorentina'nın karşısına iki yol çıkıyor: Ya paragöz Della Valle kardeşler Roberto Baggio'dan bu yana görülmüş en büyük gerginliği ve isyanı göze alıp Montolivo'yu ve Gilardino'yu Juventus'a verecekler ya da "o kadar da değil!" diyecekler ve bu iki oyuncuya imzaları attırıp eksik olan savunma takviyelerini tamamlayıp önümüzdeki sezona güzel bir kadro ile girecekler.

İtibarı seçmeleri durumunda taraftarın gözünde azalan kredileri yeniden ve tahmin etmedikleri şekilde artacak... Ancak ekonomiyi seçip bu oyuncuları satarak dolaylı yoldan kendi ceplerini seçtikleri vakit saçma bir söylenti olan "Fiorentina'yı satıp İngiltere'de kulüp alacakları yolundaki dedikoduları" ciddiye alıp Floransa'dan uçarak kaçmaları gerekecek. Görüldüğü üzere epeyce zor bir yaz dönemi bekliyor Della Valle kardeşleri...

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO