25.02.2017

Tarihin En İyi Sprinterleri #7: Robbie McEwen

Avustralya’nın yeni “cep roketi” Caleb Ewan şu an sadece 22 yaşında, profesyonel olarak üçüncü sezonuna başladı ve şimdiden bir Grand Tour etap zaferi(2015 Vuelta) bir UCI World Tour klasiği(Hamburg 2016) kazandı -bu sezona da Tour Down Under’da dört etap galibiyeti ile girdi. Pek tabii kendisi, Avustralya’nın bir önceki harikası olan ve 17 yıllık profesyonel kariyerine 24 Grand Tour etabı, sekiz küçük klasik galibiyeti ve üç Tour de France yeşil mayosu sığdıran Robbie McEwen ile karşılaştırılacak.

McEwen, Ewan’ın tersine kariyerine oldukça sakin bir başlangıç yaptı. 24 yaşına kadar profesyonel olamadı ve adını ilk kez, 4 Jours de Dunkerque etabında yıldız isim Djamolidin Abdoujaparov’u geride bırakıp ilk sırayı alarak duyurdu. Ancak kariyerinin dönüm noktasını, Tour de France 1999’da Şanzelize Caddesi’ndeki son etapta o sezon dördüncü kez yeşil mayoya uzanan Erik Zabel’i geride bırakarak yaşadı.

1.70 boyunda, 67 kiloluk bir sporcu olan Robbie McEwen en güçlü sprinter değildi, ürettiği watt konusunda geride kalmış olsa da taktiksel pozisyon almada ve hızlanmada çok yetenekliydi. Bisiklet kontrolünü, büyüdüğü Brisbane, Queensland’deki BMX yarışlarında öğrendi; Peter Sagan’ın wheelie’leri(*) ve diğer meziyetleri ile sosyal medya yıldızı olmasından uzun yıllar önce özellikle dağlık Tour de France etaplarının finişlerini wheelie ile tamamlıyordu. (*wheelie: ön tekerleği havaya kaldırıp tek teker üzerinde sürme hareketi)

McEwen, kariyerinin büyük bölümünde, Belçikalı karısı ve üç çocuğu ile beraber Doğu Flandre’deki Geraardsbergen’in dışındaki bir köy olan Everbeek’te yaşadı. Bir yarı-Belçikalı oldu ve kariyerindeki başarıların büyük bölümü de 2002-2008 yılları arasında Belçikalı Team Lotto ile geldi. Bu dönemde üç tane Tour de France yeşil mayosu kazandı, Belçika klasiklerinden Scheldeprijs, Paris-Brüksel ve Dwars door Vlaanderen zaferlerinin yanı sıra 11 tane Tour de France ve 12 tane Giro d’Italia etabı kazandı. McEwen’ın ilk Giro galibiyeti 2002’de Strasbourg’da(fotoğraftaki etap) geldi, üzerinde Avustralya şampiyonluk mayosu(fotoğrafta sağda) bulunurken, Mario Cipollini’den rol çalıp etabı aldı, peşinden gelen diğer isim de bir başka süper İtalyan Alessandro Petacchi(fotoğrafta beyaz kasklı) oldu.

10 yazılık bu seri, Şubat 2017’de Peloton Magazine tarafından hazırlanmıştır.

Bu çeviri artemiofranchi.org dışında kaynak gösterilse dahi izin alınmadan yayınlanamaz.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO