27.02.2017

Alex Dowsett: "Ego Kasıyordum Ama Artık İşime Bakıyorum"

Movistar ile kontrat sezonuna giren Alex Dowsett, -alçakgönüllü bir şekilde kibirinden dolayı olduğunu düşündüğü- üst üste gelen istikrarsız sonuçları değiştirmeye kararlı.

28 yaşındaki bisikletçi, beşinci yılını geçirdiği İspanyol Movistar takımında, Giro d’Italia hazırlıkları çerçevesinde perşembe günü Abu Dhabi Turu’nda start aldı.

Cyclingnews’e konuştan Dowsett, sözlerine “Diğer yıllardan farklı değil, sadece biraz daha gergin. Asla kötü bir yıl geçirmek istemezsiniz, ama kontrat yılınızda bunu kesinlikle yaşamamalısınız,” diyerek başladı. “Diğer sezonlardaki gibi saldıracağım -kışı çok çalışarak geçir, hedeflerini sırala ve başarmaya çalış.”

Geçen sezon yaşadığı altı haftalık omuz sakatlığı sonrası Grand Tour’larda yarım kalan bir işi olan Britanya zamana karşı şampiyonu için bu hedeflerden başı çekeni Giro d’Italia’daki zamana karşı etabını kazanmak.

“Farklı olacak çünkü Nairo [Quintana] da kazanmak istiyor ve öncelik %100 onda olacak. Ben sadece ona yardım edebilecek kadar iyi olduğumu kanıtlamak zorundayım ve zamana karşılardaki şanslarımı iyi değerlendireceğim,” diye açıkladı.

Movistar’la ilk sezonunda Giro d’Italia 2013’te ilk kez yarıştı ve Team Sky’dan eski takım arkadaşı Bradley Wiggins’i geride bırakarak 8. etaptaki zamana karşıyı kazandı. Çok özel bir andı ama Dowsett’ın dikkatini dağıttı.

“Wiggins’i yendim” diye vurguladı İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları’nın altın madalyalısı. “Bundan sonra ne kadar da büyük biri olduğumu düşündüm, dünyadaki en iyi zamana karşıcılardan biriydim. Ve değildim. Değilim.”

“Geraint Thomas bana mesaj yolladı ve dedi ki ‘108 Grand Tour etabı tamamladım ve birini bile kazanamadım, sen sekizincide başardın.’ Bir anda çok özel bir şey olduğumu düşündüm, bir an için dikkatimi dağıttım ve cezamı çektim.”

Movistar’ın Metotlarına Adapte Olmak ve Daha Fazlasını İstemek


Kariyeri için belirleyici olan zaferinden sonra Dowsett karmaşık sezonlar yaşadı ama onu Giro ve Tour kadrosuna alan ve daha önce Wiggins’in elinde bulunan saat rekorunu kırarken destek olan Movistar’ın kendisine olan inancı sürüyor.

"Yarış programımızda istediğimizin %70’ini aldık ki bu rüya gibi bir senaryoydu,” dedi Dowsett.

“Kendimi bir parça daha toparlamak zorundaydım ve bundan oldukça yorulmuştum. Biraz daha istikrarlı olmak istiyordum ve gösterdiğim bir tek şey vardı o da istikrarsızlığım.”

“Ya Polonya’ya gidip sondaki zamana karşı etabı kazanıyordum ya da en basit yarışları bile tamamlayamıyordum çünkü yeteri kadar iyi değilim ya da bir şeyler yanlış gidiyordu ya da hasta oluyordum. Sinir bozucu derecede istikrarsızdım ve daha fazlasını yapabileceğimi biliyorum.”

Yüksek güdümlü Team Sky’dan Eusebio Unzue’nin uzun soluklu Movistar’ına gitmek, Dowsett için deneme yanılmayla geçen bir adaptasyon süreciydi ve o artık takımından daha fazla destek istiyor.

“Dünyanın en iyi iki geliştirme programından birine sahip olan ve iki yılımı harcadığım Team Sky’dan Movistar’a oldukça kibirli bir şekilde geldim. Her şeyi bilerek geldiğimi düşündüm ve bunu Giro’daki(2013) etap galibiyetiyle süsledim. Her şeyi biliyordum,” dedi.

“Movistar biraz organize bir kaos hissiyatı yarattı ama yavaş yavaş fark ettim ki herkes işini biliyordu. Farklıydı ama işliyordu.”

Hayırsever Bir Değişim


Dowsett'ın en büyük amacı kendini sunma biçimi olsa da hayır işlerine sıra geldiğinde kendisine ait Little Bleeders derneği de dahil olmak üzere kendisi gibi hemofili hastalarını destekledi ve spor dışında bir amaç için de gayret gösterdi.

Dowsett, “2013’ün sonunda, Little Bleeders ile bir bağlantısı bulunmayan Miles for Haemophilia(Hemofili İçin Yollar) hareketini başlattım, bu sadece bizim yaptığımız bir şeydi. Kendi durumumu tüm hastalara, ailelere, doktorlara anlatarak tüm Avrupa’yı dolaştım ve dürüst olmak gerekirse bundan para kazanacağımı biliyordum.” dedi.

“Bu başlarda beni teşvik eden şeylerden biriydi. Ondan önce de bu beni en çok teşvik eden şeylerden biriydi, bisiklet yarışlarını kazanmak, göz alıcı araçlar sürmek, çok para kazanmak. Dev bir ego tatmini yani.”

“Şu an yaptıklarımın etkileri bir bisiklet yarışı kazanmaktan çok daha büyük ölçekli. Çoğu zaman bana güç veren şey bu. Beni yanlış anlamayın, hala göz alıcı bir aracı seviyorum ama bu kafamın içinde eskiden olduğu kadar önemli değil. Movistar’dayken idrak ettiğim ve takımla alakası olmayan en büyük şey yeni gerçekleşti, büyük bir mental dönüşüm.”

Tüm bunlar, Dowsett’ın bu sezon dört yıl önceki gibi Wiggins’i yendiği formuna ulaşma hedefine hizmet ediyor. Bu kış antrenman programında biraz değişikliğe gidip mesafeyi azaltıp süreyi uzattı ve şimdiye kadar işaretler oldukça iyi.

Bu yazının orijinali 22 Şubat 2017'de Cyclingweekly'de yayınlanmıştır. 

Bu çeviri artemiofranchi.org dışında kaynak gösterilse dahi izin alınmadan yayınlanamaz.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO