9.02.2017

Leicester’ın Problemleri: Küme Düşmenin Yakın Olmasının 6 Sebebi



Süper Pazar’da içerde Manchester United’a karşı alınan 3-0lık talihsiz yenilgi, Leicester City’i dipten sadece iki puan yukarda ve küme düşmeye yakın bıraktı.

Peki işler Claudio Ranieri’nin takımı için neden bu kadar kötü gitti?

Bu yazıda; neden 1938den beri, şampiyon olduktan sonra küme düşmeye yaklaşan ilk takım olma tehlikesi yaşadıklarına dair altı sebebi seçtik.

Kante Sistemi İşletiyordu

Chelsea’nin Premier Lig şampiyonluğu yolunda fırtınalar estirmesi N’Golo Kante’nin ayrılışının Leicester’ın dramatik düşüşündeki payından ötesine bakmayı zorlaştırıyor. 2014’te Premier Lig’e dönüşlerinden beri Tilkiler, Kante’den yoksun oldukları 63 maçta 63 puan aldılar. Kante ile çıktıkları 37 maçta ise 80 puan topladılar.

Kante son üç sezondaki herhangi bir Premier Lig oyuncusundan daha fazla mücadele kazandı ve yalnız iki sezondur İngiltere’de. Onun enerjisi, hız konusunda ciddi şekilde zayıf olan geri dörtlüye koruma sağladı. Bu koruma olmadığında Leicester’ın efektif bir 4-4-2 oynayamıyor ve defanstaki eksiklikleri koruyamıyor.

İlerde kurulan savunma çizgisi topa yapılacak baskıyı gerektiriyor ve bu olmadan Leicester savunmacıları Robert Huth ve Wes Morgan herkesten daha da zayıf kalıyorlar. Ama derinde oynadıklarında bile hatalar yapıyorlar. Jamie Carragher, Sky Sports’a “Geçen sezon gelen ortalar Huth ve Morgan için yiyecek içecek gibiydi. Onlar bunu istiyorlardı. Şimdi ise tamamen kopmuş durumdalar.”

Huth ve Morgan Ortada Kaldı

Bu sezon birçok kez olduğu gibi, Huth Manchester United’ın Pazar günü attığı ilk golde Henrikh Mkhitaryan’ı kovalarken açıkta yakalandı. İkinci golde Morgan, Zlatan Ibrahimovic’ten uzak dururken Juan Mata’nın attığı üçüncü golde hatalı olduğu gibi Christian Fuchs bu golde de yapılan ortayı kesemedi.

Garry Neville “Eğer her oyuncu bireysel olarak kendi performansları üstünde düşünürse işler biraz değişmeye başlayabilir çünkü gerideki bu üç isim şok edici oynuyor. Huth, Morgan ve sol bekteki Fuchs’tan gerçekten çok zayıf bir performans izledik. Rezalet savunma yaptılar. O bölgedeki üç tecrübeli oyuncu çok kötü savunma yaptı. Fuchs’un Mata’ya verkaç sırasında yapışmaması ve ofsayta düşürmeye çalışmasının teknik direktörle bir ilgisi yok. Top ortadayken ve kalene bu kadar yakın oynuyorken ofsayt denemek? Buna hiçbir şey yapamazsınız. Claudio Ranieri tarafından bunu yapmaları için talimat almadılar.” dedi.

Vardy ve Mahrez Ateş Etmiyor

İleri uçta da 2017 yılında henüz Premier Lig golü atamamış Leicester City için büyük sorunlar var. Takımın uğuru Jamie Vardy profesyonel kariyerinin ilk hat-trickini Manchester City galibiyetinde yapmış olsa da son 24 maçın 23ünde gol atmayı başaramadı. 30 yaşındaki forvet bir zamanlar yaptığı işi yapmıyor.

Neville “Jamie Vardy ligde oynamadığı zamanki haline dönmeli. Koş. Korkunç oyna. Pis oyna. Bu onun oyununun gücüydü. Stoperleri huzursuz et, onlara kafa tut, dirseklerini havaya kaldır ve insanlarla külahları değiştir. Topu ayağında tutup diğerlerini oyuna katan biri olmayı unut.” dedi.

Sezon
Top Sürme Denemeleri
Başarılı Top Sürme
Top Sürme Başarı Oranı
2015/16
255
131
%51.4
2016/17
118
49
%41.5
 Riyad Mahrez’in Düşen Top Sürme Başarısı

Diğer yandan, Riyad Mahrez eski etkiyi yaratamıyor ve Marcos Rojo’nun Pazar günü onun ilk top sürme denemelerinden birini başarıyla kesmesine bakarsak savunmacılar onun numaralarını öğrenmiş durumda. İstatistikler, Mahrez’in Premier Lig’deki en iyi 20 top süren oyuncu arasında en kötü sayılara sahip olduğunu gösteriyor, geçen sezonkinden çok daha kötü.

Yeni Transferler Vites Arttırmıyor

Geçen sezonun kilit adamları oyunu etkilemekte başarısız olurken, Leicester yazın kadrosuna kattığı isimlerin yapacağı katkıya gerçekten muhtaçtı ama çok azı bunu yaptı. Ekim ayında bazı anlarda Islam Slimani’nin gollerinin Leicester’a yeni bir hayat öpücüğü olabileceği düşünüldü ve Cezayirlinin goller Tilkilere beş puan kazandırsa da diğerlerinden yeterli desteği almadı.

Luis Hernandez’in Leicester’ın defansif imkanlarını güçlendirmesi bekleniyordu ama o Malaga’nın yolunu tuttu bile. 13 milyon poundluk orta saha oyuncusu Nampalys Mendy sakatlıkla boğuşsa da fit olduğunda bile Kante’nin yerini doldurmak için çok yetersiz göründü. Bu arada 16.6 milyon poundluk Ahmed Musa, 11 Premier Lig maçında gol atamamış durumda.

Ranieri’nin geçen sezon 30 küsür Premier Lig maçında aynı 12 oyuncuyu kullandığını düşünürsek, Avrupa yolculuğu da göz önüne alındığında kadroyu güçlendirmek elbette şart olacaktı. Ama mevkilerde yaratılacak rekabetin olumlu katkı yapması beklenirken, bu katkı ortaya çıkmadı.


Saflarda Huzursuzluk mu Var?

Şu bir gerçek ki, Ranieri’nin taktikleri ve takım seçimi göz hapsindeyken bir yandan da takımda mutsuzluk olduğu yönünde gazete haberleri çıkıyor. Kasper Schmeichel, Sky Sports ile yaptığı röportajda Leicester’ın durumuyla ilgili son derece dürüst değerlendirmeler yaptı ancak kalecinin açıklamaları taraftarların takımda huzursuzluk olduğu yönündeki korkuları bastıracak gibi değil.

Schmeichel “Bu sezon tepeden tırnağa yeterince iyi değil. Buna birçok faktör katkı yapıyor ama bu sezon başından beri iyi değildi. Tepeten tırnağa hepimizin, her birimizin ayağa kalkıp açıkça fikrini söylemesi gerekiyor çünkü bunu yapmazsak sonunda küme düşeceğiz.” dedi.

Belki Schmeichel açıksözlülüğü için takdiri hak ediyor ama Leicester'in problemlerinin zirvede olduğunu söylemesi endişe de yaratabilir. “O röportaj alışılmadıktı. Bir şey söylemek istiyor gibi hissettirdi. Size karşı dürüst olacağım, gerçekten de küme düşebileceklerini söyledi ve bu beni biraz rahatsız etti.” dedi Gary Neville.

Ranieri Cevapları Bulamıyor

Ranieri’nin üstüne düşen çözümler bulmak ve bu sezon bunu yapabileceği konusunda çok az işaret var. İtalyan teknik adam geçen sezon minimum değişiklik yaparak kendini dalganın üstünde tuttu. Oyuncuları mutlu tuttu ve saha içinde ona istediklerini verdikleri takdirde onları saha dışında özgür bıraktı. Ancak herkesin favori amcası ünlü zilini çalmak yerine kırbacını şaklatmalıydı, çünkü zil işe yaramadı.

Tekrar takımı kurcalamak zorunda kaldı ve yaptığı değişiklikler faydadan çok zarar getirdi. 4-5-1e dönmek hatta geride üçlü denemek başarısız oldu ancak takımın favori dizilimi biraz daha iyiydi. Ranieri geçen sezonki Leicester için mükemmel teknik direktör olduğunu kanıtladı ancak şimdiki durum için de doğru adam olduğunu göstermek zorunda.

Kimse Leicester’ın geçen sezon başardığını elinden alamaz. Ancak bu mirasın bir kısmı da kalan 14 maçta ne olacağına bağlı. “Küme düşmeleri, hikayelerinin bir parçası olabilir – bunu ayıramazsınız” dedi Carragher. “Spordaki en harika hikayelerden birinin küme düşmeyle lekelenmesine izin veremezler – gördüğümüz en harika şeylerden birini kirletmeyin.”

Bu çevirinin orijinali 6 Şubat 2017 tarihinde Adam Bate tarafından SkySports.com adresinde yayınlanmıştır.


Bu çeviri artemiofranchi.org dışında kaynak gösterilse dahi izin alınmaksızın yayınlanamaz.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO