2.11.2009

Domuz Gribi / Türkiye / Aydın Yılmaz

Tüm dünyayı esir almış, korkular salmış domuz gribi insanları kontrollü yaşamaya sevkediyor. Yurtdışında maske takanlar, tokalaşmayanlar, toplu organizasyonlara katılmayanlar var. Türkiye'de önlemler ise henüz bu seviyelere gelmiş değil. Bir bakanın, bir sağlık müdürünün ya da bir arkadaşımızın söyledikleriyle dalga geçiyoruz, korkutuyorlar diyoruz, kimi kesim aşıyı almış ağzına...

Herkes bir şeyler konuşuyor fakat böyle bir gerçek var, böyle bir tehlike var ama sadece lafta kalıyor bizim ülkemizde.

Demirden korksak trene binmeyiz
diyoruz sıkışınca da.
İşin Aydın Yılmaz'ı ilgilendiren kısmı ise haberlerde gördüğüm ve kesinliğini bilmediğim bir yazı. Aydın Yılmaz'ın domuz gribi olabileceği yönünde bir haber. Doğruluğu / yanlışlığı tartışılır. Doğruda olabilir, yanlışta.

Galatasaray cephesi, domuz gribi iddasını reddediyor, soğuk algınlığı var diyor. Hatta Aydın'a test yapılmadığını ve yapılmayacağını beyan ediyor. Esasında böyle bir hastalık bile olmadan, domuz gribi haberleri çıktığında bütün sporcularını bu testten geçirmeli takımlar.

Ama biz ne yapıyoruz ? Kestirip atıyoruz. Neredeyse "Sensin Lan Domuz Gribi" deme noktasına gelecek şekilde.

İşte böyle sevgili ülkem, şimdi diğer takımların yazarları araştırmacı gazeteci, toplum yanlısı gibi görünerek bu olayın üstüne gider, taraftarları belki tribünlerde dalgasını geçer. İşte Türkiye olarak domuz gribine verip verebileceğimiz en büyük reflekslerden birisi budur. Diğeri de "domuz gribi aşısı günah mı ?" sorusu ama, o ayrı bir komedi.

5 yorum:

Ali Arslan dedi ki...

umarız değildir gerçekten .. çünkü bu hem kendi hemde Galatasaray için büyük bir tehlike.

Can dedi ki...

Aydın'ın yaşı gereği korkulacak bir durum yok. İşin başka bir sıkıntısı Türkiye'de risk grupları (0-2 yaş, hamileler, 60 yaş ve üstü) dışındakilere test yapılmamakta; standart grip tedavisi uygulanmakta. Aşıda da ilk sıra onlarda. Zaten bizim yaş grubumuz standart grip gibi geçirmekte, kronik rahatsızlık yoksa herhangi bir tehlikesi yok. Büyütülecek durum yok ama, test yapılması dogru olur; ben böyle bir durum olduğuna da inanmıyorum.

arnawut dedi ki...

birde domuz gribi değil, A gribi lütfen:)))
Haberlerde ilk gördüğümde hassie bitandaa mı çıktı lan diye tepki vermeme sebep oldu bu A:)))

Sinan Yılmaz dedi ki...

Os: Ne biçim Galatasaraylısın sen, sensin ulan domuz gribi :)

Çok güldüm buna.

Çok iyi yakalamışsın.

İddaayı reddetmek için, Aydın'ın domuz gribi olabilme ihtimalini de reddediyor Galatasaray ki adama test bile yapmıyorlar.
Neredeyse hastalığı bile reddedeceğiz.
Komik iş.

dt.ibo dedi ki...

bence çok da büyük ihtimalle domuz gribidir.
Zaten aşırı yüksek ateşle seyreden bir grip olmadığından özellikle iyi beslenen ya da bünyesi kuvvetli kişilerde nezle gibi geçiyor. H1N1 i taşıyan insan da, yok ben olmamışımdır iyiyim diye düşünüyor.
Bir de adı kötü işte "Domuz Gribi"
ben oldum valla, nişanlımla beraber hasta olduk, o nispeten genç olduğu (ve muhtemelen cinsiyetinden ötürü) daha ağır geçirdi. Test için örneğini zar zor verdik. Doktorlar, "normal grip başlamadı daha, şu dönemde herkes domuz gribi,gidin dinlenin, durumunuz ağırlaşırsa gelin" dediler.
Testi ona yaptırdık güç bela ve H1N1 çıktı. bu demektir ki ben de ayakta aynı hastalığı geçirdim.
ama o ana kadar, yok canım ben taş gibiyim, sadece burnum akıyo diye geziniyordum. hastalığın tüm etkisi geçtiği halde, işyerindekilerin korkusundan 3 gündür evde yatıyorum boş boş o da ayrı bi konu.

Neyse demem o ki, dikkat edin, hastalık 38 derecenin altında ateşle seyrettiğinden insanlar hastaneye gitmekte geç kalıyorlar. Tehlikeli bişey yoktur diye düşünüyorlar. Termometre ile sık sık ölçün ateşinizi ters bi durumda.
Bol sıvı ve C vitamini alın, fazla soğukta dolanmayın ki, zatürre ye çevirmesin (bir çok ölümün sebebi sekonder enfeksiyon).
biraz Tıp blogu gibi oldu ama bu kadar okunan blogda bi bilgilerimi paylaşayım dedim panik havasını bir nebze azaltabilirsem ne mutlu

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO