15.10.2009

Ön İnceleme : Football Manager 2010 Demo

Milli maci izledigim siralarda Franchi haber verdi bana.. Demo cikmis saldir diyerekten.. Macin ilk devre sonuna dogru indirdim ve oynamaya basladim demoyu bir kac on izlenim yazacagim hemen..

Ilk goze carpan Quick Start'a Turkiye liginin eklenmis olmasi.. Ben Strawberry versiyonu icin konusuyorum tabii ki.. Vanilla versiyonu icin daha kisitli bir lig listesi olabilir.. Oyunu indirirken Milan'i alir oynarim biraz operasyon yaparim hayali kurarken birden karsimda Galatasaray'i bulunca ayri bir sevk geldi bana.. Zaten demo cuma gunu bekleniyordu birde ordan ekstra bir sevinc yasaninca Franchi ile son dakika karariyla Turkiye Dunya Kupasi'na katilmis gibi sevindik..

Neyse Galatasaray'i sectikten sonra biraz ayarlara bakayim dedim.. 2 cesit skin var daha once aciklandigi gibi.. Light ve Dark.. Light biraz gozumu aldigi icin dark kullandim.. Zaman icinde degisiklik amaciyla degistirilebilir bu.. Bir diger onemli gelismeyse kenarda bulunan menubarin kalkmis olmasi.. Sagda veya tercihe gore solda bulunan menubar, yukariya tasinmis, artik tum islerimizi yukardaki menulerden hallediyoruz.. En yukariya ise takvim yerlestirmisler ki zaman zaman kullanisli olabilir.. Menulere alismak bir 10-15 dakikanizi alabilir.. Ama aradiginiz her seyi kolaylikla bulabiliyorsunuz.. Menulerdeki secenekler kaldirilmamis, sadece yerleri degistirilmis..

Gorselden sonra en kritik noktaya, taktige geciyorum.. Sigames 2009 da saga-sola oklari kaldirarak iyi-kotu bir cok elestri almisti, o oklar geri gelir mi derken bu sefer taktik ekraninda yarim da olsa uzanan ok kavrami tamamen kalkmis.. Ok olayi sadece futbolcunun yaninda kullanilmis.. Resimde futbolcunun yanindaki ufak oklardan bahsediyorum, dikkatinizi ilk olarak bu cekecektir zaten.. Atagi yesil, defansi mavi ile belirtmisler.. Iki yuvarlak ok ise automatic anlamina geliyor.. Gri kare ise hic bir sey olmadigini gosteriyor..

Team Instructions kismi iste tamamen elden gecirilmis.. Buna gore Philosophy ve Starting Strategy adi altinda 2 genel kisma ayriliyor takim mentalitesi.. Diger taktikler ayni kalirken Roaming adi altinda yeni bir cubuk goruyoruz buda oyun icinde oyuncularin mevkilerini degistirmelerini sagliyor..Ornegin Arda-Elano-Keita uclusu mac icinde Keita-Arda-Elano'ya donusebiliyor.. Diger bir yeni olay Crossing ayari.. Burada da dogal olarak ortalarin nasil acilmasi gerektigini ayarlayabiliyoruz.. Advanced'i tikladiginizda iste Tempo, Closing Down gibi ayarlar geliyor onunuze.. Bunlara ek olarak Create Tactic kismina girerek kendi taktiginizi tum detaylariyla yaratma sansi verilmis.. Bu da standart kaliplardan kurtulmak isteyenler icin ilac niteliginde olacaktir sanirim..
Mac motoruna gelince, 3D mac motoru icin 2 yenilik var ki bence gecen seneki 3D devriminden daha etkilidir.. Atmosfer ve Taraftar.. Artik 3D mac motorunda gollerde sevinen taraftarlar gorebiliyoruz.. Ayni zamanda gol yedikten sonra sessizlesen bir atmosfer var.. Anlik pozisyonlara verilen tepkilerde gercekci olmus ve bu kesinlikle maca cok ayri bir hava katiyor.. FM 2009 da 2D mac motorunu kullanmamim tek sebebi bunlardi ama bu sene 3D mac izlemek gercekten zevkli olacak gibi..

Son olarak cok ince detaylar ile renklendirilmis FM 2010 demosuyla sezonu acmis durumda.. Taktik bolumunu cok karisik detaylar eklemeden elden gecirilmesi oyunun kilit noktasi bana gore.. 30 Ekim'de piyasaya ciktigini herkes ezberlemistir artik sanirim..

6 yorum:

Vandir dedi ki...

Ya ben açıkçası 2010 u oynamadan önce birkaç patch inin çıkmasını beklemek niyetindeyim.

Adsız dedi ki...

"Sigames 2009 da saga-sola oklari kaldirarak iyi-kotu bir cok elestri almisti, o oklar geri gelir mi derken bu sefer taktik ekraninda yarim da olsa uzanan ok kavrami tamamen kalkmis.. Ok olayi sadece futbolcunun yaninda kullanilmis."

Bu cumle tam olarak dogru degil. Oklar sadece yeni ekran icin kalkmis durumda. Eski(klasik) taktik ekranini kullanirsaniz FM2009 daki ekraninin bir iki isimlendirme farki disinda aynisina donebiliyorsunuz, tabi oklar da geri geliyor.

Klasik taktik ekranina sag ustteki tactic menusundeki seceneklerden ulasabilirsiniz.

os dedi ki...

Chelsea'de transfer yasağı olur demi ?

demiycem dedi ki...

@adsiz 13.15
evet haklisin ama klasik taktik menusunden sonra eski stile donulemiyor sanirim.. yada henuz bulamadim ben..

@os
tam surumde chelsea'de transfer yasagi ve ankaraspor'un dusmesi gibi kritik detaylar unutulmaz sanirim..

Adsız dedi ki...

Güzel bir inceleme/bilgilendirme yazısı olmuş. Teşekkürler.

Adsız dedi ki...

franchi rica etsem elano keita arda vs gibi önemli oyuncuların profile screen shotlarını koyarmısın özellikleri falan neler? kotamız dolu indiremiyoruz malum :)

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO