20.02.2017

Primož Roglič Kimdir?



Bu hafta Umman, Portekiz ve İspanya’da yapılan -ve hepsinde Perşembe günü zirve finişi olan- yarışlarda az bilinen sürücüler manşetleri süslemeye devam etti. Ben Hermans’ın Çarşamba günü Umman’daki tepe zirve finişindeki etap galibiyetinden 24 saat sonra başka bir sürpriz isim ortaya çıktı: Søren Kragh Andersen. 22 yaşındaki Danimarkalının Hollanda takımı Giant (artık Sunweb) ile pro olduktan sonraki ilk zaferiydi. O güzel bir hikayeydi ancak günün büyük haberleri İber yarımadasından geldi: Ruta del Sol’de FDJ’nin Fransız tırmanışçısı Thibaut Pinot, yeni Trek-Segafredolu Alberto Contador (genel klansmanı eline geçirdi) önünde etap kazanması, ve Volta ao Algarve’de Quick-Step’ten Dan Martin’in, LottoNL-Jumbo’dan Primož Roglič’in önünde ucu ucuna aldığı etap zaferi -Roglic’in Cuma günkü zamana karşı etabında Martin’den genel klansmanı alması bekleniyor.

Peki Primoz Roglic kimdir?

27 yaşındaki Slovenyalı şimdiye kadar en çok, geçen yılki Giro d’Italia’da yağmurun yağdığı Chianti zamana karşı etabını kazanmasıyla tanınıyordu, aynı zamanda geçmişte Nordik kayakla atlama sporcusu olduğu bilgisi de alışılmadık bir ek not olmuştu. Ancak Perşembe günkü performansı, dünya-klasında bir zamana karşıcı olmasının yanında 1.75 boyundaki 64 kglık Roglic’in sağlam bir genel klansman sürücüsü olabileceğini de doğruladı.

Roglic, Slovenya’nın (eski Yugoslavya’nın bir parçası) merkez dağlarında bulunan Kisovec isimli, bir zamanlar kömür madenciliğiyle geçinen küçük kasabada büyümüş. Kayakla atlama (ski jumping) ülkesinin en popüler sporlarından bir tanesi ve Roglic’i daha 13 yaşındayken kendine çekmeyi başarmış. Hızlı bir şekilde yükselmiş ve 16 yaşındayken ulusal gençler takımına alınmış. 2006 yılında gençler dünya serisinde bronz madalya alan dört kişilik Slovenya takımının bir parçasıymış. Bir yıl sonra, ülkelerindeki eğimli dağlarda altın kazanmışlar.


Geçn bir dünya şampiyonu olduktan hemen sonra Roglic, Avusturya ve İtalya sınırlarına yakın olan Planica’daki ulusal Nordik merkezde yapılan, çok uzun ve yüksek kayaklı uçuş (ski flying*) yarışmasına da katılmış. 17 yaşındaki Primoz atlayışında zaman hatası yapınca havada dönerek buzlu zemine kafa üstü çakılmış. Bilinçsiz haldeyken hava am
bulansıyla hastaneye götürülmüş ancak mucizevi bir şekilde hiçbir ciddi çatlak yaşamamış, yalnız birkaç kan toplanması geçirmiş. Bu Roglic’in kayakla atlama kariyerinin sonu olmamış ve yarışmalara geri dönüp kayakla atlamanın Dünya Kupası’nda ortalama başarılar elde etmiş ancak 21 yaşına geldiğinde dünyanın en iyileriyle aynı seviyede olmadığını görerek spor değiştirmeye karar vermiş.

*Çevirmen notu: Araştırmama göre ski-jumping ve ski-flying arasındaki tek fark ski-jumping branşında stil ön plana çıkarken ski-flying branşında mesafe stilden daha çok öne çıkıyor.

İlk yarış bisikletini yalnızca altı yıl önce almış ve bisikleti denemiş, düatlon (bisiklet+koşu) ve triatlonda (bisiklet+yüzme+koşu). 2012 yılında amatör takımdayken değerini ispatlamış ve takip eden yılda, aynı zamanda Slovenya Turu’nu organize eden Bogdan Fink tarafından yönetilen 10 kişilik UCI Kıtasal takımı Adria Mobil’e katılmış. İlk sezonunda Roglic; İtalya, Avusturya, Slovakya ve Dubai’deki yarışlara gitmiş ve ilk 10daki tek derecesi kendi ülkesinde yapılan ulusal yol yarışında yarışı bitiren 17 kişi arasında aldığı 10.luk olmuş. 2014’te çok daha iyi performans sergileyerek ilk iki galibiyetini almış: Azerbaycan Turu’ndaki (Avustralyalı Will Clarke ile yaptıkları iki kişilik kaçış sonunda) ve yarı-klasik Hırvatistan-Slovenya’daki etap galibiyetleri (ufak bir kaçış grubuna tek başına atak yaparak).

Roglic iki yıl önce başka bir seviyeye çıkmış. Hırvatistan Turu’nda ikinci olurken Azerbaycan Turu’nu kazanmış (Chris Horner’ın içinde olduğu dört kişilik kaçış grubunda dağ etabını kazanarak) ve sonra Slovenya Turu’nu kazanmış (dağ zirve finişindeki tırmanışta Team Sky’dan Mikel Nieve ve Adria Mobil’den takım arkadaşı Radoslav Rogina’yı geçerek). Takım patronu Fink “Adria’dayken, biz Primoz’un özel bir şeye sahip olduğunu her zaman hissettik.” diyor.

O özel şey aynı zamanda Team LottoNl-jumbo takım gözlemcileri tarafından da hissedilmişti ve Roglic geçen yıl Hollanda ekibine katıldı. WorldTour kariyerine Tour Down Under’da başladı ancak beşinci etapta omuz sakatlığına yol açan bir kaza ile yarış dışı kaldı. Dört hafta sonra, 2016 Algarve’deki ikinci etap olan Alto de Foia zirve finişinde, etap galibi Luis Leon Sanchez’in üç ve yarışın galibi olacak olan Geraint Thomas’ın bir saniye arkasında üçüncü olarak yapabileceklerini sergiledi. (Bir yıl sonra Roglic aynı etabı Dan Martin’e kaybetti.)

Roglic geçen yılki Algarve’yi üçüncü sıradaki Contador ve dördüncü sıradaki Pinot’un yalnız birkaç saniye arkasında etkileyici bir beşincilikle bitirecekti. Bu etkileyici performans takım direktörlerine Slovenyalıyı, Steven Kruijswijk’e Giro’da baş destekçi olarak atayacak güveni verecekti. -Roglic’in açılıştaki zamana karşıda Tom Dumoulin’in arkasından ikinci gelmesi ve Chianti zamana karşıda aldığı galibiyet kendisine ve takımına sürpriz oldu.

Bu yıl, Algarve yarışını kazansın ya da kazanmasın, Roglic daha büyük hedefleri başarmaya programlanmış durumda ve Temmuz ayında kariyerinin ilk Tour de France’ına katılması çok olası. Bir seferinde rüyasının dünyadaki en iyi kayakla atlamacı olmak olduğunu söylemişti. Bu rüya bisiklete transfer oldu… ve kim bilir bu rüya onu nerelere götürecek.

Bu yazının orijinali PelotonMagazine.com adresinde yayınlanmıştır.

Bu çeviri artemiofranchi.org dışında kaynak gösterilse dahi izin alınmadan yayınlanamaz.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO