14.02.2017

Jhonatan Restrepo: Onu World Tour'a Bir Facebook Mesajı Taşıdı



Bu sezon Avustralya ve İspanya’daki yarışlarda adından söz ettirerek sezona sağlam bir giriş yapan genç Kolombiyalı, bugünkü takımı Katusha-Alpecin’e bir Facebook mesajı ile transfer oldu.

Pelotondaki birçok sporcunun yapısına ters bir şekilde Jhonatan Restrepo’nun vücudu, geniş omuzları ve göğsüyle dikkat çekiyor. Bu izler onun yüzücü geçmişini ve sprint yeteneğini bize hatırlatıyor.

“Evet, normal bir bisikletçiye göre daha yapılı duruyorlar” diyerek gülümsüyor. “Çocukken çok fazla yüzerdim. Oldukça hızlıydım ve dört kez ulusal şampiyon oldum.” Bu yüzden babası ona, yetişkinliğinde de kullanılacak olan ve “yıldırım” anlamına gelen “Rayo” lakabını takmıştı.

Geniş olsalar da Restrepo’nun omuzları kış aylarına doğru epey baskı hissettiler. “Takımım Katusha-Alpecin, Vuelta’yı tamamladıktan sonra birkaç ay dinlememe izin verdi. Buna ihtiyacım vardı çünkü üç yıldır hem pistte hem de yolda yarışıyordum ve oldukça yorgun hissetmeye başladım.” diyerek durumu açıklıyor “El Rayo”.

Bunun karşılığında, takımın Kolombiya’nın Pacora bölgesinden olan 22 yaşındaki sporcudan talebi sezona güçlü bir başlangıç yapmasıydı: “Kendi işimi yaptım ve kış boyu çok çalıştım, buna değdi.”

Gerçekten de Kolombiyalı bisikletçi, kariyerinin ikinci tam sezonuna harika etap sonuçlarıyla başladı. Tour Down Under’ı 10. sırada bitirip Cadel Evans Great Ocean Race’te de dördüncülüğü elde etti ve İspanya’daki Vuelta a Murcia’da da yarışı tek başına kopup giden Alejandro Valverde’nin ardından sprintle ikinci sırada tamamlayarak podyumda yer aldı.

Facebook onu nasıl World Tour’a taşıdı?

Yıllar ilerledikçe Restrepo’nun kariyeri sakin ve istikrarlı bir şekilde ilerliyordu. Yolda henüz beklenen patlamayı gerçekleştirememişti ama sosyal medyada durum farklıydı. Kolombiya U23 kategorisinde patlaması beklenen bir yıldızken o rüyasını ve hedeflerini gerçekleştirmek için rotayı Avrupa’ya çevirdi.

“Aralık 2014’tü, menajerim ve ben Facebook üzerinden World Tour takımlarına ulaşmaya başladık. Hemen hemen hepsine mesaj gönderdik.” Katusha bu çağrıya cevap verdi. “Viatcheslav Ekimov ile iletişime geçtik ve birkaç ay sonra U23 PanAmerikan Şampiyonası’nı kazandım. Bana takımla kısa süreli bir staj önerdiler.” Bu “staj” aynı yıl ona profesyonel kontrat olarak geri döndü ve ilk kez Vuelta a Burgos’ta yeni takımı adına yarıştı.

Kolombiya’nın alt yaş kategorilerinden World Tour seviyesine sıçramak dev bir adımdı Restrepo için.

“Bir anda daha çok çalışmaya başlamalıydım ve bisiklet üzerine daha fazla odaklanmalıydım. Ayrıca antrenman sürüşleri sonrası temel egzersizler ve akşamında açma germe çalışmalarından oluşan tempoya alışmak biraz zaman aldı.” Profesyonel olarak ilk yarışları sinir bozucuydu ama zaman geçtikçe üstüne koymayı başardı ve Tour de Suisse’de(İsviçre Turu) profesyonel olarak bu işi kotarabileceğini gösterdi.

“Takım sabırlıydı ve bana hep yardımcı rollerde olduğum güzel bir yarış takvimi vermişti” dedi. Sürpriz ise Ağustos’taki Vuelta a Espana’da geldi.

“Kanada’daki yarışlara katılacağım söyleniyordu ama Vuelta a Burgos’ta iyi bir performans gösterinde takım bana Vuelta kadrosunda yer verdi. Tabii ki daha fazla şey öğrenmek hemen kabul ettim. Harika hissettiğim günler de vardı, öleceğimi hissettiklerim de. Örneğin Pireneler etabı hayatımın en kötü günüydü. Pedallarımı zor çevirebiliyordum.”


Kendini Keşfetmek

Henüz uzun bir yoldaki ilk adımları olsa ve ne tür bir bisikletçi olduğuna karar verememiş olsa da 2016 sezonundaki tecrübeleri Restrepo için oldukça değerliydi.

“Yakın geleceği bilmiyorum doğrusu. Her tür yarıştan gerçekten keyif alıyorum. Avustralya’da dağlarda iyi hissettim, Murcia’da da Collado Bermejo’daki uzun tırmanışta en iyilerin arasındaydım. Bununla beraber çoğu sprintte de yer bulacağımı düşünüyorum. Kendimi keşfediyorum ve bunu seviyorum.”

Restrepo’nun çok yönlülüğü U23 seviyelerinde kanıtlanan bir şeydi. Pistteki dönemleri ona “biraz hız, biraz yetenek ve sprintte pozisyon alma savaşı becerisi” olarak geri döndü, aynı zamanda zamana karşıda ve tırmanışta da dirençliydi. Tüm bunların bir sonucu olarak Kolombiya’daki en büyük U23 yarış olan Vuelta de la Juventud’u ikinci sırada tamamladı ki geçildiği tek isim şu an Movistar’ın kadrosunda olan Ekvadorlu Richard Carapaz oldu.

Etaplı yarışlardaki yeteneklerine ve tecrübelerine rağmen “El Rayo” şu an tek günlük yarışlara yöneliyor.

“Bu sezon Ardenler klasiklerinde ilk kez yarışacağım. Eğer başarılı olabilirsem kariyerimi buna odaklamak istiyorum.” Taşlı yollarla da geçen yıl tanışan Kolombiyalı, “Oldukça iyi gittim ama bu sezon Kuzey Klasikleri’ne katılmayacağım çünkü Katusha-Alpecin’in o yarışlar için Tony Martin, Alexander Kristoff ve Viatcheslav Kuznetsov gibi büyük favorileri var. Takımım onlara destek olmamaı isterse elimden gelenin en iyisini yapmak için orada olacağım.”

Amstel Gold Race, Fleche Wallonne ve Liege-Bastogne-Liege dışında Restrepo’nun yarış takviminde Volta a Catalunya ve Vuelta al Pais Vasco(Bask Turu) da bulunuyor.

Ardenler Klasikleri öncesi Restrepo, önümüzdeki hafta Abu Dhabi Turu’na katılacak ve sonrasında üç hafta Kolombiya’da ailesiyle vakit geçirip klasiklere hazırlanacak.

Bu yazının orijinali 14 Şubat 2017'de CyclingNews.Com'da Fran Reyes tarafından yayınlanmıştır.

Bu çeviri artemiofranchi.org dışında kaynak gösterilse dahi izin alınmadan yayınlanamaz.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO