16.03.2010

Galatasaray'ın Kalecileri

Esasında böyle bir yazı planım yoktu, tamamen sürpriz oldu benim için de. Akşam Ezel'in özetinin son kısımlarında bir anda uykuya dalıp yeni bölümü pas geçtim, gece 3'e doğru uyandım bir baktım yeni bölümün tekrarı başlıyor. Sonrasında da sözlüklere baktım ettim ne var ne yok diye. Galatasaray Sözlük'te Aykut Erçetin başlığına entry girdim, birden güzel bir şey çıktı ortaya, buraya da aktarıyorum hiç üzerinde oynama yapmadan :

"yeterince oynamadıgı icin, arjantinli mavi gozlu cisim kadar bile forma sansı bulamadıgı icin iyi olmadıgı iddia edilen kaleci..

sozlukte bu adama iyi degil diye damgayı cakıp elestirenlerin saglıgından suphe ediyorum donem donem..

son sampiyonlugu hatırlayalım, 6 hafta yabancısız, 6 hafta hocasız, 6 hafta seyircisiz.. orada 6 haftalık olaylar parca parca cok buyuk onem kazanmıs ve sembol olmustu adeta.. neredeyse bir 6 hafta daha vardı kimsenin gormedigi, bahsetmedigi, aykut'un devamlı oynadıgı zaman ne denli iyi bir kaleci oldugunu goremedigi.. bu adam ikinci devre devamlı oynadı ligde ve oyle bir forma yakaladı ki 5 hafta gol yemedi seri olarak.. hatta soyle oldu seri, bjk deplasmanındaki 1-0'lık yenilgiden sonra 5-3'luk sivas galibiyetine kadar aradaki 8 macta 1 gol yedi aykut.. sivas'a karsı o macta deplasmanda sampiyonlugun surpriz ancak ligdeki en buyuk 2. favorisine karsı deplasmanda 5 atacak kadar acık bir futbol oynuyorsak, savunma guvenligini bu denli hice sayıyorsak 3 golu yememiz gayet normal.. deplasmanda sampiyonluktaki rakibine 5 atıp kazanıyorsan senin kalecinin 3 gol yemesi suc degildir..

su adam sampiyonlukta pay sahibi oldugu 2007/2008 sezonunun son 13-14 haftası dısında surekli oynayamamıs.. bunu goremeyenler cıkıp cıkıp aykut kotu diyor.. normal bir futbolcu 3 sene oynamasın, onundeki ilk macta macın adamı olabilir antrenmanda planlı programlı calısmayla hazırlanıp.. ancak kaleci icin mumkun degil bu, mac tecrubesi lazım, oynayıp kendi arkadaslarının degil rakiplerin sutlarına karsı tedbir alması gerekir..

simdi aykut'un basına gelenler umarım yakın gelecekte ufuk'un basına gelmez.. gerci bizdeki bazı zihniyetler oldugu surece ufuk'un 3 macı ust uste cıkarması zor o baska konu.. yok cizgi kalecisiymis yok bilmem nerenin kalecisiymis de leo franco denen kisi ceza sahası kalecisiymis..

boyle savunma olur mu, leo franco ceza sahası kalecisiymis.. sanırsın ufuk ceylan forvette oynuyor kaleci olarak sahaya cıkmasına ragmen... tamam burada bahsedilen olay ceza sahasında cıkıp pas yapılması da bunu ayırırken cizgi kalecisi ile ceza sahası kalecisi gibi ilginc terimler kullanmaya hic mi hic gerek yok.. ufuk ceylan leo franco'dan 9 yas kucuk.. onundeki 9 yılda leo franco'ya oranla cok daha etkin olur stoperlerin pas trafigine dahil olma konusunda.. 32 yasında bir kaleci ile 23 yasındaki bir kaleciyi sırf ozelliklerinden yola cıkıp "23 yasında olanın busu eksik, 32 olan sadece bu ozellikten dolayı oynuyor" demek futbola saygısızlık olur.. 23 yasındaki adam 24'unde bunu ogrenir, 32'lik adam ise 23 yasındakinin "cizgi kaleciligi" konusundaki yeteneklerini asla kazanamaz o yastan sonra.. refleks 33 yasında kazanılmaz, ya vardır ya yoktur.. ne yazık ki leo'da var diyemiyoruz bir cok kalecilik ozelligi konu edildiginde diyemedigimiz gibi..

senin kadronda adam akıllı pas yapan stoperlerin oldugu vakit ceza sahasından pas trafigine destek verme yetisi var diye diger ozellikleri yetersiz olan basit ve kotu bir kaleciye(leo) ihtiyacın olmaz.. "

10 yorum:

Sade dedi ki...

Kızma o da insan :) Galatasaray taraftarının esas sorunu Simoviç, Taffarel, Mondragon gibi kalecilere şahit olması! Yoksa ne Aykut ne Ufuk ne de Franco Galatasaray'ın kalecisi oldu/olacak değil!

Seyyid Ali dedi ki...

Zamanında Hayrettin de ayrılmadan önce Fener maçı hariç şu kadar az gol yedim falan demişti, o fener maçında da 4 gol yemişti zaten.
Aykut'un Sivas deplasmanında yediği o goller defansta çok açık vermekle izah edilemez kaleci hatası vardı; ayrıca o gün Arda ve Ayhan'ın ekstra performansı olmasa Aykut kaçan şampiyonluğun sebebi olabilirdi.
Tıpkı geçen sene ASYdeki Steua maçındaki fahiş hatası gibi.
Kalecinin bir takıma katacağı en büyük şey kalan 10 oyuncuya verdiği güvendir;Mondragon,Simoviç ve Taffarel'i bu denli başarılı kılan buydu.
Belki çizgi üzerinde başarılı bir kalecidir ama kalecinin hakimiyet alanı sadece 2 direk arası değil.
Terim,Hagi,Skibbe,Gerets,Kalli,Rijkaard gibi futbol bilginlerinin Aykut'ta göremediği şeyler sanırım ortak.
Fenerbahçe'de Engin-Rüştü-Volkan serisinin en büyük temeli yeni kalecinin takıma verdiği güvendir.

pasha torunu dedi ki...

bu yazıyı sözlükte yazan arkadaş fazla duygusal davranmış aykut iyi kalecidir ligimizde 3büyükler hariç her takımın kalesinide rahatlıkla koruyabilir ama bizim takımın 1. kalecisi olmaz nedenlerine gelirsek;
1-aykut soğukkanlı değildir büyük maçlarda kritik maçlarda heran hata yapabilir bir geri pası içeri alabilir veya rakibe pas olarak dönebilir
2-aykut çizgiyi terketmiyor buyüzden savunma arkasına atılan topları çıkıp uzaklaştıramıyor çıkarsada geç kalıyo zamanında cıkamıyor cunku korkuyor bunuda son oynadığı macta yediği golle ispatlayabilirim antalya kupa macında necatinin 2. golünde cıkıp cıkmama arasında kaldı sonra gec cıktı golü yedik orda kaleci leo franco olsa(ufugu bilemiorum henüz) cıkar topu ceza sahası önünde kayarak uzaklaştırırdı mesela bunu ligimizde en iyi volkan demirel yapıyor o olsa daha necati top nereye gidiyo görmeden volkan topu taca yollamış olurdu sadece bu deil bunun gibi yaptıgı bisürü hatası var aykutun
bu saydıgım 2 özellik bi kalecide olması gerekn en önemli 3 özellikten 2sidir diğeride reflektir o zaten aykutta süper ama diğerleri olmayınca malesef olmuyor.duygusal davranmaya gerek yok tamam bi mondragon yada taffarelde olsun demiyoruz ama aykut galatasarayın 1. kalecisi asla olamaz inşallah ilerde ufuk olur şuan yaşı genc yetenekleri gelişebilir ama aykutun kabızlıkları malesef gelişemez...

firat selcuk dedi ki...

@pasha torunu,
yazının giris kısmını biraz dikkatsiz okumussun sanırım, sozlukte de yazan benim.. ustune basa basa soylemistim oysa ki :)

Volkan dedi ki...

leo franco iyi bir kaleci değil-tecrübeli bir kaleci, aykut ise leo franco'dan bile iyi bir kaleci değil ve oynamadığı için haliyle tecrübesiz. mehmet bölükbaşı ne kadar iyi bir kaleciydi ise aykut'ta ancak o kadar iyi bir kaleci. Gerektiği kadar şans bulduğu konusunda hemfikir olmayan var mı?

Unknown dedi ki...

sonuçta leo nun da kötü olması aykutu iyi kaleci yapmıyor

Floyd dedi ki...

Franco'nun refleksi yok diyoruz da, Bjk-Gs maçında Holosko'nun 3 metreden kafa vurduğu pozisyonda o topu kontrol eden adama ''refleksi yok.'' dersek ayıp olur. Hani sıradan bir çelme refleksi de değildi, topu çizgi üzerinde soğukkanlılıkla, tek eliyle kontrol etti adam.

İyi kalecidir.

firat selcuk dedi ki...

@floyd,
koca bir sezonda sadece "1" pozisyondan bahsediyorsun.. bu bile yeterlidir bence leo'ya dediklerimin dogru olması icin..

neredeyse 40-45 tane mac yaptı ve topu topu 1 tane kurtarıs sayıyoruz refleksle yapılmıs..

kotu refleks sahibi de olsa sonucta bir "insan" bu da, refleksleri cok kotu olsa da o kadar macta 1 tane kurtarıs yapabilir refleksini kullanarak.. odun degil sonucta, eli kolu oynuyor, her saglıklı insan gibi bir beyni var.. sene boyu 1-2 tane refleksi kaleci olmayan bir oyuncuyu kaleye koysak o da gosterir.. baros'u koy, sezonluk 50-60 mac yapsın kalede, elbet o da 1 tane kurtarır yakın mesafeden..

CaRtMaNtR dedi ki...

İlk yarıdaki Panathinaikos deplasmanı ve içerdeki Beşiktaş maçlarında Leo Franco'nun maça ciddi pozitif katkıları olmuştu bence. Ha bunlara rağmen konsantrasyonu çok istikrarlı değil gibi kendini koyverip gidiyor bir zaman sonra sanırım.

Aykut ise yan toplarda bile çizgisini terketmeme eğiliminde bir kaleci. Bu tür kaleciler kapalı defans yapan ve araya top atılamayacak kadar geride kurulan defansların arkasında gayet iyi kalecilik yapabilir. Fakat Galatasaray defansı ileri çıkmaya meyilli bir defans hattı. Bu nedenle takımın kalecisininde bu konuda kendini aşırı derecede güveli olması ve gerekli anlarda tereddüt etmeden çizgisini terk edecek cesareti olması lazım.

Aykut'un Galatasaray'da as kaleci olmayacak olmasının bence en öne çıkan nedeni budur. Leo Franco'da yan toplarda çıkıp topu almak yerine çoğu zaman saçma sağan yere yumrukluyor ama en azından hem o toplara çıkabiliyor hemde defans arası toplara müdahale etmede fazlasıyla atılgan bir yapısı var.

Ufuk'sa umarım hem yan topları o kaleci için bile sağlam denecek fiziksel yapısı ile alabilir hemde defans arasına atılan toplara çıkacak kadar oyunu takip eden ve cesarete sahip olan bir kalecidir. Kendisini bu sene yeterince izlemediğimizden kesinde konuşamıyor insan.

UçanTekme dedi ki...

her ikisi de kaleye gelen ilk şutu içeri alacak, sonra bir tane kurtaracak, olur da 1 şut daha gelirse onu da alacak, sonra 2-3 kurtarış yapacak kaleciler. ancak ilk şutu içeri alma garantileri bulunmaktadır.

aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık ortamında, kupa maçı performansıyla tüm yan toplara deli cesareti çıkan, hızı ve fiziği iyi, iyi-kötü eski takımından 11 tecrübesine sahip ufuk'u monte etmeye çalışmak daha makuldur, ancak şu dönemde değil. zira leo'nun ya da aykut'un yapacağı hata onların sadece galatasaray kariyerini bitirir (-ki leo bizden sonra arjantin'de kalburüstü bir takımda belki oynar, aykut'u ise bank asya'da 1-2 sene 11 görürüz, sonra yokolur gider), ancak ufuk'un yapacağı en ufak bir fahiş hata furbol hayatını bitirir. (bkz. kayseriden gelen mehmet, tsyd beşiktaş maçında kafayı direklere vuran)

bu bağlamda bu seneyi biraz da ilahlara sığınarak geçirmek şarttır, leo belki biraz hırslanır diye de dua edilebilir.

ancak aykut'un iyi kaleci olduğunu iddia etmek biraz hayalciliktir, ya da iyi kavramı üzerine düşünülmelidir.

büyük takım kalecisi yenecek golü yiyip, diğerlerine mal mal bakan, yediği golden sonra ağzındaki sakızı çiğneyerek topu kaleden alan ve ifadesinde en ufak değişiklik olmayan adam değildir, bu bağlamda da başta aykut, ardından leo bu kaleyi koruyamazlar. ufuk'u ise ilerisi gösterecek. ve onu da takıma monte etmenin tek yolu elde leo gibi tecrübeli bir adam varken yapılacaklardır, diğer türlü orkun kumarı gibi bir durum yaşarız maalesef.

saygılar.

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO