2.10.2009

Kimsin Sen 55 Giyen Adam ? : Galatasaray 1-1 Sturm Graz

45+1'de golü yiyoruz, sağ bekteki o 55 numaralı adam yok yerinde. Yediğimiz hücumların çoğunluğuna bakıyorum boş olan yer yıllardır olduğu gibi yine Sabri'nin bölgesi. Sağda kademe anlayışı yok adamda.. Bekliyor, top gelince kesmeye yönelik bir hamle yapıyor, başarısız olunca da seyrediyor adam geçsin diye. Bir sağ açığın bile yapmayacağı kadar az yardım yapıyor savunmaya, üstelik kendisi bir savunma oyuncusu. Ah Fatih Terim ah, ne diyeyim ki ben sana.. Kalli yolluyordu bu adamı ama Terim "Bana Euro 2008'de lazım" dedi ve Galatasaray'da kalıp oynamasını sağladı. 2007'nin Aralık ayında kurtulacağımız adamdan Ekim 2009'da bile kurtulamadık. Zararlarını da böyle prestij içeren basit maçlarda bile görüyoruz, büyük maçları saymıyorum bile. Rijkaard ve Neeskens bile adama engel olamadı, ben umudu kesmeye başladım yavaş yavaş. Gol atıp kahraman olma uğruna maçın en güzel organizasyonunu harcadı. Top direğe çarptı diye "Ah be çok şanssızdı Sabri" diyecek değilim. Yandaki arkadaşlarına topu çıkarsa adamlar boş kaleye girecek topla birlikte ama yok, beyimiz golü kendisi atacak sonra koşup şov yapacak tribünlere. Böylesine müthiş bir takımımız varken ben sezon içinde sıkıntıdan küt diye gitmekten korkuyorum. Maç izlerken pıt diye olduğum yere düşüp yığılırsam sebebi Sabri'dir.
Hadi Sabri hep böyle diyelim, daha uzatmayalım geçelim de eleştirilecek tek isim Sabri değildi. Servet ve Mehmet Topal da bugünün kötüleri hanesine hiç düşünmeden yazılabilir. Ben bu maçı başka bir maça benzettim aslında. Rakip kalecinin kritik bir kaç topu çıkarması, yaşanan şanssızlıklar ve bir iki oyuncunun kötü performansı bir araya gelince bir adet Helsingborg maçı elde ediyoruz. Biraz Metalist maçı da var işin içinde, Servet'in ciddi bir kaç hatası ile rakibin bulduğu pozisyonlar nedeniyle böyle bir izlenime kapıldım. Neyse ki geçen sezonki maçta olduğu gibi golle sonuçlanmadı Servet'in hataları. Şu az önce verdiğim isimlere geleyim, önceliği de Topal'a vererekten. Önce Topal diyorum zira kısa keseceğim. Sezon başı çok çalışamadı dedik, ay sonuna kadar bekleyeylim dedik Eylül ayı için, düzelir dedik ama yok, aynı tas aynı hamam. Pası dibe vurmuş, şut desen hiç iyi olamadı, kolay adam geçerdi ama şimdi adamlar onu geçiyor haliyle top kapma da zayıflamış... Bugün çoğu rakip atakta pozisyonları Mehmet'in top kayıpları ve isabetsiz pasları başlattı. Kısacası sakatlık Mehmet Topal'ı Liverpool maçında Anfield'da ayakları titreyen yeni transfer edilmiş genç Mehmet'e çevirmiş resmen. Üstelik bu kez oynama şansı o kadar çok değil, Inamoto gibi bir facia yok önünde, Ayhan ve Mustafa Sarp gibi iki formda isim ve sakatlığını atıp oynamaya başlayabilirse Linderoth gibi bu iki ismi de sollayıp formayı kapabilecek bir isim var. Hal böyleyken keşke sene başı Mehmet'i yollasaymışız diyor insan. Çok kritik, zorlu ve belirleyici maçların arka arkaya geleceği yoğun programın içine giriyoruz milli maç arasından sonra ama vaziyet pek iç açıcı değil Mehmet için. Tek teselli Mehmet'in hızla dibe vurmaya başladığı bu günlerde Linderoth'un rotasyona girmesi olur. 2 boş sezona rağmen hala içimde bir umut ışığı var Linderoth hakkında. Bekleyip görelim önümüzdeki haftaları ve milli maç arasının sonrasını.

Bir de Servet'e dikkat çekmek istiyorum. Bilmiyorum farkeden oldu mu ama Galatasaray'da kötü oynadığı maçlar hep zayıf rakiplere karşı "ne de olsa kazanırız" dediğimiz maçlar. Bir kere olsun dev bir rakibe karşı sahanın en kötüleri arasına Servet'i yazmadık. Hep böyle küçük ve zayıf dediğimiz takımlara karşı Servet'in adını yazıyoruz, bunun sebebi ya motivasyon eksikliği ya da rakibi ciddiye almamaktan ileri geliyor. Küçük takımlara karşı oynanan maçları her zaman hücum hattı kazandıracak diye bir şey yok, Servet gibi yıldız mertebesine erişmiş bir ismin bunların farkında olması lazım. Bu rakibi küçümseme olayını şöyle doğrulayabiliriz; son anlarda yüklendiğimiz sırada Servet önündeki Elano'ya top atmak yerine rakibi çalımlayıp sağ dipten orta yapmayı denedi kendince. Bu rakibi küçük görmekten olur, normalde orada pasını verip içeriye girer ve kafa vurmayı denerdi. Eskişehir maçında olduğu gibi yine iyi taraftan bakmak istiyorum ben, telafi edilebilir bir maçta sezonun henüz erken denecen döneminde yaşanan bir kayıp oldu bu. Aslında taktik anlamda ders çıkarılacak ciddi hatalar yoktu, Eskişehir maçında kenar yönetim yapmadığı tek oyuncu değişikliği yüzünden eleştirilerbilirdi, haklı da olurdu insanlar. Ancak bugün ufak tefek hatalar olsa da galibiyete engel olan şey direkler ve hakem kararlarıydı. Verilmeyen iki penaltı ve direkten dönen iki top söz konusuyken başka şeyleri eleştirmek haksızlık olur. Ben zaten asistan hakemin ne işe yaradığını sorgulamaya başladım bu maçla birlikte, henüz verdikleri bir karara rastlamadım Galatasaray maçlarında. Bugün Arda'ya yapılan net penaltıyı es geçecek adamın orada durmasına gerek yok, olmasa da olur. O elle oynama diye itiraz edilen penaltı vardı, verilmeyen ikinci penaltı da onun devamında oldu. Kewell hem itiraz ediyor hem de top ayağında, rakip geliyor Kewell'a sarılıp çekiyor kendisini, Kewell nasıl beceriyorsa hem topla oynuyor hem de o ara hakeme itirazı sürdürüyordu. Adam itirazı bırakıp topla oynayacak ama rakip sarılmış, gidemiyor, haliyle de bir itiraz daha geliyor bana penaltı yapıldı diye. İşte verilmeyen diğer penaltı budur, yoksa elle oynama gibi bir şey söz konusu değil o pozisyonun başında.

Son kısım biraz dağınık oldu gibi geldi bana ama genel anlamda derdimi anlattım sanırım. Sabri'ye yoğunlaşmaktan kafamdaki diğer şeyleri net olarak aktaramamış olabilirim. Dediğim gibi son bölümlerde bir dağınıklık olduysa kusura bakmayın..

21 yorum:

Adsız dedi ki...

bana sabri deme allah askına...kalbim agrıyor...adam yuzunden duzgun bagaramıyoruz..icimizde ki butun sevki alıyor..kac hoca degişti halen bu adam ne yapıyor ne ediyor biri anlatsın allah aşkınaaa

Sinan Yılmaz dedi ki...

Ayıp etmişsin Fırat. Çok ön yargılı davranmışsın Sabri'ye.

Sene başından beri gösterdiği gelişim ortada.
Buna destek çıkacağımıza nedir şimdi bu?

Ayrıca Keita'nın bu kadar mükemmel oyunu da hep Sabri'nin yardımlarındandır.
Sabri sürekli bindirmese 2-3 kişi ile durdurma fırsatı bulacak rakip.

Bugün belki 40 kere gitti geldi.
Bir çok kez deldi rakibin kanadını.
Ha atamadık o ayrı.
Yarın atarız o da belli!

Sahip çıkalım. Bence müthiş oynuyor. Sahip çıkmasak bile sabredelim.

firat selcuk dedi ki...

sinan, adam eliyle 1 metre onune tac atısı bile kullanamıyor ya.. ayagınla orta acamazsın tamam da iki elinle tuttugun topu bari 1 metre onune at degil mi ama ?

simon dedi ki...

sabri gelişim göstermiş olabilir şu maça kadar ama bu maçta bütün o gelişimi silmeyi başarmıştır. Aynı İspanya maçında yediğimiz ikinci golde gözlerimizin aradığı gibi 90. dakikada adamların üstüste gelişen 2 atağında gözlerimiz sabriyi aradı ama anca kamera orta saha çizgisine doğru yönelince sabriyi görebildik.

onur dedi ki...

1. Son 7 senedir Sabri hakkında yapılan yorumları okuduktan sonra bahsettiğim süre boyunca takımı çalıştıran tüm teknik direktörlerin futbolcudan anlamadıklarını düşünüyorum. E ne de olsa Sabri 7 senedir takımda ve bu süre boyunca genellikle ilk 11 çıkıyor. Yani GS tribünlerindeki, evdeki, bakkaldaki herkes biliyor Sabri kötü futbolcu, kalp krizi geçirtiyor; Rijkaard bilmiyor, Bülent&Skibbe hadi bilmiyor, Kalli bunamıştı bilmiyor, Lucescu köylüydü zaten ne anlar futboldan bilmiyor, Gerets bilmiyor, İmparator Terim de bilmiyor vs...

2. Linderoth için gösterilen müsamaha bu takımda gelmiş geçmiş hiçbir futbolcuya gösterilmemiştir...Hatta abartılı olacak Dünya üzerinde gösterilmemiştir diyeyim bari...Adam 2 senedir neredeyse topa vurmamış bizim hala umudumuz onda,Topal'ı (kabul ediyorum bu sezon sıçtığını) harcıyoruz! Geçen sene methiyeler düzdüğümüz adam değil miydi Topal; en azından sahaya çıktı koştu,terledi, çabaladı...tribünlerde omzunda atkı oturmadı 2 senedir!

3. Valla benim şu ana kadar GS forması altında izlediğim kadarı ile Elano Alex'in koşanı olmadığı gibi Alex bile değil...Ben olsam Alex'i oynatırım Brezilya milli takımında; Dunga futboldan anlamıyor kardeşim :)

Mesut Tok dedi ki...

Sabri belki çok istekli hırslı.Ancak Sabri'nin öncelikle kendi görevini yapması gerekiyor daha sonra hücumlara katılıp takımına destek olması gerekir.Ama yoook beyefendi illa seyircinin gözüne girecek.

Arkhe dedi ki...

Linderoth mu..? :)

weah dedi ki...

sabri ofansif olayımderken canımızı yaktı ancak sol kanattaki facia ne idi öle.kapalı alt kombinesi alma hatasında bulunan ben ilk yarı önmüdeki kanatta tek posizyon göremedim..hakan balta malesef çok kopuk oynamakta arda ise sol kanada ısınamadı ve son olarak mehmet topal malesef sadece savunma yönü var sadace,elano ise pes2008 deki gibi adam geçmek imkansız onunla..4-2-3-1 orta 2 lisi daha iyi topu oyuna sokarsa daha güzel olabilir takım bence..kewell ise inanılmaz yorgun adam geçemiyor ..balta ve kewell malesef eski günleri aratmakta..

Adsız dedi ki...

Sabri dün oynanan maçın en iyi birkaç futbolcusundan biriydi. Önyargı gözlüklerini çıkarıp maçı bir daha izlemelisin.

M.T dedi ki...

@extensor
Sezon başından beri gelişim gösteriyor dediğin adam 8 senedir Galatasaray'ın A takımında forma giyiyor. Bunun altyapısını da ekle istersen. Bu kulübün havasını bunca zamandır solumuş biri eğer sezon başından beri gelişme gösteriyorsa, sezon sonunu bile beklemeden yollanmalı. Aslında çok önceden gitmeliydi ama farklı bir tılsımı var. Birşeyler yapıyor ve takımda kalıyor. Geçen seneki Bordeaux maçında son dakikada gelen gole sevinemedim desem yeridir. Çünkü o gol belki de bugünlere ve sağ kanatın geleceğine mal oldu. Sabri'nin yeteneksizliği, yetersiz kapasitesi gün gibi aşikar. Takımdaki sevdiği yönetici ağabeyleri olmasa o formayı kolay kolay giyemezdi hala bu takımda. Neyse her doğru heryerde söylenmez. Yüzyüze bu konuyu tartışabilmek umuduyla...

kutay dedi ki...

sabriye haksızlık ediyorsunuz..
geçmişte yaşananları bır kenara bırakmak lazım.
kredisi az sabrinin sıkıntısı o

Mithra dedi ki...

Sabri daha fazla gelişim gösteremez.Adamın kapasitesi sınırlı.Bir kere Allah Sabri'yi yaratırken beyin uzvunu eksik yaratmış burası kesin.Sabriciğin yapacak pek bir şeyi yok bu konuda.İleri geri gitmek amaçlı programlanmış.Ama takım savunması adına önemli bir bölge olan sağ bekte ne olur oynamasın bu adam.Hakikaten hem Es-Es maçında hem de dünkü maçta yediğimiz atakların rahat %80'i Sabri'nin oynadığı bölgeden geldi."İyi de Sabri hücuma destek veriyor ki" diye kimse söylenmesin.Orada pırıl pırıl bir Uğur var.O büyük sakatlığı yaşadığı sezon 6-7 asist yapmıştı.Sezonu tamamlasa 10-12 asist yapacaktı en azından.Peki yıllardır Sabri'yi izliyoruz.Kaç tane asistini gördük?Attığı 20 şuttan biri gol oluyor o kadar.Onun dışındaki şutlar ve ortalar uzak direğin 1-2 metre sağına gidiyor.Adam o bölgeyi bellemiş bir kere.Kafası sadece oraya vurmaya planlanmış.

"Off be Sabri geldi sağdan bindirdi.Yürü be Speedy Gonzalez" diyenler var.Ama futbol gösteriş kabul etmiyor.Futbol somut şeyler yapanları seviyor.Bu adamın tamamladığı şeyler(paslar,şutlar,ortalar) bugüne kadar çok nadir.Tamamlayamayacak da.Bu böyle gider.Lütfen bazı arkadaşlar bir an evvel şu Sabri sevdasından vazgeçsin.2 maç hata yapmayınca Sabri güzel oynuyor."Bu sene kendini çok geliştirdi" diyoruz.Aslında aldatıyoruz her sene kendimizi.Bu adamı kullanmanın en iyi yolu,oyunda tempo sorunu yaşadığımız zaman tempoyu arttırmak için oyuna sokmak olabilir.Aslında en güzeli başka bir takıma verip,kurtulmak.

Joseph dedi ki...

"Ayrıca Keita'nın bu kadar mükemmel oyunu da hep Sabri'nin yardımlarındandır. "

İşte yanılgıya düşülen yer burası.Keita dün ki maçta bazen sağ bekte bile durdu.Sırf Sabri'nin ileri savruk çıkışlarını kapatabilmek için.Sabri geçen senelerden az biraz daha iyiyse Keita'nın sayesindedir.Yoksa sağ kanat yine Edirne-Ankara yoluna dönerdi.

Şu adamdan ne zaman kurtuluruz bilmiyorum.İnan yazının başı dışında okuyamadım.Geri kalan düşüncelerine de katılıyorumdur heralde.Sabri yine ufak bir sinir krizi yaşattı.Nerde benim dil altı hapım?!

Adsız dedi ki...

maçı tvden mi seyrederek yazıyorsunuz bunları anlamak mümkün değil sol kanadın o perişan halini görüp hala sağdaki sabri'ye sallamak nasıl bir mantık keşke solda da bir sabri olsaydı da iki pozisyon da oradan gelseydi. golde hatası varmışmış ne hatası yahu. neden rakibin hızlı çıktığı her pozisyonda blok halinde geriye çekilerek rakibin çoğalmasına sebep olunduğunu neden bekler geriye çekilirken ortasahanın rakibe basmak hatta rakibi düşürerek kontrayı kesmek varken rakibin üzerlerine gelmesine izin verdiklerini sorgulayacağınıza basite kaçıp sabriye laf söyleyin siz.

Sinan Yılmaz dedi ki...

@M.T Sadece Sabri'yi değil, her hangi bir oyuncuyu herhangi bir yönetici istedi diye Galatasaray da oynatamazsınız.
Bu üfürük, yalan dolan, zırvalık, iftira.
Ayıp denen birşey var.

Ali Sami Yen'ın ruhu gelse şu oyuncuyu 11 oynatacaksınız dese yine oynatamazsınız.

metak dedi ki...

Neden soz konusu Sabriyse, inanılmaz gozlukler takılıyor, bakış açıları değişiyor? son 1 kaç yıldır bu adam üzerine dönen geyiklerden toplumumuz üzerine çok ciddi psikolojik sosyolojik çıkarımlar yapılabilir. Çok zor da olmaz baya bir kaynak da var sozluk,bloglar vs.

cidden ilk golu ozetten izlemedigine eminsin degil mi? hayır tamam gol bizim sağ kanattan geliyor da, ama sanki başka şeyler de var gibi, sabriyle özetlenemeyecek

M.T dedi ki...

@extensor
Ben oynatmıyorum, oynatanlar belli. Neticede kafamdan uydurmuyorum.

Adsız dedi ki...

yedigimiz ilk golde sabri abuk bir orta ile topu kaptırdı, geriye kosmadıgı gibi mehmet topal onun bölgesine kaydı.. bu arada sabri halen rakip sahada...adamlar topu ortaya açtılar,ve temiz bir gol...bunu geçtim...

ikinci yarı adamların tek tük kontra atakları var,yine bastırıyorlar bir bakıyoruz bizim sag beyimiz halen diger tarafta adamlar yüzde yüz pozisyon kaçırıyorlar..

Bu adamın futbol zekası yok,orta yapamaz,top sürüp adam gecemez. 7 yıldır nasıl oynuyor anlamıyorum... Tribunleri sevdalısı ugura yazık oluyor. Bugun BJK gitse adam o kanadı ucurur ve her turlu iddia ya girerim. Hayatı boyunca toplam 6 assist bile zor yapan sabri ve tek sezonda(sakatlandıgı sezon)6 assist yapan ugur...
Sonra biz niye boluk oynuyoruz diyoruz... Senin iki bekinde çıkmazsa,Hakan balta galiba bir kere koşu yaptı ilk yarı boyunca,sabri zaten koşu yapsada orta yapamıyor ondan sonra gelmisiz total futbol diyoruz...Kimle total futbol allah aşkına top yapamayan topal,balta,sabri ile mi???

Adsız dedi ki...

keşke 11 sabri olsa takımda.

Ali Arslan dedi ki...

ya sabri adam mı kardeşim ya bir Galatasaraylı olarak Sabrinin oyununu hiçbir zaman beğenmedim ben.İyi koşan bir adam o doğru.Ama adam orta yapamıyor.Gol zaten atamıyor her şutu autta.Adam gibi defans yaptığı da yok benim her oynağı maçta sinirimi çıkarır.Ya sen nasıl adamsın derim Galatasaray gibi büyük bir takımın A kadrosunda nasıl oynuyor bu adam ya!

gio dedi ki...

hay sabri kadar taş düşsün başınıza emi:)
adam sene başından beri takımın en etkili ismi.belli ki rijkaard da kendisinden çok memnun.ben şahsen kendisinden çok memnunum.inşallah talihsiz bir sakatlık fian yaşamaz.

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO