24.06.2010

Sonunda Dönüyorlar

Şu yukarıdaki dört adam hakkında bir şeyler yazacak olmak, daha doğrusu elinde şu dört adamın yaptığı şeyler hakkında yazacak bir şeyleri olmak ne kadar güzel bir his bilemezsiniz. Çünkü -takipçileri bilirler- Tool denen bu oluşum hakkında bilgi almak ünlülerimizin Twitter'la hayatlarını gösteri panayırına çevirdiği şu çağda çok çok zordur. Yukarıdaki başlığın "Sonunda" ile başlamasının sebebi de benzerdir aslında. Her şeyin çok hızlı üretilip tüketildiği Bilgisayar Çağı'nın geleneklerinin aksine herhangi bir Tool üretimini dinlemek, onun hakkında haber almak için çok sabırlı olmanız gerekir. Ve Tool hakkında bir şeyler yazmak ağırlığı olan bir iştir. O yüzden bu kadar zor başlanır.

Geçen senenin ortalarından beri Tool yeni albümleri hakkında soru sorulduğu zamanlarda benzer yanıtları verdi: "Sabırlı olun. Çalışıyoruz." Kendini Tool dinleyicisi addeden insanlar için bu yeni bir gelişme değildi tabi. Şarkı sözlerinden tutun müziği tam olarak anlamaya kadar her aşamada Tool sabır öğesini bolca sınayan bir hareketti. Ama tabi bilge bir öğretmen bile sonunda sırlarını paylaşırdı. Zaman geçtikçe meselenin hatları belirginleşti. Bugün ise çok daha ortada bir hal aldı.

Bir süre önce grubun tanrısal frontman'i Maynard J. Keenan "2010'da yeni albümümüzü dinleyebilirsiniz." diyerek bu uzun sorgulama sürecinde ilk kez bir süre belirtti. Bundan birkaç hafta sonra ise Chart Attack yeni albümün konsepti içinde yer alabilecek olası sekiz konu ihtimalini dinleyicilerin bilgisine sundu. Ben de ilk yazımı bu bilginin çeviri ve -naçizane- yorumuna ayırdım. İşte:

1. 11 dakikalık bir hiciv, konusu ise BP'nin Meksika Körfezi'nde yol açtığı korkunç petrol salınımı felaketi olabilir.

2. Klasik müzik bestecisi Gustav Holst'un ünlü eseri Gezegenler Süiti üzerine kurulmuş bir albüm olabilir. Konu ise insan oğlunun Güneş Sistemi ve gezegenini kirletişi olabilir. (Bu olası bir ihtimal gibi. Koca bir albüm olmasa da bunun hakkında bir şarkı beklenebilir. Hem Adam Jones'un klasik müzikle bağı hem de Tool'un en çok etkilendiği grup King Crimson'ın Gustav Holst'la olan alakası düşünüldüğünde.)

3. Ganglion adlı bir melodi olabilir. Beyni oluşturan sinir hücrelerini anlatabilir. Buna bağlı olarak sözlerinin çok zor anlaşılması bekleniyor.

4. Dark Matter ve deneysel fizik parçaları hakkında gerçekten uzun ve geniş bir melodi olabilir. Maynard ağır bir nefesle başlayarak Dark Matter'ın insanlığın durumuyla olan benzerliğini açıklamaya başlayabilir. Parabol ve Parabola gibi.

5. Mısır mitolojisinde büyü, yazı, bilim ve ölümden sonrasının yargı tanrısı olan Thoth hakkında bir şarkı olabilir. Şarkı ölümden sonraki yaşamı anlatabilir. Bilimle arasında bir bağ kurabilir -bu olmayabilir de-.

6. Fibonacci sayılarından ortaya çıkan Altın Oran sayısı hakkında bir şarkı olabilir.

7. Amerika'da sazı iyice eline almış Evangelistler -nam'ı diğer Muhafazakarlar- hakkında öfkeli bir şarkı olabilir.

8. Ulam spirali hakkında bir şarkı olabilir. Maynard'ın iki, üç, beş, yedi ve Ulam spirali sırasına göre belirli saniyelerde bir kelimeyi bağırdığı görülmüş. Melodi ise gözde -elbette- spiral hissi uyandıran tekrarlı bir yapıya sahipmiş.

Elimizdeki bilgiler şimdilik bunlar. Yukarıda yazılmış hiçbir konu açıkçası bana mantıksız gelmiyor. Çoğunun çıkacak albümde içerik olarak bulunabileceğini düşünüyorum. Hepsi de Tool'un şu yirmi senede oluşturduğu kimliğe uyan konseptler. Sonuncusu ise en mümkünü gibi geliyor. Hem sinestezi hem matematikle olan bağı sebebiyle.

Bu bilgiler ışığında söylenebilecek başka bir şey ise Tool'un Lateralus çizgisine dönüş yapabileceği. Çünkü grubun o dönemde iyice öne çıkan filozofik yönü şu yukarıdaki sekiz konuda da bol bol yer almakta. Diğer yandan 10,000 Days'in çokça konu edindiği Maynard'ın duygusal hesaplaşmalarının -beklenildiği gibi- fazla söz konusu edilmediği görülüyor. Lateralus'la oldukça benzer izler taşıyan bilgiler öbür taraftan bir şüphe uyandırmıyor değil. Neden? Çünkü Tool müzikal tarihi boyunca müziğini hep başka bir yöne, ileri veya geri düşünülmeksizin hep farklı bir noktaya taşımaya alıştırmış bir grup olmuştur. Önceki zamana benzer bir çizgiye dönmek Tool'un bu düsturuna ters düşecektir.

Sonuç ise; ihtimaller ne olursa olsun Tool yakın bir tarihte müritlerini selamlamak için yeni büyüleriyle ortaya çıkacak. Bu, kesin. Ve belki de şu yazının ötesinde en önemli olan bu. Çünkü yukarıdaki ihtimallerin hepsi gerçek olsa da olmasa da Tool yine hayatımıza ve müziğe yeni açılardan bakmamızı sağlayacak. Kulaklarımız onların yeni tınılarıyla bayram edecek. Bu ihtimalleri kurcalamak ise Tool hastalarının özel zevki olarak hayatlarında yer edecek.

O zamana kadar, hepimiz sabırlı olmalıyız. En azından ödülümüzü alacağımız kesin...

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO