16.02.2009

Fernando Meira Üzerine

Antalyaspor maçını yazarken Baros ve Arda'nın konumunu hemen özetlemiş, Meira için ise başka bir post ayıracağımı söylemiştim. Şimdi bakma zamanı Fernando Meira'ya ve yerlerde süründüğü iddia edilen performansına. Öncelikle görüşümü belirteyim, mevcut düzende Meira'nın peformansı ne iyi, ne de kötü bana kalırsa. Yapması gereken işi yapıyor, ne ekstra bir şeyler katabiliyor ne de zarar veriyor. Almanya'da gerekise hücuma çıkabilen, gol arayan, savunmada ise bir çok önemli yıldızı başarıyla durduran adam Türkiye'de bu kadar arka planda kaldıysa burada sorunu önce oyuncuda arayıp aç ağzı yum gözü felsefesiyle kendisine yüklenmeden önce bunun nedenlerine bakmak daha doğru olacaktır.
Öncelikle Galatasaray'ın savunma kurgusundaki düzensizliğe değinmek lazım ki zaten olayın çıkış noktası da burada yatıyor. 1 sene önce sakatlanan Uğur Uçar'ın yerinin doldurulamamış olması yanında oynayacak olanları doğrudan etkiledi. Uğur'un sakatlığından sonraki süreçte takım Emre Güngör takviyesiyle 6 maç gol yemeyip son yılların en etkileyici serilerinden biriyle şampiyonluğa ulaşsa da herkesin iki kişilik oynamaya çalıştığı, takımda sıra dışı bir dönemin yaşandığı bu son 2 aylık süreci Uğur'un sakatlığı ile başlayan karışık döneme dahil etmemek lazım. Bugün yine benzer bir durum olsa çok şey değişir. Gelelim anlatmak istediğim noktaya. Ortada duran iki stoperden sağ bek ile daha yakın oynayan isim Meira bu sezon. Sağ bekte Sabri'nin savunma özellikleri olmadığını, takımda en hızlı isimlerden biri olduğu ve yorulmadığı için o bölgede ilk tercih olduğunu biliyoruz. Sabri ve yapamadıkları konusu herkesçe bilinen ortak bir şey olduğu için pas geçiyorum bu kısmı.

Meira bu durumda kendi işini yaparken zamanında Song ve Tomas'ın Cihan Haspolatlı'nın oynadığı zaman yaptığı gibi sağ bekte o işi yapamayan arkadaşının da görevini yapıyor. Sabri geri gelmiyor, bu yüzden Meira hem tutmakla görevli olduğu adamı kontrol ediyor, hem de rakibin solundan gelen diğer oyuncuyla ilgilenmek zorunda kalabiliyor. Meira kendi oyuncusunu tutup diğeriyle ilgilenmediği zaman suçlu ilan ediliyor, boştaki adamı tutmadığı için eleştiri alıyor. Bu defa o boştaki adama gidiyor, o zaman da neden kendi adamını bıraktı ve pozisyon yarattı diye eleştiri alıyor. Birini yapsa öteki eleştiriliyor. Meira'nın bu sezon eleştirilmeyip de yerden yere vurulmadığı tek dönem Skibbe'nin takıma 3-5-2 oynattığı dönemdi. 3 stoperli sistemde orta sahadan gelen destekle savunmaya geçilince geri çizgi 5 oyuncuya çıkıyor ve böylece Meira da rahatlıyordu.
Skibbe tekrar eski sisteme dönüş yaptı. Bu da Sabri'nin sağ bekte olması ve sağ açıkta da Barış'ın oynaması anlamına geliyordu. Yani savunma yönü hücum gücüne oranla çok daha zayıf bir sağ çizgi. Bu durumda hücumda etkili olacak rakipler karşısında Barış ve Sabri'nin daha erken düşmesiyle Meira'ya daha büyük yük biniyor. Bu da Meira'nın kötü oynadığı izlenimine doğru sürüklüyor izleyenleri. Meira'nın kendine gelebilmesi için orada savunma yapmayı bilen birilerinin olması şart. O bölgede Linderoth bile olduğunda Meira gayet başarılı oluyordu, ne zaman ki oraya Sabri geçti, Meira da kötü transfer olarak anılmaya başlandı. Bu takıma Uğur Uçar döndüğünde veya takım 3-5-2 düzeninde oynadığında Meira o bildiğimiz Meira olacak. Sezon başından beri daha fazla gördüğümüz Sabri'nin olduğu 4'lü düzende Fernando Meira için işler asla yolunda gitmeyecek, en azından taraftarın ve izleyenlerin gözünde. Kendisi ve teknik kadro da yanındaki arkadaşının açığıyla uğraşırken işini iyi yapamadığının farkında olmalı. Yoksa şimdiye kadar hem Meira'nın adı transfere karışırdı hem de iyileşmesine rağmen Emre Güngör yedek kalmazdı.

1 yorum:

Sinan Yılmaz dedi ki...

Aynen senin gibi düşündüğümü belirtip birde katkı yapayım yazına.
Türkiye kupasında ki Sivasspor maçında (Alisamiyen'de olan) Emre Aşık sağ stoper, Meira sol stoper olarak çıkmıştı.

O maçta ki Meira performansı harikulade idi.

İlle de Sabri sağ bek oynatılacaksa sağ stopere Meira'dan çok daha iyi hızlanabilen çok daha çabuk ve kesici bir isim olan Emre Güngör konulmalı. Meira'da sol stoperde hem Hakan Balta sayesinde Defansif görevlerinden biraz olsun sıyrılır, rahatlar.
Hemde bu rahatlıkla hücuma yapması gereken katkıyı fazlasıyla yapar.
Hem oyun kurma, hemde ileri çıkıp rakibi bozma işlemi olarak.

Ellerinize sağlık, saygılar.

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO