28.06.2010

Lineker, Hep Haklısın: Almanya 4-1 İngiltere

Aslında başlık Almanya'nın oyununa bakılırsa haksız bir gönderme sayılabilir. Ama bir bakıma sayılmaz da. Almanya bugün futbol şansı anlamında ne gerekiyorsa sahipti çünkü. Ferdinand'ın ve King'in yokluğu, İngiltere'nin bekleri dışında kanatlardan bir şey üretememe sıkıntısı, hakem kararı, Mesut'un önüne o şekilde düşen o uzun top... Ki turnuva boyunca Jabulani'nin yere değip de uygun hız kazandığı yegane uzun toptu belki de. Almanlar kazansın diye ne gerekiyorsa oldu bugün sahada.

Tabi Panzerler'in şansı yerinde değildi sadece. İngiltere çözmek bilemediği sıkıntısını hala çözememişti hatta bence bırakın çözmeyi teşhis bile edememişti. Capello'ya biri kafasına vurarak hatırlatmalı: Orta sahada birileri top taşımalıdır, adam geçmelidir. Oyunu ileriye topu ayağında taşıyarak savunmanın arasında boşluk yaratmalıdır. Savunmanın içinde boşluk yaratabilecek potansiyeli gösteremezseniz formanızda Lampard, Gerrad veya Barry yazması savunmanın çözülmesini sağlamaz. İngiliz futbolunu uygulamak için de gerçekten hızlı oynamanız gerekir ki o kadar yetenekli adam bunu da beceremediler. İngiltere futbolun gerçekleri adına hiçbir şeyi tam anlamıyla üretemedi. Ve hak ettiğini aldı, elendi. Rooney'i şut atıp gol, gol pası üretmesi gereken bölgeden sürekli geri getirip oyun kurucu forvet pozisyonlarına getirmeye çalışmak da mantıksızlığın daniskasıydı. Garry, Gerrard, Lampard ne için oradaydı o halde? İngilizler bir çuval inciri çöpe boşalttıkları için geliyorlar evlerine...
Almanya ise grup maçlarında ne yapıyorsa onu yaptı. Klose'yi çayıra salıp etrafını Mesut, Podolski, Müller üçlüsüyle deşti durdu. Asıl cevabını merak ettiğim soru şu: Mesut'un, Müller'in, Podolski'nin ve zaman zaman Khedira'nın İngiliz savunmasını paramparça ettiği sırada İngilizler'in o çok güvendikleri çift yönlü orta sahaları neredeydi? Barry dördüncü golde Mesut'a eşlik ediyordu mesela. Ben bir onu görebildim. Bu da gösteriyor ki İngiltere oyuncularını belirli bir plana göre yetenekleri ölçütünde yerleştirmeyi başaramadı. Müller, Podolski ise gerçek mevkileri forvet olan ve zaten kanada forveti çoklamaları için konulmuş oyuncular. Mesut tam bir forvet arkası ve Klose şu modern zamanda klasik forvet adına son mohikanlardan. Bu klasik dörtlüyü ise arkalarında olması gerektiği gibi sıra dışı iki orta saha elemanı tamamlıyor: Sami Khedira ve Bastian Schweinstegier.

Bu 4-1'lik hezimetten sonra ortaya çıkan futbol gerçeğiyse Almanlar'ın şanslı oldukları değil aslında. Evet, hakem golü verseydi her şey çok farklı olabilirdi. Ama İngiltere'nin fark yaratmak için 50 dakikası daha vardı oradan sonra. Yaratamadılar. Söz konusu Almanlar ise fark şans değil. Fark, bir düzen içerisinde oyun içinde belirli hedeflerle ilerlemek. Her Almanya Milli Takımı oyuncularıyla ne yapacağını bilen bir yapıda oynadığı için sürekli başarı gösteriyorlar. İngiltere gibi topu Rooney'e verme, Gerrard'a orta kestirme gibi oyun planlarıyla ilerleyenler ise ya kupalara gelemiyor -Türkiye- ya da bir yere kadar gelebiliyor...

Lineker hep haklı çıkıyor tabi o sırada. Böyle giderse hep de çıkacak...

2 yorum:

alexander goygoyeviç dedi ki...

bu tür turnuvalardan önce hep başka takımlardan bahsedilir. turnuva sonunda ise almanya konuşuluyor olur. klasik "turnuva takımı" geyiği yapmak istemiyorum ama, "üstün alman teknolojisi" yine iş başında. iyi yapılmış bir makina gibi. gayet temiz. arjantin eşleşmesinde de almanları şanslı görüyorum. bana göre turnuvanın en dağınık takımı ile en disiplinli takımı karşı karşıya gelecek. maradona'nın "haydi yallah" stratejisi nasıl sonuç verecek bakalım.

Çağrı dedi ki...

Maradona'nın basit bir stratejisi olacağını sanmıyorum. Dikkat ederseniz, kupada başlarında dahiler bulunan takımlar erkenden elendi gitti ;) Almanyanın da savunma hattının zayıf olduğunu düşünürsek (Khedira, Schweinsteiger ikilisinin performansına bağımlılar, eğer tevez, messi, di maria, maxili ortasaha orayı geçmekte zorlanmazsa ki zorlanma ihtimali çok düşük, maçın çehresi tahmin edilenden çok farklı olabilir ) Hakem hataları olmazsa, bizi bol gollü bir maç bekliyor sanırım :)

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO