24.02.2017

Tarihin En İyi Sprinterleri #8: Eddy Planckaert

1980’lerde ünlü Panasonic takımı eski Paris-Roubaix şampiyonu Peter Post tarafından yönetilmekteydi ve aralarında Phil Anderson, Theo De Rooy, Henk Lubberding, Eddy Planckaert, Steven Rooks, Eric Vanderaerden ve Peter Winnen gibi isimlerin bulunduğu yıldızlarla doluydu. Ancak iş düz bir sprinte geldiği zaman Planckaert en büyük güçtü. Ve o ne büyük bir sprinterdi!

11 yıllık profesyonel kariyerinde Eddy Planckaert toplamda 13 tane olmak üzere üç Grand Tour’da da etap kazandı. Ek olarak Ronde(1988), Paris-Roubaix(1990), E3 Harelbeke(1987 ve 89), Omloop Het Volk(1984 ve 85), Dwaars door Vlaanderen(1985 ve 88) ve Fleche Brabançonne’nin(1983) de aralarında bulunduğu birkaç bahar klasiğinde zirveye çıktı. Ayrıca ikisi de 1984’te olmak üzere Etoile de Besseges ve Belçika Turu gibi etaplı turlarda da genel klasman kazandı.

Eddy Planckaert, Gent’ten pek de uzak olmayan, Doğu Flandre yakınlarındaki küçük kasaba Nevele’de büyüdü. Belçikalı iki profesonel bisikletçi olan ve en az Eddy’ninkiler kadar önemli yarışlar kazanan Walter ve Willy Planckaert’in küçük kardeşleriydi. Sadece iki Tour de France etabı(1981 ve 86) kazanmış olsa da 1988’de yeşil mayonun sahibi oldu ve katıldığı dört Vuelta’da 10 etap galibiyeti aldı.

Ancak onun favori yarışları bahar klasikleriydi ve Ronde ile Paris-Roubaix’de zafere ulaşmayı başardı. Birincisinde, Avustralyalı Anderson ile beraber atak yapıp onu geçmeden önce dokuz kişilik kaçış grubunun bir parçasıydı. Tesadüf eseri, 1990’da Paris-Roubaix’yi kazanırken de geçtiği isim başka bir İngiliz Milletler Topluluğu üyesi olan Kanada’dan Steve Bauer’di. Yazının fotoğrafında da soldaki Belçikalı Eddy Planckaert, 7-Eleven sporcusu Bauer’e karşı çizgiyi ilk sırada geçmek için bisikletini öne doğru atıyor. Foto finişe giden o yarışı Eddy Planckaert bir santimetre farkla kazandı ki bu anıtsal klasiğin 100 yıllık tarihindeki en yakın farktı. 

10 yazılık bu seri, Şubat 2017’de Peloton Magazine tarafından hazırlanmıştır.

Bu çeviri artemiofranchi.org dışında kaynak gösterilse dahi izin alınmadan yayınlanamaz.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO