22.10.2009

Maç Öncesi : Galatasaray - Dinamo Bükreş

Bundan 53 yıl önce bir Türk takımı o dönemdeki adıyla Avrupa Şampiyonlar Kulüpler Kupası olan ve sonradan Şampiyonlar Ligi adını alacak o turnuvada ilk kez yer alıyor ve Türkiye'yi temsil eden ilk kulüp oluyordu. Tarihimizde "ilk" olarak yer eden bu maçta rakibimiz Romanya'nın başkent temsilcisi Dinamo Bükreş oluyordu. 26 Ağustos ve 30 Eylül 1956'da oynanan o "ilk" maçlardan sonra Dinamo Bükreş ile aynı turda bir kere daha eşleşiyoruz 1962/63 sezonunda. İlk eşleşmede gülen taraf Dinamo'yken bu defa Galatasaray turu geçiyor. Hatta Galatasaray eleme turunu geçmekle kalmayıp 1. Tur'dan da zaferle ayrılıyor ve adını çeyrek finale yazdırıyor. Ancak kupanın şampiyonu olacak olan Milan'a elenip çeyrek finalde noktalıyoruz macerayı.

53 ve 47 yıl önce karşılaşan bu kulüpler şimdi yeniden karşı karşıya geliyor. UEFA'nın resmi sitesindeki maç yazısında da geçmişteki o mücadelelere dikkat çekilmiş öncelikle. Devamında da bugünkü maç öncesi bilgiler verilmiş iki takım hakkında. Şimdi de o notlara göz atalım :
  • Galatasaray daha önceki iki Dinamo Bükreş eşleşmesi de dahil olmak üzere bugüne dek Rumen rakipleri ile kendi sahasında yaptığı 5 maçta hiç yenilmedi.
  • Dinamo Türkiye'de daha önce 4 maç yaptı. Bunlardan 3 tanesini kaybederken tek galibiyetini 74/75 sezonunda UEFA Kupası 1. Tur maçında Boluspor'a karşı elde etti.
  • Galatasaray bu sezon oynadığı 8 Avrupa kupası maçında hiç yenilmedi. Sahamızda 1-1 berabere kaldığımız S. Graz maçı ile birlikte iç sahadaki 3 maçlık galibiyet serimize son verdik. Bu 3 maçlık seride maç başına 4 gol ortalama ile oynamış ve hiç gol yememiştik.
  • Dinamo Avrupa'da oynadığı son 5 deplasman maçından sadece 1 tanesini kaybetti. Bu maçların 3 tanesinden de galip ayrıldı.

Takımlarla ilgili bilgiler :
  • Frank Rijkaard bundan önce Romanya'ya karşı 2 hazırlık maçında galibiyet sevinci yaşadı. İlki 1988'de Hollandalı milli oyuncu olarak, diğeri ise 2000 yılında Hollanda Milli Takımı Teknik Direktörü olarak. Ayrıca 88/89 Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası Finali'nde S. Bükreş'i 4-0 yenen Milan' da 8 numaralı forması ile maça ilk 11'de başlamıştı.
  • Dinamo Bükreş en son oynadığı Avrupa Ligi maçının ardından farklı bir teknik adamla sahaya çıkacak Ali Sami Yen'de. Kulüp başkanı Nicolae Badea, teknik adam Dario Bonetti'ye kapıyı gösterdi 3 Ekim 2009 günü.
  • Yeni teknik direktör ise Dinamolu taraftarlar için tanıdık bir isim olan Bonetti'nin yardımcısı Ion Marin. Marin 01/02 sezonunda ve 2006'da da teknik direktör olarak görev yapmıştı takımda. 2001/2002'de takımı Romanya şampiyonluğuna taşımıştı. Ayrıca futbolculuk döneminde 1973-1985 yılları arasında savunma oyuncusu olarak kadroda bulunmuştu.
  • Dinamo'daki Tamaş ve Bratu 2003/2004'te Galatasaray'da oynamıştı hepimizin bildiği gibi.
  • Bizim kalecimiz Leo Franco, Dinamo'nun savunmacısı Francesco Molinero ile 2004-2006 yılları arası Atletico Madrid'de birlikte forma giymekteydi.
  • Ayrıca bu iki kulübün tarihlerinde ortak bir teknik adamın adı var : Mircea Lucescu. Hem Romanya'nun hem de Dinamo'nun eski forveti olan Lucescu 1986-1990 yılları arasında eski takımını çalıştırmış ve bu dönemde hem ligi hem de şampiyonluğu kazanma başarısı göstermiş. 2000-2002 arası çalıştığı Galatasaray'da da 2 kupa kazandığı hepimizin aklındadır muhtemelen. 2000'de Avrupa Süper Kupası'nı ve 2001/2002 sezonunda 3. yıldızı kazanmamızı sağlayan şampiyonluğu Lucescu imzası ile kazanmıştık.
  • Son olarak, bu iki takım 5 Kasım 2009 günü grupta 4. hafta maçı için yeniden birbirlerine rakip olacaklar.
NOT : Bilgiler UEFA.com'dan alınmış ve Türkçe'ye çevrilmiştir.(Uyarıyı da yapalım da durduk yere sorun çıkmasın, belli mi olur..)

2 yorum:

Behram Kale dedi ki...

Eline sağlık maç öncesi iyi geldi.

Adsız dedi ki...

Fırat,

Sen yine gerek olmadığı halde kaynağını belirtmişsin. Koskoca LigTv bunların tıpatıp aynısını detaylı analiz diye haberde veriyor..

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO