9.02.2017

Philipp Lahm: Kendi Şartlarına Göre Ayrılan Akıllı Futbolcu


Philipp Lahm dünyadaki en nadir canlılardan birisi olarak olarak emekli olacak, dünya çapında hayran olunan bir Bayern Münih ve Almanya kaptanı.

Philipp Lahm’ın emeklilik kararı planlanandan bir yıl erken geldiği için bir açıdan sürpriz oldu. Bayern Münih kaptanı, kulübün makine düzeninde hala önemli bir dişli, yalnız 33 yaşında ve milli futboldan 2014 yılında emekli olmuş durumda.

Ancak Lahm her zaman diğerlerinden ayrı duran bir futbolcu oldu. Küçük, bebek yüzlü, 1.70 boyundaki bu figür ilk başta Avrupa’nın en büyük kulüplerinden birinin ve milli takımının lideri gibi durmuyor ancak bu onun geldiği nokta.

Lahm için liderlik her zaman profesyonellik, disiplin, uyum ve takım çalışmasıyla ilgili oldu. Kariyerinin başında Stuttgart’ta geçirdiği kiralık dönem sonrasında, kendi memleketine dönüp saflara önce sol bek olarak katıldı sonra kanat değiştirdi. Oyunu okuması, topa sahipkenki sakinliği ve savunma aklı onu hiç yaşlanmıyor gibi gösterdi. Aslında bu kaliteli özelliklerini, şaşırtıcı bir istatistik olarak, Lahm’ın Bayern Münih ile çıktığı 501 maçta hiç kırmızı kart görmemesi özetliyor.

Uyum yeteneği uzun ömrün anahtarıdır

Jupp Heynckes, Louis van Gaal ve Pep Guardiola gibi birbirinden çok farklı teknik direktörlerin hepsi için esas adamlardan biri olması herkesin ona duyduğu saygıyı anlatıyor. Lahm, Guardiola ile çalışırken otuzlu yaşlarına gelen birçok oyuncunun yaptığının tersini yaptı ve orta sahada, ileri bir mevkiye geçti. Elbette, orada da baskın bir oyuncu oldu.

Zor memnun olmasıyla ünlü Guardiola 2013’te Lahm için “Philipp Lahm belki de hayatımda çalıştırdığım en akıllı oyuncu. O başka bir seviyede.” dedi.

Lahm’ın gösterdiği tek bir şeye odaklanma özelliği, 2014’te Brezilya’da Dünya Kupası’nı kazandıktan sonra milli takımdan emekliliğini açıklamasıyla futboldaki en tepe noktalardan birinde kendini göstermişti ve şimdi tekrar gösterdi. Birçok insan onun futbolu bırakınca Bayern Münih hiyerarşisine katılmasını beklerken ve bu Bayern asilzadeleri tarafından son birkaç aydır dillendirilmesine rağmen 33 yaşındaki futbolcu kendi yoluna gitmeye karar verdi.

Salı günü “Ortada tartışmalar vardı ama bu tartışmaların sonunda kendim için en doğrusunun bu olmadığına karar verdim,” dedi. Bu diplomatik ve açık sözlü söylem, Çarşamba günü Uli Hoeness’in Lahm için Bayern’in kapısının her zaman açık olduğunu açıklamasına yol açtı, her ne kadar başkan emeklilik kararının açıklanmasına şaşırsa da.

Doğru zaman olduğunu bilen bir oyuncu

Kulüpteki birçok insan Lahm’ın futbolu bırakması için doğru zaman olmadığını düşünecektir ama o nadiren yanlış hamle yapan bir adam. Zaten çok sevdiği Bayern Münih ile sekizinci şampiyonluğu, yedinci Almanya Kupası’nı ve ikinci Şampiyonlar Ligi’ni kovalarken odağının sarsılacağına dair bir emare yok.

Onun emekliliği Thomas Müller ve David Alaba’yı Almanya’nın en büyük kulübünün genç takımdan gelen yüksek profilli oyuncuları olarak yalnız bırakacak, aynı zamanda Bayern’de bir nevi ruhsal boşluk yaratacağı da kesin.

Lahm için sezon sonunda neyin geleceği şimdilik belirsiz. Antrenörlük mü, başka bir yerde yöneticilik mi ya da tamamen başka bir şey mi? Ne olursa olsun bu en etkileyici futbolculardan birinin başarılı olacağına dair çok az şüphe var.

Bu yazının orijinali 8 Şubat 2017 tarihinde Matt Person tarafından DW.com adresinde yayınlanmıştır.

Bu çeviri artemiofranchi.org dışında kaynak gösterilse dahi izinsiz yayınlanamaz.


Ben de bu çok sevdiğim futbolcu hakkında kısa bir kelam etmek istedim. Philipp Lahm, benim Oliver Kahn ile başlayan Almanya hayranlığımı 2006 yılında zirveye çıkaran jenerasyonun yıldızlarından birisiydi. 2006 Dünya Kupası açılış maçında Kosta Rika’ya attığı enfes gol benim futbol seyirciliğim için mihenk taşlarından oldu. Maalesef benzer bir golü 2008’de bize de atmıştı. Orta sahaya geldiği yılları Bundesliga’yla aram açıldığı için pek dikkatle izlemesem de bek oynadığı zamanlarda izlemesi bana çok keyif veren bir futbolcu oldu. 2011’de TT Arena’da izleyebilmiş olmak da benim için büyük bir mutluluktur. Bundan sonraki kariyerinde de başarılı olacağından hiç şüphem yok. 

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO