13.02.2009

Fiorentina ve Ara Transfer Politikası #2

İlk yazıda devre arasındaki ilginç forvet transferini gözden geçirmiştim, şimdi sırada transferin kalan bölümü var. Ara transferde önemli gördüğüm ama takviye yapılmayan orta sahada ligin kalanında bir nebze de olsa sıkıntı yaşanabilir. Transfer yapılmayan orta saha diyorum da, zaten Bonazzoli'den başka kimi aldık ki ?

Orta sahaya geçeceğim ama önce diğer iki mevkiiden başlamak lazım, bunlar arasında elbette ki transferin düşünülmeyeceği bir bölge var ki o da kale. Frey'in olduğu yerde, Avramov ve Storari gibi de iki yedek varken transfer kelimesini ağza almak fazlasıyla mantıksız olacak. Diğer bölgeye gelelim, savunmada kaptan Dainelli ve son zamanlarda Lippi'nin de milli formayı layık gördüğü Gamberini kaybedilmemesi gereken isimler. Bunların yanında takımda gereğinden fazla şans bulduğuna inandığım ve sadece kulübede olması güven veren bir yedek oyuncu olarak gördüğüm Kroldrup var stoper olarak. Kule gibi forvetlere karşı uzun boyuyla bir çözüm gibi görünse de Dainelli dururken kendisini tercih etmek gereksiz bir hamledir bana kalırsa. Bir de formayı sadece idmanlarda giyen Mazuch var ki kendisinden pek ümidim yok doğrusu. Bir kaç yere kiralanıp bir patlama/sıçrama beklenmeli en fazla.. Savunmada kanatlara geçecek olursak sol bekte ligin en iyi İtalyan beklerinden biri Pasqual var. Diğer isim ise Vargas ki Pasqual'in sezon sonunda takımdan ayrılmasına neden olabilecek bir oyuncu. Forma savaşlarında ibre çoğu zaman Vargas'tan yana oluyor. Sağ tarafta ise her zaman beğendiğim ve kiralık sözleşmesinden sonra da takıma kazandırılmasını umduğum Zauri var. 3.2 Milyon Euro ödendiği takdirde takımda kalacak ki bu sezonki formundan sonra kendisini kaybetmek önemli bir kayıp olur. Rotasyonda Zauri ile birlikte şans bulan diğer sağ bek Comotto ise daha alt seviyede futbol oynadığı Torino'dan sonra buraya kolay ısındı. Şöyle genel bir bakış yaptığımız zaman savunma konusunda hem de devre arasında bir transfer yapılması gereksiz duruyor. Bu göze alınarak da sene başında Juve, Inter ve Milan'ın elinden kapılan Manuel da Costa 5 aylığına Sampdoria'nın yolunu tuttu. İleride Dainelli veya Gamberini'nin yerini alması sürpriz olmayacak ama önce Sampdoria'da bir şeyler başarması gerekiyor.

Kaleci Frey ile uyumlu bir defans hattını olduğu yerde eldeki fazlalık kiralanıp değerlendirilmeye çalışıldı ve herhangi bir takviye yapılmadı. Ara transferde forvet politikasını ne kadar eleştirdiysem savunma politikasından da o derece memnunum. Sezon sonu duruma göre bir takviye yapılabilir ki 6 ay sonra gerekli olursa konuşuruz o kısmını..
Gelelim ara transferde forvetteki gibi önemli hataların yapıldığı orta sahaya. Gerçi hata derken hesapta olmayan bir durumu da gözden çıkarmamak lazım. O da Santana'nın sakatlığı. İlk yarıda alıştığımız sağ açık dışında hücuma dönük orta saha oyuncusu olarak da çok büyük katkılarda bulundu. Transfer dönemi bittikten sonra gelen sakatlığı büyük bir kayıp oldu takım için, sezonu şubat ayında noktaladığı için kalan 4 ay boyunca aranan isim olacak.. Özellikle son 2-3 ayda çok büyük bir sıçrama yapmıştı formunda.

Orta sahada çok yönlü oyuncuların olması bir avantaj buna sahip olan diğer takımlarda olduğu gibi ki Fiorentina bundan en fazla faydalanan takımlardan. Hem solda, hem ortada dağıtıcı olarak hem de forvet arkasında oynayabilen Montolivo. Forvet ve hücumcu orta saha olarak oynayabilen Jovetic ve hem kanatta hem hücuma dönük olarak tam ortada oynayan, gerekirse 10 numara görevini üstlenen Santana. Hepsi de oyuna yön veren önemli isimler, bunun yanında kanattaki iki önemli ve tecrübeli isim Semioli ve Jorgensen de sağda ve solda görev yapabiliyorlar aynı randımanla. Bu isimler dışında aslında bir forvet olan ama kanatlarda da görev alabilen, ara transferde 5 aylığına Lecce'nin yolunu tutan Waigo var. Kanatlara yönelik isim sayısı pek göze batmıyor olsa da ortada oynayacak iki isim için gereğinden fazla bir rekabet var. İsimleri sıralarsak bu yoğunluğu görebiliyoruz :
- Donadel
- Jovetic
- Montolivo
- Gobbi
- Santana
- Kuzmanovic
- Felipe Melo
- Sergio Almiron


Bu isimlerden Montolivo ve Santana sol ve sağ çizgide oynadılar diyerek aradan çıkarsak bile 6 kişi kalıyor. Almanya'da kirada olan Nikola Gulan da bu bölgede ilerleyen yıllarda önemli katkı yapmasını beklediğim isimler arasında. Hal böyleyken bir kaç isimle yollar ayrılıp forvette yaratılan boşluk kapatılabilirdi kalıcı olarak. Bonazzoli ile geçici bir çözüm yaratmaktansa takımın kendi oyuncusuna sahip olması daha akılcı olurdu. Almiron'un kiralık sözleşmesi bittiğinde geri dönmesi ile bu yığılmanın önüne geçilebilir. Bu bölgede düşünülen ilk iki isim çoğunlukla Kuzmanovic ve Melo oluyor diğer alternatif ise Almiron oluyor ki zaman zaman dediğim gibi Montolivo ve Santana'nın da ortaya geçmesi ile maç günü kadroya girememiş bir çok önemli isim oluyor ortada. Bu kadar çok ismin arasında bir iki tanesinden gelir elde edilip kanatlara rotasyonda yer bulacak bir takviye yapılabilirdi. Bu da ara transferin forvetten sonra en büyük ikinci yanlışı olarak göze çarpıyor. Kanatlardaki eksikle ortadaki bolluğu dengelemek belki 3-5 maç kurtaracak takımı, peki ya sonrası ?
Sezon sonu Almiron'un bonservisi alınırsa gidecek isim sayısı 3'e yükselebilir, bonservis alınmazsa da bu sayı 2 olmalı, olmak zorunda. Gilardino gibi bir isim için orta sahadan gelen toplar kadar iki çizgiden gelecek toplar da çok kritik ve bunu sağlamak için çok yönlü oyuncuları oraya monte edip oyun içerisinde yerlerini boş bıraktıklarında beklerin de hücum performansını düşürmek gibi tehlikeli işlere bulaşıyor bazen Prandelli. Vargas'ın olduğu bölgede bu tehlike ciddi boyuta ulaşmasa da Comotto ve Zauri'nin olduğu bölgede sorunlar büyüyebilir bu tip durumlarda. Önümüzdeki sezon durum ne olursa olsun en azından kanatlardan bir tanesine el atılacaktır. Ortada ise Donadel'den önemli bir gelir elde edip Almiron'u yerine yollamak ve Gobbi ile de yolları ayırıp Kuzmanovic-Melo ikilisine çok daha ciddi rakip olacak 3. ismi kadroya dahil etmek gerekiyor. En azından bu sezon izlediğim Fiorentina bana bunları bağıra bağıra anlatıyor.

İki parçaya ayırdığım transfer ve kadro analizini iç içe geçirdiğim yazının sonuna geldik..

Bundan sonra kiradaki isimlere de şöyle bir göz atmak gerektiğine inanıyorum, onlarla ilgili de bir yazı yazmak iyi olacak. Kiradaki 4-5 isim gelecekte kadroda yer alması konusunda üzerine titrenen isimler çünkü..

Fiorentina ve Ara Transfer Politikası #1 : Pazzini & Osvaldo

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO