24.02.2009

Bir 56K Modem Vardı Ne Oldu Ona ?

Hatırladınız mı fotoğraftaki eski dostu ? Hafızasını yoklayan çoğu kişi tanımıştır ama yine de tanıştırayım unutan varsa : A-Tech 56K modem. Kendisinden ziyade çıkardığı sestir bizim aklımızda kalan aslında. O dönem çok marka vardı ama US Robotics ile birlikte en fazla kullanılan modemdi bu. En azından benimki A-Tech modemdi..

ADSL yokken böyle her saniye internete kavuşamazdık, annelerimiz "acil arayan olur, telefon meşgul olmasın" diye uzun sürelerle bağlatmazlardı internete. Zaten internet paketleri ücretliydi, üstüne bir de bağlantı ücreti ödemek sıkıntıydı. Evde tek başımıza kalınca "ne de olsa anlamazlar" diye hemen girerdik internete, eve geldiklerinde kapatırdık. Arayıp da meşgul tonuyla karşılaşanlar akşam "telefon meşguldü uzun süre" dedikleri zaman ailenin ilgi odağı olurduk o akşam. Yapma etme az gir diye tembih edilirdi, en kısa zamanda aynı şeyleri tekrar ederdik. Şahsım adına dial-up bağlantı ile son birlikteliğim 148 Milyon gelen fatura öncesiydi. O faturadan sonra bir daha girmedim dial-up ile. 2 ay sonra 128k ADSL'e merhaba demiştim. O zamanlar ne de hızlı gelmişti bağlantı bizlere, şimdi 1 mbit bağlantıya günün her saati küfür eder durumdayız. İnsan yeni teknolojiye alışmaya görsün.. Düşünün şimdi 56k ile internete girmek zorunda olduğunuzu.. Kendi adıma konuşayım, delirirdim muhtemelen..

Yazıyı yazma amacıma geleyim; en başta söylediğim sesi özleyenler olmuştur büyük ihtimalle.. Özleyenleri buraya alalım :

http://www.sonnyradio.com/dialupkid.htm
http://www.sonnyradio.com/dialup.swf

3 yorum:

dugenci dedi ki...

En güzel promosyonlardan biri idi o zamanlar bedava 10 saatlik internet paketleri.
Bi de bazı firmaların kullanıcı şifreleri için aynı anda iki farklı yerden girilmesini engelleme sistemleri çok iyi değildi. Bir .ok arkadaş eş zamanlı girerlerdi.
Sesten bahsetmişken modemin o sesi efsane bir sestir. Yazıyı okuyunca direk kafamın içinde çalmaya başladı :)

remarkable dedi ki...

Birde uluslararası 146 kodu ile bağlanırdık. Gelen bir aylık fatura, bir yıllık normal telefon faturasına eşdeğerdi.

Bhut_Jolokia dedi ki...

ixir vardı hatırlarım küçük cdler verirdi internet paketlerinde çok şaşırmıştım ona..çocukluk işte..:)

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO