9.02.2009

Euro 96 Laneti

Bugün bir lanettir tutturduk gidiyoruz haydi hayırlısı. Yabancı basını tararken Guardian'da gördüm yazıyı. İngiltere'nin Euro 96 kadrosundaki oyuncuların teknik direktörlük deneyimlerinde nasıl başarısız olduklarından bahsedilmiş. Bazıları iyi başlamış kötü bitirmiş, bazıları zaten pek parlak başlayamayıp sonunu da iyi getirememiş. Tabii ki bu yazının çıkış noktası Portsmouth'taki görevine yeni son verilen Tony Adams olmuş.

İşte o 6 isim ve yaşadıklarının kısa bir özeti :

Tony Adams : Kasım 2003'te Wycombe Wanderers'ın başına geçiyor, takımın Lig 2'ye(yani 4. lig) düşmesine engel olamıyor, hem de takımdaki ilk ayını lig lideri olarak tamamlamasına rağmen. 1 yıl sonra kişisel sebeplerden ötürü bu işi bırakıyor. Hollanda'da yardımcı antrenörlük deneyimi yaşıyor ve İngiltere'de Harry Redknapp'ın yardımcılığını yapıyor. Daha sonra Portsmouth'un başına geçiyor ve 16 maçta aldığı 2 galibiyet sonunu hazırlıyor.

Paul Ince : 2007'de Macclesfield Town'ın Lig 2'de kalmasını sağlıyor. Daha sonra aynı ligde Milton Keynes'in başına geçiyor ve üst sıralarda tutuyor takımı. Bu başarı kendisine Wigan Athletic kapısını açıyor, o takımda kalıyor ve Lig 1'e yükseltiyor takımını. Haziran ayında Blackburn Rovers'ın başına geçiyor hem de Premier Lig'in ilk Siyahi Britanyalı teknik adamı olarak. Everton karşısında 3-2'lik zaferle işe başlayıp daha sonra 17 maçta 3 galibiyet alınca kapıyı gösteriyorlar.

Paul Gascoigne : Lig 2'deki Boston United'da oyuncu-teknik direktör olarak görev yaptıktan sonra ilk kez Portekiz takımıAlgarve United'ın başına geçiyor. Daha sonra Kettering Town'ın başına geçiyor İngiltere'ye dönüp. Ancak burada alkol problemi yüzünden kulüp başkanı kendisine 39 gün dayanabiliyor, sadece 6 maçlık kısa bir macera yaşamış oluyor. Sonrası malum, başka bir deneyimi olmadı teknik adam olarak, hala alkol tedavisi oluyor ve sonuç alınıp alınamayacağı meçhul..

Stuart Pearce : 2002'de oyunculuk kariyerinin hemen ardından Keegan'ın arkasında Manchester City'de yardımcı antrenör olarak görev yaptı. Keegan ile yolların ayrılmasından sonra sezon sonuna kadar geçici olarak göreve gelip takımı UEFA Kupası'na taşıdı, bu performansla da takımın teknik direktörlük koltuğunu kaptı. Takım sonraki sezonu son 10 maçın 9'unu kaybedip 15. sırada bitirdi. Sonraki sezon da aynı şekilde küme düşme hattında sürdürülünce 2006-2007 sezonu sonunda işine son verildi. Kulüpte işler tutmayınca zaten devam etmekte olduğu İngiltere U21(Ümit Milli) takımın başındaki görevini sürdürdü. Burada kulüp performansından daha başarılı oldu ve takımı 2009 Avrupa 21 Yaş Altı Şampiyonası'na taşıdı.

David Platt : Sampdoria'nın başına geçmek için İtalya'nın yolunu tuttu ve herkesin kendisini yetersiz bulduğu başarısız deneyimden sonra İngiltere'de küme düşen Nottingham Forest'ın başına geçti. Takımı play-off mücadelesi içinde tutmasına rağmen ani düşüşe engel olamadı sonraki sezonlarda. 2001'de buradaki görevinden ayrılıp U21 takımının başına geçti ve takımı 2002 Avrupa 21 Yaş Altı Şampiyonası'na taşıdı. Bu başarının da devamı gelmeyince televizyon yorumculuğuna başladı.

Gareth Southgate : M'Boro'da 3 sezonunda kariyerinin en kötü dönemini yaşıyor. Geçen sezon ligi 13. bitiren takım bu sezon şu an 19. sırada ve 13 maçtır galibiyet denen şeyi unuttular. Sadece FA Cup'ta tutunabildiler ve 5. tura yükseldiler.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO