18.04.2011

Renklerin Ne Zamandan Beri Cinsiyeti Var?

TRT Spor'un gece vakti yayınladığı videoda Arda'nın dediklerini gördük. Formalar valizden çıkıyor ve "Eee Galatasaray formaları nerede?" sorusundan sonra üstünü giyerken başlıyor "renklere" hakarete. Formayı beğenmezsin, olur, anlarız, normaldir. Parçalı formaya sahip çıkarsın, kulübün geleneğine göreneğine sahip çıkarsın anlarız. Ancak sen çıkıp da formayı değil rengi eleştirip ilkel yorumlar yaparsan o zaman anlaşılamaz olursun işte.

Mor formayı beğenmemiş olacak ki üstüne yeni sezonda pembeyi de görünce iyice deliriyor. Ayhan abisi ile birlikte Kibar Feyzo'dan repliklerle başlıyorlar hakarete. Küfürleri ve diyaloğu merak edenler yüzlerce video paylaşım sitesinden veya Ekşi Sözlük'ten linklere ulaşabilirler.

Ben Arda'ya gösterdiğim tepkinin sebebine geleyim. Beyefendi kulübün kendi renklerini kullanmayan zihniyete küfür edeyim, o zihniyeti eleştireyim derken insanların zevkine de küfürünü ediyor. Pembe ve mor için "orospu rengi" demekten çekinmiyor. Eee bunu demişken görüntüler ortada, bu yazıdaki fotoğrafta pembeyi giyen ben değilim, pembeye "orospu rengi" diyen Arda giyiyor pembeleri. Forma beğenmemenin ayrı şey, bir renge hakaret içeren ve aşağılayıcı sıfatlarla laf etmek ayrı şey.

Ayrıca bu videonun sezon sonu değil de sezon başı çıktığını düşünsenize? Yeni forma çıkarmışsınız, büyük bir satış bekleniyor geçen seneki yeni ve farklı alternatif renkten yola çıkılarak. Ancak kaptanınız ve ikinci kaptanınız(Ayhan) çıkıp bu tür hakaretler ediyorlar formaya, bağırıp çağırıp ağzına geleni söylüyor. Bin tane satacak forma yüz tane zor satar böyle bir durumda. Bunun aksi iddia edilebilir ama edilecekse sırf Arda'yı savunmak için olmasın bu. Ben elbette Arda'nın tepkisine göre forma alacak değilim, aksine aslanlı formayı değil pembeyi alırdım sezon başı bu video çıksa. Hem de en az iki tane alırdım... Ben alırdım ama ya diğer taraftarlar? Neyse... Bu en azından olmadı, sezon başı çıksa ne olurdu diye ekstra tartışma yaratmayalım daha da.

Benim sıkıntım zihniyetle, daha önce dediğim gibi. Bir renge "orospu rengi" yakıştırması yapabilen bir "insan" var ortada. Galatasaray'ını ve kaptanlığını geçtim olayın, oraya girersek daha vahim durum. Renk ister formada olsun ister sadece evinde giydiğin dandik tişörtte olsun, ona böyle sıfatlar takamazsın. Bu kadar. Rengin orospusu ve ahlaklısı olmaz, bu kadar saçma zihniyet olmaz.

Sormak istediğimi tekrar edeyim: Madem pembe ve mor birer "orospu rengi", bunu silah zoruyla mı giydin Arda Turan?

12 yorum:

mirmak dedi ki...

kesinlikle haklı bir yazı,

Arda her türlü yorumu yapabilir, bu renkler için daha ağır sözler de sarfedebilir ama, kameranı olduğu bir ortamda söyleyeceklerine yapacaklarına dikkat etmeli, neden mi? galatasaray kaptanıysan mecburen o statüye, o mevkiye yakışır hareket edeceksin.

Sen rakiplere malzeme veriyoruz diye yakınıyorsun ama, asıl malzemeyi sen veriyorsun...

cado dedi ki...

kusuruma bakma ama çok ağır saçmalamışsın.ardaya nasıl saldırcağını şaşırmışsın.

arda'nın bu tip elbiseler giydiği hatta pantolon giydiği resimler var.videoda arkadaşlarıyla sadece şakalaşıyor.bu formayı görünce şakalaşan her galatasaraylı hatta futbol sever gibi.yani ne bekliyorsunuz ki bu adamdan anlayamıyorum.arda'nın demek istediği formanın kötü olduğu giyincek bir forma olmadığı.arkadaşlarıylada bıraksın istediği gibi konuşsun bizi ilgilendirmez.

hatta keşke video sezon başı çıksaydı.o zaman 10 tane sarı kırmızı forma alırdım

firat selcuk dedi ki...

@cado,
okudugunu anlama gibi bir problemin yok degil mi? eminsin yani?

arda'nın derdi formanın kotu olduguysa ona gore konussun o zaman, "her sene bir orospu rengi" diyor adam, acık acık mor ve pembeyi orospuların giydigi renk olarak tanımlıyor. benim de derdim budur. yoksa arda parcalı sevmis cubuklu sevmis beni ilgilendirmez.

Adsız dedi ki...

http://3.bp.blogspot.com/_uNW1_nho2zw/TDIg9Gx-8SI/AAAAAAAAAcY/-WwcEj-saIE/s400/sarikirmizi3.gif

galatasaray evrim hanımın söylemiyle yalan olduğu ortaya çıkan galat masalından yola çıkarak hazırlanan mor yada mercan rengi değildir arkadaşım. Galatasaray sarı - kırmızıdır. Ardada tribünle haşır neşir olan hemen hemen her insan gibi bu nasıl renk amk demiştir ki haklıdır da bende ilk gördüğümde dedim bu nasıl renk ulan her sene bir malzeme niye veriyoruz kendi elimizle arkadaş diye.Sende biliyorsun bu ülkede bu renklerle ilgili şeyi. Fener tribünlerinden karı gibi pembe giydiniz laflarını duymadık mı tüm sene ?? yada mor renk giyildi de tüm sene bir mahsun mor menekşe muhabbetleri yaşanmadı mı ? Arda bu ülkenin realitesinde olan birşeyi söylemiş açık ve net bir dille yani bunu bu kadar büyütmek sanki ilk defa duyuyormuş gibi davranmak da akıllara ziyan bir durum .. pembeye nasıl böyle der mora nasıl böyle der böyle insan mı olur diyorsan çık sokağa bir dolaş bakalım erkek egemen toplumda o renklerle ilgili genel görüş nedir?

malzemeyi kendi ellerimizle veriyoruz böyle işte.


Olay sırf pazarlama olmamalı galatasaray spor klübü sadece forma satışı vs için klübüyle alakası olmayan renkleri çıkartmaz çıkartamaz adam net bir şekilde soruyor işte hani galatasaray forması ver sarı ver kırmızı diyor e hangimiz bunu demedik.yani kendi aralarında yaptıkları bir sohbette bile pembe forma o kadar güzel ki demesini mi bekliyorsunuz beğenmemiş adam ve içinden geldiğince de fikrini belirtmiş. Sen önce klübe yakışan renklerde forma dizaynını becer sarısı sarı kırmızısı kırmızı olan alternatif forma diye sikimsonik birşeye sarılıp aslolanın önüne geçmesini engelle sonra satışı dert et yönetim olarak.Dizayn edenler, üretici firma yönetim hepsi paranın derdine düşmüş bir şekilde nasıl farklı birşey yaratıp da parayı buluruz derdine düşmüş buna tepki koyan ardada suçlu :)

oldu :)

bir kez daha yazayım

Galatasaray

Sarı - Kırmızı dır.

google hesabımda yok adsızı işaretledim kusura bakmazsın umarım ;)

firat selcuk dedi ki...

iyi de elestiri var elestiri var, hepsi bir degil ki.

rijkaard da mor formayı garipsemisti ama "orospular, gayler, tekerlekler, yuvarlaklar giyiyor!!!!" demedi, nasıl buluyorsunuz dediklerinde "garip" dedi, ustune de ekledi: "bu sene sahada sanki 11 tane kaleci varmıs gibi oynayacagız"

JesseN- dedi ki...

rijkaardin kullandigin kelimeleri sarf etmedigini nerden biliyorsun ?
sizan video'da öyle bir sey.. o video olmasa kim arda öyle birsey dedi diyebilir ?

olayi nasil carpitiyorsunuz anlamiyorum..
adam galatasaray formasina yakistiramiyor o rengi, diger herkez gibi..
o esnadada öyle ifade etmis kendini..
yoksa niye orospu rengi dedigi renk ile dolassinki ?

birakin artik su cocugun yakasini.. yeter ulan yeter !!
Arda zaten sahada oynadigi futbolla herkeze cevabi vermistir !

Adsız dedi ki...

kulübe yüzlerce mail atıldı sezon başında aklınız yerinde mi bu renk forma olur mu diye, kimse umursamadı, içerde dışarda avrupada pembeyi giydi bu takım, ardanın videosu patlayınca ertesi gün pembe giyecek olan takım anında parçalıya döndü. demek ki ana avrat sövmek lazımmış.

firat selcuk dedi ki...

@jessen- ,
canlı yayında yaptı rijkaard o acıklamaları, yeterli bir kanıt olur mu senin icin?

bırakmıyorum ayrıca o cocugun yakasını, "yetmez ulan yetmez!" de diyorum senin gibi. ayrıca "herkez"e degil de, "herkes"e versin cevabını arda.

ayrıca konuyu inatla ısrarla benim yazdıgımı carpıtarak degerlendirmeye devam ediyorsunuz.

mithrandir dedi ki...

franchi türkiyede yaşadığını düşünüyorum çok açık bir toplum değiliz mor forma çıkınca milka pembe forma çıkınca cemil ipekçi fotomontajları sardı bütün siber alemi bu renklere açık bir ülke değiliz ne diyor arda malzeme veriyoruz heriflere olay bu zaten malzeme vermek.Ki Ardaki gayet kötü giyinip her rengi giyebilen bir insan.Olay renkler değil bu ülkeye bu futbol piyasasına uymayacak renkler olması.Fiorentina siyah lacivert olsaydı zaten bunları yazmazdınsende haklısın blog un konsepti bu.

Adsız dedi ki...

yeter kustuğunuz ya yeter..fotomaçtan betersiniz yemin ediyorum..bloglar..internet falan derken kurtuluyoruz şu iğrenç medyadan diyorduk fakat siz daha betermişsiniz..yeter Allah peygamber aşkına yeter..

Sanırım oldukça burjuva bi yerde yaşıyosunuz..İstanbulda bayrampaşa, esenler, esenyurt bu tarz yerlerde oturun..arda'nın şu fotoda giydiklerini giyin ve arkadaşlarınızın yanına gidin..arda'nın video'da söylediklerinden farklı bi şey duymazsınız..Cam fanusta yaşıyor olabilirsiniz ama oradan insanları klavye başında salya saçarak eleştirmeyin..Artık vumrayın..Çünkü
ADAM ÖLDÜ!!

firat selcuk dedi ki...

@adsız,
burjuva degilim, oyle bir yerde de yasamıyorum. modern denen, ilerici denen, turkiye'nin en avrupai ve ileri goruslu yeri denen izmir'de, bornova'da sacı uzun diye dayak yiyen arkadasım da oldu benim, merak etme yani oyle genis bir yerde degilim. 5.5 senedir izmir'de okuyorum, normalde de marmarisliyim. evet marmaris rahat, marmaris'te boyle seyler turkiye'de belki de en az oranda oluyor olabilir ancak bu bir renge "orospu" sıfatı takılmasına itiraz edemeyecegim anlamına gelmez.

arda formayı begenmez, hakkıdır da bu. ben de baslarda begensem de simdi pembe forma icin yakın tarihte buz mavisi/turkuaz benzeri renkte cıkan formadan sonra en kotu forma diyorum. gel gor ki "orospu rengi" demiyorum. ha aynı zamanda mor forma da tarihimizin en efsane alternatif formasıdır benim gozumde, o baska konu. ancak formayı renginden degil, kotu olmasından oturu begenmiyorum.

toplumun gorusu ne olursa olsun bu tip goz onunde ve toplumun genelinden yuksekte duran adam da bir renge cıkıp "orospu rengi" diyorsa imamın osurmasıyla cemaatin sıcması durumu gerceklesir. bu adamlar normal konussun ki halk da "bak arda bile pembeyi normal karsıladı" desinler kafada hic olmadı bir kıvılcım caksın normal karsılansın bu tip renklerin erkekler icin de en az kadınlar kadar normal oldukları.

Adsız dedi ki...

@franchi cevabın için teşekkür ederim ama biz Türkiyede yaşıyoruz.Yani bu renge sen orospu rengi demiyor olabilirsin ama inan bunu söyleyenlerin sayısı azımsanmayacak sayıda.Ben de dahil.Hadi bunu G.Saray taraftarının beğendiğini ve böyle bir söylemde bulunmadığını düşünelim.Sen kendi elinle kendi ezeli rakibine koz veriyorsun.Fener de yapıyor farklı forma.Yeşili şusu busu.Biz de yaptık turuncu forma.Güzeldi de.Mor da güzel.Ama burası Türkiye ve insanları düşündüklerini söyledikleri için bu kadar acımasızca yargılayamazsınız.

Mor benim de çok kullandığım bir renk.hatta bir çok takıma yakışan da bir renk ama Galatasaray'a değil.

Arda göz önündeyse göz önünde ama bu adam çıkıp orospu rengi demedi ki zaten.Şerefsizin biri sızdırdı basına.Bütün imamlar insan bütün imamlar osurur.Herşeyin yeri ve zamanı vardır.ARDA'da insan ve yanlış bir şey yapmadı.Bu adam normal konuştu hatta çoğu zaman sustu elbet hataları da oldu ama bu konuda bu yazdıklarını inan haketmiyor.

Biraz dağınık oldu ama umarım anlatabilmişimdir derdimi.

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO