16.10.2009

Zambiyalı Bwalya ve Arkadaşları

Zambiya Milli Takımı oyuncusu Kalusha Bwalya o dönem birlikte oynadığı takım arkadaşlarını ziyarette. Peki neden bir araya geldikleri yer yeşil saha değil de mezarlar ? Nedeni çok basit ve bilindik bir sebep, çoğu Afrika ülkesinin bir numaralı problemi olan fakirlik, parasızlık... Ekonomisi genellikle pek gün yüzü göremeyen Afrika ülkelerinden birinde futbol oynamaya çalışmanın bedelini ödemiş durumdalar. Hem de Dünya Kupası'nda oynamaları neredeyse garantilenmişken...

1994 Dünya Kupası Elemeleri'nde Senegal'e rakip olmak için Dakar'a hareket ediyorlar, takım halinde uçağa biniyorlar ama son kez bir arada olduklarından haberleri yok. 28 Nisan 1993 tarihi Zambiya ve Afrika futbolu için kapkara bir güne dönüşüyor. Lusaka'dan kalkıp Dakar'a doğru giden uçak Gabon açıklarında Atlas Okyanusu'nun sularına gömülüyor. 19'u Zambiyalı milli futbolcular olmak üzere tam 30 kişiyi taşıyan uçaktan kurtulan olmuyor. Fotoğraftaki Bwalya federasyonla anlaşmazlığa düştüğü için kadroya alınmıyor ve bu cezayla hayatı kurtulmuş oluyor farkında olamadan. Olaydaki parasızlık nerede diyenler için devamını getirelim. Binilen uçak 3.000 millik mesafeyi katetmeye yarayacak bir yolcu uçağı değil, kısa mesafede çalışan bir askeri kargo uçağı. Yani değil 3.000, 300 mil civarı ancak gidebilen bir uçağa biniyorlar. Belirli noktalarda benzin alaraktan Dakar'a ulaşmaya çalışıyorlar. Yolculuğun Mauritius-Gabon ayağı sorunsuzca bitiyor. Gabon'dan tekrar kalktıkları sırada motorlardan biri alev alıyor ve uçağı Mauritius-Gabon arasında başarıyla götüren pilot yaşadığı panikle yanlış motoru kapatıyor ve Atlas'ın sularına gömülüyorlar.

Olayın devamında devlet yetkilileri başkanın özel uçağı ile gidiyorlar Gabon'a, bu uçak tarihte ses hızını geçebilen ilk yolcu uçağı olan McDonnell Douglas'ın DC-8 modeli. Halk nakliye uçağı skandalından sonra bir de bu yüzsüzlüğe isyan ediyor. Zambiya Futbol Federasyonu takımı normal yolcu uçağıyla Dakar'a gönderecek parayı bulamamışken devlet başkanının böyle bir uçağa sahip olması ve kabinesindeki üyelerle diğer yetkililerin bu uçakla cenazeleri almaya gitmeleri ülkeyi karıştırmaya yetiyor. Kalusha Bwalya dönemin federasyonunu asla affetmeyeceğini söylese de tarihinin en büyük başarılarından birini yakalayan takıma o zor dönemde kendi uçağını tahsis edemeyen devlet başkanı bu olaylarda herkesten daha suçlu olmalı.

Aslında sadece fotoğrafı ekleyecektim ama havada kalacaktı her şey, böyle çok daha güzel oldu sanırım. Fotoğraf Guardian'dan, onu da belirtelim.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO