24.04.2010

Bosman Kuralları Etiktir, Peki Ya Kayserispor?

En başta şunu diyeyim, yarın oynanacak Kasımpaşa-Fenerbahçe maçı ile ilgili bir sıkıntım, derdim tasam yok. Yazının çıkış noktası Moritz olacağı için Fenerbahçe'ye karşı oynamadığı için isyan ettiğim gibi saçma bir mantık çıkmasın ortaya, en başta uyarayım. Benim sıkıntım Bosman Kuralları ile ülkemizin birbirine çok uzak şeyler olmasıyla ilgili. Andre Moritz sene başından beri Kasımpaşa'dan ayrılacağını söylüyor. Daha yukarıda hedefleri olan bir takıma gideceğini söylüyor. Sen bu adamı sene başında değil de tamamen yasal şekilde hakkını kullanıp Kayseri ile sözleşme imzaladığı için kadro dışı bırakıyorsun. Adam şu an Kayseri'nin oyuncusu olsa anlarım da senin sözleşmeli oyuncun 31.05.2010 tarihine kadar. Bu adam daha Ağustos 2009'da gidiyorum dediyse neden aylardır yararlandın ve işin bitip kümede kalmayı garantiye alınca kadro dışı bırakıyorsun?

Yazının fotoğrafının konuyla alakası yok gibi dursa da konuyu burada Kayserispor'a bağlayacağım için o fotoğrafın orada olması sürpriz değil. Kayserispor Bosman ile en çok gündeme gelen takım oldu. Her sene bir şekilde gündeme geliyorlar ki Bosman yoluyla bir oyuncu alınmasının etik olmadığını savunup sene başında Gençlerbirliği'nden Troisi'yi çalanlar da kendileri. Madem Bosman etik değil, siz daha beterini yaptınız, bu çok mu matah bir olay?

Bu sene şimdiye dek üç tane Bosman transferi oldu önemli denebilecek. Bir tanesi sessiz sedasız gerçekleşti, iki tanesi ise kavga gürültü kopardı. Sessiz sedasız, kimsenin itiraz etmediği olayın kahramanı Musa Çağıran. Altaylı oyuncu ile sözleşme imzalandı, Altay tek kelime etmedi ve oyuncusundan yararlanmaya devam etti. Çünkü olması gereken buydu, Musa ve Altay arasında bir husumet olmadığı gibi Galatasaray ile Altay arasında da yok. Diğer iki Bosman transferi ise durduk yere gerginlik sebebi oldu. İkisi de etik-ahlak gibi konular ele alındığında son derece kurallara uygun transferlerdi. 31 Mayıs tarihin sözleşmelerin bittiği ülkede 6 ay önceye tekabül eden 1 Aralık tarihinden itibaren kulüpler oyuncularla görüşme yapabiliyor. Aralık ayı sonunda Ali Turan'a imza attıran Galatasaray ise etik olmamakla suçlanıyor. Sonuç olarak Ali'ye oluyor olan, 6 ay futboldan uzak kalıyor. Bir başka takım Kasımpaşaspor ise ligde kalana kadar kullandığı ve sene başından beri aynı duruşu sergileyen adamı arkasını sağlama alınca bir kenara atıyor. Burada etik olan nedir? Ahlak olarak hatayı yapan kimdir? Ali veya Moritz'in

Ali Turan ve Moritz.. İki olayın da transfer dışındaki ortak noktası şu: Kayserispor. Kayseri'nin durumu daha komik, Ali Turan'ı nasıl alırsınız, sözleşmeli oyuncumuza nasıl teklif yaparsınız diye Galatasaray'ı TFF'ye şikayet etmeye kadar götürdüler işi. TFF tabii ki ciddiye almadı bunu.. Kendi mantıklarıyla gidersek "yasak" olmasına rağmen bir başka takımın sözleşmeli oyuncusu ile sözleşme imzaladılar. Etiği bir kenara koydular ahlak denen şeyi yok saydılar yani Galatasaray'ın Ali Turan olayında yaptığını yaptılar. Tabii bu saydıklarımın hiç birisi olmadı aslında. Gayet kuralına uygun şekilde sözleşmesi sona erecek Andre Moritz'i aldılar.

Büyük takımlarda sorun yok şu Bosman olayında. Sorun orta seviye takımlarda çıkıyor, kuralı bu kadar yanlış anlayıp nasıl oyuncularının futbol oynama hakkını ellerinden alabiliyorlar merak ediyorum.. Ali Turan'a yazık oldu, 6 ay top oynamamak hele ki bir savunmacı için kolay iş değil. Yeni takımına hazır gelmek ister adam.. Aynı şekilde Moritz'e de yazık oluyor. Ligde kalmayı garantileyen takımının son 4 maçında stresten ve baskıdan uzak rahatça şovunu yapıp taraftarına ve İstanbul'a güzel veda etse olmaz mıydı?

Ne vakittir şu Bosman ve Kayseri ile ilgili yazasım vardı, iyi oldu bir anda coşup yazdığım..

Ekleme: O coşkuda unutmuşum Musa'nın sözleşmesinin 2011'de bitiyor olduğunu. Yine de yazının ana fikri pek değişmiyor sanırım, Altay resmen bizim olacak oyuncuyu kadrosunda hatta ilk 11'inde oynatmaya devam ediyor, esas önemli olan nokta bu yazıda..

3 yorum:

unknown dedi ki...

Fm oynarken bütün öenmli oyuncularımı bu şekilde alırdım. bonservis bedeli ödemeden..

Adsız dedi ki...

tükürdüğünü yalamak bu olsa (pastırmaspor)gerek
hayır alilerin moritz'lerin ne günahı var ne bu hazımsızlık

Dejan dedi ki...

Kayseri hep aynı hikaye zaten. Tüccar zihniyeti, ben alırsam kelepir, benden alırlarsa kötü, ahlaksızlık.

Kasımpaşa ise haklı bence Moritz'i oynatmamakta. Hedefi yok takımın, niye hiçbir hedefi yokken 1 ay sonra gidecek oyuncuyu oynatsın ki? Kadro dışı kalınca maaşını kesiyorlar mı bilmiyorum ama aksi hâlde Kasımpaşa haklıdır. Yerine yeni adam dener, gelecek seneyi düşünmeye başlamış takım. Mantıklısı budur bence.

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO