16.02.2017

Ben Hermans Kimdir?




Ben Hermans çok fazla yarış kazanan bir isim değil, bu yüzden Çarşamba günü Umman Turu’nda zirve finişindeki zaferi büyük bir sürprizdi. Ya da değil miydi? Pelotonmagazine.com’un nadiren manşetleri süsleyen bisikletçileri inceleyeceği bu yeni serinin açılış yazısı için Hermans mükemmel isim. 30 yaşında ve pro olarak dokuzuncu sezonunu yaşayan Belçikalı yalnızca altı kez kazandı ve bu başarıların yarısı 2015 yılındaki dört aylık süreçte geldi – ve Çaşamba günkü yarışa kadar da başka bir bireysel yarış kazanmamıştı.

1.85’ten çok az uzun ve 76 kiloda olan Hermans saf bir tırmanışçı olarak düşünülmüyor ancak üç tanesi zirve finişlerinde olmak üzere bütün zaferleri dağlık yarışlarda kazandı. Hayır, onun esas meziyeti takım liderlerine muavinlik yapmak -o liderler şu anki BMC Racing lideri Greg Van Avermaet; Amerika merkezli takımla geçirdiği üç sezonda Philippe Gilbert; ve ondan önceki dört sezonda Chris Horner, Cadel Evans ve Team RadioShack’te Tiago Machado gibi isimleri içeriyor.

Ben Hermans Belçika’nın doğusundan geliyor, Flemenk dağları Limburg ve Ardenler’deki Belçika yokuşlarından çok da uzakta olmayan Hasselt şehrinin yakınında büyümüş. Batı Belçika’daki Flandre’den gelen Belçikalı tırmanışçıların aksine Hermans gençlik yıllarını tamamen bisiklete adamamış. 2009’da 22 yaşındayken Belçikalı kıta takımı Topsport Vlaanderen ile pro olmadan evvel yarı zamanlı amatör bir yarışçıyken biyomedikal bilimler diplomasını tamamlamış.

Hermans çaylak sezonunda, ilk klasiği olan La Fleche Wallonne’da 14. olarak ve İspanya’daki Burgos Turu’nun zirve etabında Joaqium “Purito” Rodriguez’in arkasında ve Alejandro Valverde’nin önünde ikinci olarak kendisini “gelişmekte olan bir tırmanışçı” olarak gösterdi. Bu performanslar 2010 yılında Ermans’a yeni kurulan bir UCI WorldTour takımı olan RadioShack’te yer kazandırmak için yeterliydi. İlk pro zaferi o yılın Mayıs ayında, Belçika Turu’nun en zorlu etabını kazandığında geldi. 173.7 kilometrelik dağlık, Herstal’da Ardenler’den geçilen etapta, birlikte kaçtığı Stijn Devolder’ı sprintte yendi ve kendilerini kovalayan Gilbert tarafından liderlik edilen yedi kişilik grubun 48 saniye önünde bitirdi.

2011 yılında Hermans ikinci galibiyetini sezonun başlarında Mallorca’da Trofeo Inca’da kazandı. Ve 2015 yılındaki üç zaferi, geç yaptığı bireysel ataklarla geldi: Belçika yarı klasiği La Fleche Brabançonne (Michael Matthews ve Hermans’ın BMC takım arkadaşı Gilbert tarafından yönetilen 14 kişilik takip grubunun iki saniye önünde); İngiltere Yorkshire Turu’nun Leeds’e girişinde (takım arkadaşı Van Avermaet’in yönettiği 17 kişilik takip grubunun dokuz saniye önünde); ve Norveç Arktik Yarışı’nda Malselv’de (genel yarış galibi Rein Taaramäe’nin üç saniye önünde).

Hermans’ın kariyeri sık sık sakatlıklar yüzünden bölündü. 2010 yılında iki kırık parmak ayağı, 2012’de kalça problemleri ve kırık kaburga ve 2015’te iki omurga kemiği çatlaması.

Şaşırtıcı bir şekilde, Giro d’Italia’daki (2012-2014) ve Vuealta a España’daki (2013-2016) ikişer iyi performansına rağmen henüz Tour de France’ta yarışmadı. Uzun Belçikalı 2013’te Vuelta’yı kazanan Horner’a yardım etti ve Evans’ın 2014 Giro’daki sekizincilik derecesinde yardımcı oldu. Geçtiğimiz yıl da Vuelta’nın çok zor olduğu bir sezonda genel klansmanda 14. oldu.

Belki de 2017’ye yaptığı bu mükemmel başlangıçtan sonra - geçen hafta Valencia Turu’nda Nairo Quintana’nın ardından genel klansman ikinciliği ve şimdi Umman Turu’nda liderlik- Hermans sonunda Tour’a katılacak.

Bu yazının orijinali Brad Roe tarafından 16 Şubat 2017’de PelotonMagazine.com’da yayınlanmıştır.

Bu çeviri artemiofranchi.org dışında kaynak gösterilse dahi izin alınmadan yayınlanamaz.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO