2.04.2010

Irkçılık ve Eleştiri Arasındaki İnce Çizgi

Konu futbol oldu mu en hassas konuların başında ırkçılık geliyor. Gerçi ırkçılığın hassas bir konu olması için futbolun devreye girmeyi gerekmiyor, hayatın her alanında büyük bir ayıp bu. Ancak bilindiği gibi futbolda fazlasıyla ön planda.. Bazen eleştiri yaparken dikkatli olmak gerekiyor, "ben bir şey dedim ama doğru mu dedim" diye insanın kendisine sorması lazım. Kötü ve ağır eleştiri ile hakaret ve ırkçılığı ayırt etmek lazım. Vatan gibi bir gazetede yazıyorsan çok daha fazla dikkat etmen lazım üstelik. Vatan'ın bu ilk vukuatı da değil üstelik. Kısa süre önce Paralimpik Fener adı altında bir skandala imza atmışlardı.

Konumuz Galatasaraylı yazar Kadir Çetinçalı'nın bugünkü(02.04.2010) yazısı. Yazı baştan aşağı Frank Rijkaard'ı eleştirme üzerine kurulu, okumak istemeyenler için özetini geçmiş olayım. Uğruna tüm "taraftar"ların koca bir sezonu yakmaktan çekinmediği sistemi yerden yere vuruyor Kadir Bey. Ancak bunu yaparken hocamıza renginden ötürü bir hakaret ediyor ki ırkçılıkla eleştiri burada ayrılıyor. Adama "balon" dediğin zaman ırkçılık olmaz, abartıldığını söylemiş olursun. Misal, Jo'ya "Bu forvet balondur" dersen abartıldığını, bahsedildiği kadar iyi olmadığını, vasat ve sıradan bir golcü olduğunu tek kelimeye sıkıştırmış olursun. Ancak Jo'ya "kara balon" dersen bu başka bir boyut kazanır. "Adamın rengi siyah, balon da siyah hehehe" diye kestirip atamazsın konuyu. Biz o yazının bahsi geçen bölümüne gelelim:

"ADRES UZAK DEĞİL

RIJKAARD’IN hal ve tavırları, G.Saray’ı hâlâ pek içine sindiremediği izlenimi veriyor. Florya’ya mesai gibi gelip gidiyor. Oysa G.Saray’ın bu dağınık görüntüsünü toparlamak için antrenman saati dışında da mesai gerektiği ortada. Ama uyuşuk yapısı canlanacak gibi değil. Rijkaard’a ciddi bir elektro şok gerek. Bu haliyle kusura bakmayın ama sevgili başkan Polat, Rijkaard bir devrim değil. Gösterişli, iri, kara bir balon gibi duruyor."


Uyuşuk dersin, ağır eleştiri olur en fazla. Gösterişi, iri bir balon dersin yine eleştiri olur. Karşı tarafın anlayışına göre hakaret boyutuna taşabilir ki orasına mahkeme karar verir. Kişiden kişiye, algılama biçimine göre değişir bunun hakaret olup olmadığı. Ancak sen "kara" lafını hiç çekinmeden oraya koyabiliyorsan ne ağır eleştiri olur ne de hakaret olur. Ne varmış canım bu lafta demeden evvel başka bir örnek verelim. İki futbolcu tartışıyor, beyaz olan siyahi olan oyuncuya "köpek" dediği vakit hakaret olur. Siyahi oyuncuya yapılan şey hakarettir, oyuncu hakkını bu şekilde arar. Ancak aynı beyaz oyuncu aynı siyahi oyuncuya bu kez "kara köpek" derse bu dünyanın her yerinde ırkçılıktır. "Köpek" gibi bir hakaretin başına "kara" eklenince nasıl ki çok şey değişiyorsa bu balon derken de aynı şekilde değişir.
Hiç kimsenin Galatasaray teknik direktörünü eleştirmeme hakkı yoktur demiyoruz, isteyen istediğini söyler/söylüyor. Biz hocamıza inanıp koca bir sezonu yaktıysak, görmezden geliyorsak bunu herkesten bekleyemeyiz. Ancak birileri çıkıp işin içine ırkçılık karıştırıyorsa dur denmelidir.

Bir de şöyle bir ek yapmak istiyorum Kadir Çetinçalı'nın yazısından.

"G.Saray’da devrim aslında pek uzak değil. O, sessiz, sakin, efendi haliyle, 15-20 seyircinin desteği ile fırtınalı Olimpiyat Stadı’nda, mütevazı kadrosuyla, yaşanan çok sayıda sakatlığa rağmen takımını dimdik ayakta tutan temiz yüzlü bir Türk çocuğu..."

Yazısı böyle bitiyor. Bu bölüm sanırım her şeyi daha iyi özetliyor. Anlamayan varsa: Abdullah Avcı'yı istiyor Kadir Çetinçalı. Göksel Gümüşdağ'ı futbolla azıcık içli dışlı olan herkes tanıyor, Abdullah Avcı göreve gelirse çevresinin Hakan Şükür gibi "siyasi" bir ekiple donatılacağını da biliyor.

Boş hayaller kurmayın Kadir bey, İran devrimine değil total futbol devrimine yürüyor Galatasaray!

13 yorum:

Great White dedi ki...

Söz konusu kıyı köşe yazarının Rijkaard hakkında kullandığı "Kara balon" tabirini yumuşatmak adına kara mizah kıvamına çekmeye çalışanların, Abdullah Avcı gibi çirkeflikte çığır açmış bir hoca hakkında zikredilen "Temiz Yüzlü Türk Çocuğu" tabirine nasıl bir kulp takacaklarını merak etmiyor değilim hani..

Mevzuuyu güzel yakalamışsın, tebrikler..

Drama Queen dedi ki...

futboldan anlamayan adamların eline kalem verilirse elbette olur böyle çirkinlikler. elbette isteyen eleştirir rijkaard'ı ama kimliğine hakaret edemez.

abdullah avcı olayına gelince, bu zaten adet oldu bir kaç maç kötü gitti mi hadi bunu gönderin Türk gelsin.. Fatih terim de 96 da geldiğinde ve kötü gittiğinde gitsin yabancı hoca gelsin diye veryansın ediyorladı. Ama önümüzdeki iki hafta takım galip gelsin fix yazı teması Rijkaard farkı.. Bir progranmı yayındna kaldırmakla temizlenmiyor ki spor basını.. %50 si böylelerinden oluşuyor.

T.G dedi ki...

Yazının son bölümü aslında açıklıyor herşeyi...

Plaseyi Hanri Gibi Vuruyorum dedi ki...

Bu konunun bu kadar az konuşulması daha da garip. Irkçılık yapıldığı bariz bir yazıya neredeyse bir elin parmakları kadar blog tepki vermiş.

Bu kadar terbiyesiz bir adama haddini basın zaten kendi içinde bildirmez. Ama en azından alternatif basın dediğimiz bloglar küçük veya büyük, nasıl olursa olsun farketmez eleştirmesi gerekir.

Bugün Rijkaard, yarın başka bir isim olur.

TA dedi ki...

bence kara kelimesi ırkçılık değil durumu arz eder. bu kara çocuk çok yaramaz gibi.halk arasında da çok kullanılır.bazı halk kahramanları içinde kullanılır.kara mehmet kara hasan vs. türkiyede ırkçılığın zihinlerde olması imkansızdır.hiçbir zamanda vuku bulmamıştır.eğer ırkçılık varsa 100 yıldır devam eden yabancı hayranlığı ırkçılığıdır.bu ülkede semih yıllardır oynamaz ama sıradan yabancılar gelip oynar.

TA dedi ki...

Boş hayaller kurmayın Kadir bey, İran devrimine değil total futbol devrimine yürüyor Galatasaray!

çok espirili bir yaklaşım olmuş.total futbolun fe si yok nasıl bir yürüyüş yau.herkesin şamar oğlanına döndü galatasaray.

os dedi ki...

@T.Ç. :
Siz hangi Türkiye'den bahsediyorsunuz, kafada ırkçılık yok diyorsunuz ?
Gördüğü her siyah köpeği "arap" diye çağiran insanlarla dolu bir ülkede yaşıyoruz.
Sırf ten renginden ötürü "zenci" diye bir kelime var.

O bahsettiğiniz "Kara" sıfatları da kuvvetle muhtemel ten renginden ötürü takılmıştır.

Ama Vatan Gazetesi de köşeye sıkışınca sizin mantığınızla bakıp, "eeeööö biz orada KARA BALON derken, "kara, kötü durum hani işler ters ya falan yaa" gibisinden kıvıracak, bundan da eminiz.

Buradaki art niyeti görmüyorsanız bir şey diyemem.

TA dedi ki...

arap denmesi bile ırkçılık değildir .bir durumu gösterir.beyaz köpeğe arap denmez.kara tenli insan denmez siyahi denilir.arada fark vardır.birisi sadece durumu söyler(kara) diğeri ise durumun ayrıksılığını ima eder(siyahi).

bu kara ince bir çocuktur demek farklıdır.bu siyahi bir çocuktur demek farklıdır.

ten renginin kara diye söylenmesi bir aşağılama değildir kısacası.karaysa karadır.insanların diğerine kara deyip kendini üst bir yerde görmesi gibi bir düşünce bu topraklarda yeşermemiştir.

Adsız dedi ki...

rijkaard'ı 2004'ü görmeden barcadan kovalamak isteyenler de bunlarla aynı zihniyette sanırım

Seyyid Ali dedi ki...

Erhan Telli, Meriç Tunca,Kadir Çetinçalı gibi tek hücrelileri buralarda tartışarak popülaritesini arttırıyoruz.
Hepsi için Lucescu'dan gelsin,
"Köpekler istedi diye atlar ölmez".

os dedi ki...

görmüyormuşsunuz, başka lafım yok.

Ozan dedi ki...

bu adamlar böyle ya bugün avcıyı savunur yarında terim gibi gitsin der boş adamlar ya bu adamlar yüzünden türk futbolu bu halde bunlar futbol yorumlamıyo direk hocalara hakaret ediyo :S

demiycem dedi ki...

@tc
alti ayda total futbolun hangi harflerinin gelmesi lazim 'f' disinda.. bizde ogrenelim..

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO