13.02.2017

Manuel Neuer: “Arsenal’ın nasıl oynadığını yeterince gördüm. Hazırım.”



Bayern Münihli kaleci, Bundesliga’da lider olan takımın Carlo Ancelotti yönetiminde hala en iyi performansını vermediğini kabul ediyor ancak kendi çalışkan formu, Şampiyonlar Ligi’nde gelecek Çarşamba Arsenal’la oynayacakları maç öncesi devam ediyor.

Kulübü baştan aşağı sarsan ufak depremin olduğu gecenin sabahındayız ancak bunu Bayern Münih’in Säbener Strasse antrenman kompleksindeki durgun atmosferden anlamanız mümkün değil. Yüzlerce titreyen, yünlü bere ve atkı takmış taraftarın izleyeceği orta tempolu antrenmandan bir saat önce, ana sahaya bakan cam kaplı medya odasındaki durum teyakkuzdaki bir futbol takımından ziyade bir pop konserinin öncesini anımsatıyor.

Joshua Kimmich burada, bir dergi için balonların arasında poz veriyor. Diğer köşede Javier Martinez röportaj yapacağı kabine bir kase müsliyi kavramış olarak giriyor – İspanyol milli oyuncu için çalışma kahvaltısı.

Ve sonra Manuel Neuer burada. Cansız yarı-gülüşü ve Die Hard filmindeki suçlulardan birine benzeyen 1.90lık, kendine güvenen, kaya gibi vurdumduymaz, bir kaideye oturtulması gerektiğini düşündüren duruşuyla bütün bölümü kaplıyor.

Neuer, dün gecenin kargaşa yaratan olayı karşısında – kaptan Philipp Lahm’ın sezon sonu emekli olacağına ve kulübün yaptığı sportif direktörlük rolünü reddettiğine dair, Wolfsburg’u 1-0 yendikleri Almanya Kupası maçından dakikalar sonra gelen açıklama-  istifini hiç bozmamış. “Onunla birlikte biraz daha oynamak isterdim,” diyor “Kararına saygı duyuyorum.”

Kulübün dargın iki patronu Karl-Heinz Rummenigge ve Uli Hoeness’in aksine, 30 yaşındaki kaleci Lahm’ın iki sırdaşından biri olarak -diğeri Thomas Müller-, açıklamadan bir gün önce uyarılmış. Ancak bu Neuer’in neredeyse ilgisizlik boyutuna varan sakinliğinin gerçek sebebi değil.

O her zaman böyle, etrafında olup bitenlere karşı fevkalade dayanıklı, ister en azılı Bayern taraftarlarının ona karşı bir protesto hazırlaması olsun – 2011 yılında kulübe geldiğinde, Neuer’in gençlik yıllarındaki Schalke 04 ultra geçmişini sevmediler- ister sahne arkasında yaşanan kulüp yönetimindeki güç savaşları ve Carlo Ancelotti yönetiminde şimdiye kadar sergilenen tatmin etmeyici birçok performans olsun.

Ne var ki bu eldeki problemlerden bahsetmeyeceği anlamına gelmiyor. Bavyera kulübünün alışkanlık haline getirdiği Şampiyonlar Ligi’ndeki Arsenal eşleşmesinin ilk maçından birkaç gün önce -Allianz Arena’da Çarşamba günü karşılaşacaklar- Pep Guardiola’nın ayrılışından beri görülen performans düşüşü şikayetlerini sallamayıp, Bundesliga tablosunu göstererek bertaraf etmek daha kolay olurdu. Bayern Münih halihazırda bir mağlubiyet almış durumda ve rakipleri RB Leipzig son maçta Hamburg’a yenilirken içerde Ingolstadt’ı 2-0 yendikleri için 7 puan öndeler.

Neuer kolaya kaçmak için çok dürüst ve çok hırslı. “Olmak istediğimiz noktaya henüz varmadığımızı biliyoruz,” diyor. “Çok iyi futbol oynamak istiyoruz, çok dominant bir futbol. Sadece iyi futbol değil. Ligdeki rakiplerimiz şu anda bize karşı biraz daha kendine güvenir hale geldiler, maçtan bir şey çıkartabileceklerini hissediyorlar. Buna gerçekten bir son vermeli ve sahada ne olacağına her zaman bizim karar verdiğimizi onlara göstermeliyiz.”

Belki de herkes dost canlısı, sakin ve sabırlı Ancelotti yönetiminde biraz fazla rahatlamıştır? Neuer kafasını sallıyor. “Sanmıyorum. Biz ne yapmak istediğimizin farkındayız, biz kupalar kazanmak istiyoruz. Yeni teknik kadro buraya gelip de: ‘Haydi hepimiz biraz rahatlayalım ve neler olacağını görelim’ demedi. Olay bu değil. Onlar da bizim kadar başarıya aç. Burada işleri kolaydan alabileceğini düşünen herkes yanlış işi almış demektir.”

Almanların bir sözü vardır: iyi bir at, sıçraması gerektiğinden daha yükseğe sıçramaz. Bayern uzun zamandır asgari efor sarfetmenin ustası olarak tanındı ancak Guardiola çağını tanımlayan, mükemmeliğe ve tam kontrole yapılan insafsız yolculuk sonrası bu sezonki sıkıcılığa ve sıradanlığa dönüş biraz şok yarattı.

Neuer bu zorlukların fundamental sorunlar yerine “detaylardan ibaret olduğuna” inanıyor “örneğin oyuncular ve takımın parçaları arasında doğru mesafeyi bırakmak”. “Daha fazla uğraşmak ya da daha fazla koşmak değil. Eğer pozisyon alma ve organizasyon doğruysa çok daha az koşmanız gerekir.”

Yine de soyunma odasındaki liderler tarafından açıkça tartışılan bir endişe var, Bayern’in Avrupa’daki kritik maçlar öncesi bir iki vites arttıramayacağı yönündeki endişe. Beş yıldır ilk kez Şampiyonlar Ligi gruplarını lider bitiremediler. Kış sezon arasından beri gösterdikleri umursamaz performanslar da şüpheleri bertaraf etmedi. Neuer “Spot ışıkları yandığında performans seviyeleri biraz daha yükselir ancak otomatikman daha iyi oynayacağınızı varsaymamalısınız,” diyerek uyarıyor.


“Tecrübelerimizden biliyoruz ki güçlü rakiplere karşı oynanan maçlarda her şey olabilir, nüanslar fark yaratabilir. Arsenal topa sahip olmayı seviyor. Biz de öyle. Bizim gibi onların da inişli çıkışlı anları oldu, bazı olağanüstü maçlar ve daha kötü maçlar. Bizim için ideal kura değiller. Ancak biz de onlar için ideal kura değiliz.”

Bayern, Arsenal’le olan daha önceki eşleşmelerinin ikisinde de galip olan taraftı ama bunlar sık sık gergin geçen eşleşmeler oldu. Neuer için, scouting verileri olarak düşünürsek aşinalık, mutluluk verici: “Bir profesyonel olarak işimin bir bölümünün rakibin ve hücumcularının nasıl oynadığını bilmek olduğunu düşünüyorum; ne tür karakteristiklere sahip olduklarını, yeteneklerini, güçlü yanlarını, nasıl hareket ettiklerini, güçlü ayaklarını bilmek.”

“Arsenal futbolcularının oynayışını sık sık gördüm, bazılarını milli takımlarda da gördüm, bazıları benim Alman milli takım arkadaşlarım. Yani, hazırım. Ayrıca tanımadığımız oyuncuları da analiz edeceğiz.”

Karşılık olarak Arsen Wenger de Bayern’in daha isabetsiz pas oyunundan ve daha az uyumlu olmasından başka değişen bir şeyi analiz edecektir: Ancelotti, Neuer’i ceza sahasına geri koydu. Artık takımı daha derin, daha geleneksel bir çizgide oynadığı için “libero-kaleci” tarafından ceza sahası dışında yapılan top kesmeler daha nadir görülmeye başladı.

“Kalemize daha yakın oynuyoruz, ceza sahası dışına o kadar sık çıkmam gerekmiyor. Artık ellerimiz daha fazla kullanmam gerekiyor” diyor Neuer “Ancak kafama takmıyorum. Kaleci olarak size iş düşmesi gerekiyor.”

29 maçta 14 kez gol yemedi ve Cumartesi günü Ingolstadt’taki maç onun Bayern’le Bundesliga’daki 181 maçında gol yemediği 100. maç oldu, bu da onun üstüne düşen görevi tipik özverisiyle gerçekleştirdiğini gösteriyor. Takımı bu sezon biraz güçten düşmüş olabilir ancak buz gibi sakin Manuel Neuer kesinlikle düşmedi.


Bayern’in Anıt (Heykel) Adam’ı Arsenal’in yürüyüşüne bir kez daha etkili bir şekilde engel olmaya kararlı görünüyor.

Bu yazının orijinali 11 Şubat 2017 tarihinde Raphael Honigstein tarafından TheGuardian.com adresinde yayınlanmıştır.

Bu çeviri artemiofranchi.org dışında kaynak gösterilse dahi izin alınmadan yayınlanamaz.


Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO