22.03.2010

Sabri Neden Kırmızı Görmedi?

İlk karemizdeki fotoğrafı hatırlayalım; Galatasaray'ın 4-1 kazandığı Kasımpaşa maçında Koray ile Jo'nun pozisyonu. Jo gelen uzun topu yakalamak için koşuyor, Koray koluna doğru el atıyor, dokunduğu anda da Jo kendini bırakıyor müdahaleyi hissedip. Hakem de haklı olarak faulu çalıyor, yani penaltıyı, bir de Koray son adam olduğu için kırmızı kart görüyor. Kimilerine göre Koray son adam olsa da bariz gol şansı yoktu, sarı kart gerekirdi.. Bu kısmıyla ilgilenmiyoruz, bizi ilgilendiren gayet açık ve net olan faul/penaltı pozisyonu.
Bu iki karede de açıkça görülüyor ki Koray dokunduğu anda Jo kendini bırakıyor. Müdahaleyi sezdiği anda Koray daha elini çekemeden Jo kendini bırakıyor yani.

Oyun zekası burada devreye giriyor işte. Jo akıllı adam, salıyor kendini.. Burak ise aynı pozisyonda direniyor Sabri'ye, iş işten geçip topu alamayacak duruma geldiği zaman da bırakıyor kendisini, işte iki pozisyon da burada ayrılıyor..
Burak'ın pozisyonlarında videonun sürelerini özellikle kırpmadım ligtv.com.tr'den görüntüleri alırken. Gözüken süre videonun kalan zamanı bu son 3 karede.. Görüldüğü üzere 1.46 kala Sabri dokunuyor Burak'a.. Burak burada kendini bırakabilse Sabri çok net bir kırmızı kart görecek, hiç bir tartışma olmayacak. Ancak görüyoruz ki Sabri 2 saniye sonra Burak'ı bıraktığında Burak gücü sayesinde Sabri'nin müdahalesinden etkilenmeyip yoluna devam ediyor. O sırada da bu 2. Burak fotoğrafında gördüğümüz üzere kendisi ayakta kalmayı başarıp topu gözlüyor..
Topu alamayacağını gördüğü anda da kendisini bırakıyor 2 adım evvel aldığı müdahaleden ötürü. Az evvel bahsettiğimiz oyun zekası Burak'ta Jo'daki kadar yüksek olmayınca pozisyon havaya uçup gidiyor..

Maç yazısının yorumlarında Sabri aşağı Sabri yukarı, vay efendim o pozisyondan niye bahsetmemişim diye polemik dönüyor. İşte bu yüzden Sabri-Burak pozisyonunun kırmızı kartla sonuçlanmamasına ses etmedim ben. Burak Yılmaz, Jo gibi aklını çalıştırabilseydi sorgusuz sualsiz bir kırmızı kart aldıracaktı Sabri'ye. Direnip de gole gitmeyi düşününce hem gol hem de rakibi eksiltme fırsatını yitirdi aynı anda.

Maç yazısındaki hakem kısmı da yanlış anlaşılmış bu arada. Ben puan kaybını hakemin üstüne yıkmıyorum. "Olan Galatasaray'a oldu" dedim, lafımın da arkasındayım. O dakikaya kadar rezalet performans gösterdi hakem, belki düzgün bir hakem maç yönetse 3-0'ı bulup güle oynaya geçecekti Trabzon. Ancak o kadar enteresan karardan sonra şahsi kanaatime göre gol olan pozisyon iptal edilince isyan ediyorum.. Hakem herkesin hakkı olanı verse, maçı düzgün yönetse iki takımdan biri maçı 80'li dakikalara kadar çoktan kopartırdı. Böyle bir durumda, yani maç kopmuşken Caner'in pozisyonu doğsa kimin umrunda olurdu bu?

Yine tekrar ediyorum "kötü niyetli" hakem ile "kötü" hakem ayrıdır. Yunus Yıldırım kötü niyetlidir, kötü hakem olsa bildiği 2-3 kuralı doğru da yanlış da olsa uygular, herkese aynısını yapar. Ancak kötü niyetli hakem dün Trabzon'un canını yakar, haftaya yine aynı maçı yönetse bu kez Galatasaray'ın canını yakar, böyledir bu.. Bu maçta neyse ki kazandı da canı yanan taraf olmadı Trabzon.

10 yorum:

Great White dedi ki...

"Burak ise aynı pozisyonda direniyor Sabri'ye, iş işten geçip topu alamayacak duruma geldiği zaman da bırakıyor kendisini, işte iki pozisyon da burada ayrılıyor"

demişsin ama şu detayı göz ardı etmişsin sanırım..

Sabri' nin Burak' ı eliyle çekip pozisyon avantajını yitirmesine sebep olan ilk hamlesinden sonra Burak ite kaka yoluna devam etmeye çalıştığı anda arkadan diziyle de müdahale ederek yere düşmesine ya da kendisini yere bırakmasına zemin hazırlamıştır. Dikkatle izlenince bu çok açık bir şekilde görülüyor zaten..

Kaldı ki, sadece ilk hamlesi sonucunda Burak' ın pozisyonunu oyun kurallarına aykırı bir şekilde bozmuş olması dahi kırmızı kart görmesine yeterdi bence..

Bu küçük detay dışında hakem de dahil olmak üzere yazıdaki bütün tespitlere katılıyorum..

firat selcuk dedi ki...

pozisyonu bozmus olması nasıl kırmızı icin yeterlidir? saka galiba bu?

savunma oyuncusunun isi bu, rakibin pozisyonunu bozacak.. hucum oyuncusu direniyor, kendini rakipten kurtarıyor.. kurallara aykırı olsun olmasın oyuncu yıkılmayıp devam edebiliyorsa burada avantaj devreye girer, her ne kadar yunus yıldırım burada avantaj'ın a harfinden bihaber olsa da..

burak kendisini zamanında yere bırakamayıp pozisyonu kendi kendine harcadı, sabri'nin oncesinde yaptıgı kırmızıyı veya baska bir seyi gerektirmez.. cunku yaptıgı bir sey yok, guclu olan oyuncuyu yıkamadı, guclu oyuncu da yoluna devam etti..

Adsız dedi ki...

herkes Sabri atilsin diyorda,pozisyonun basinda Sabrini suratina kolunu/dirsegini geciren Burak faul yapmiyormu peki?? Sabriyi bi sekilde engelliyor cünkü.Adam o anda kendini yere biraksa hakem GS lehine hemen faulu verirdi bence..

Great White dedi ki...

"Kaldı ki, sadece ilk hamlesi sonucunda Burak' ın pozisyonunu oyun kurallarına aykırı bir şekilde bozmuş olması dahi kırmızı kart görmesine yeterdi bence.."

dedim ben dikkat edersen..

Oyun kurallarına aykırı bir şekilde rakibini bozma hakkını nereden alıyor Sabri? Şimdi ciddi ciddi bunu mu tartışacağız burada yahu?

Adam önce eliyle çekerek adamı yavaşlattı, ardından baktı olmadı bir de üzerine dizini rakibinin bacaklarına takarak dengesini bozdu. Başka ne yapacaktı? Kart görebilmesi için kıçını mı tekmeleyecekti elemanın?

Ha sen tutup da "Burak' da öyle bir güç var ki, Sabri' nin o müdahalelerine dayanabilir ve silindir gibi kaleye gidebilirdi." diyorsan orası ayrı. Belki sana gene katılmam ama en azından anlarım hani..

Anladığım kadarıyla da bunu söylemeye çalışıyorsun zaten..

felix mourinho dedi ki...

nedenini söyleyeyim arkadaş. eğer o pozisyonda colman, cale ne bileyim ceyhun gülselam olsa kırmızıyı çıkartırdı hakem. ama burak yılmaz pozisyonun muhattabı. hakemler tarafından mimlenen futbolculardan birisi burak. tekme yese de, kendini yere atsa da aynı tepkiyi verdiğinden burak'a emin olun hiçbir hakem direkt kırmızı vermezdi. ama başkası olsa yunus yıldırım verirdi o kartı.

Erdem Karakuş dedi ki...

@ Great White

Sabri adama ayağını takmıyor, dikkat edersen Burak kendisi takılıyor Sabri'ye. Ha Sabri'nin ayağı orada ne arıyor dersen ben de sana ayağını nereye soksun derim.

Diğer bir meselede Burak'ı çekme meselesi. Burak'ı çekmiyor Sabri, kolunu tutuyor. Tutmak ve çekmek farklı şeyler, çekebilse Burak'ın ilerleme şansı yok zaten mutlaka düşer.

Adsız dedi ki...

arkadan koşan oyuncu kontrollü koşmak zorundadır.önden giden oyuncunun ayakları arkadaki oyuncuya takılsa dahi bu ihlaldir.şaka değildir..neyse sabri atılmasın caner sarı görmesin .jo düşünce kırmızı olsun , burak düşünce olmasın..volkan elleyince 3 maç alsın keita da mantar var ondan ellemiş olsun.barış olsun huzur olsun hep gs kazansın..ne güzel olur değilmi :)

crossover-d dedi ki...

çekme falan önemli değil bence bu pozisyonda.. burak kurtulmuş giderken sabri istemeden de olsa burak ın ayağına çarpıyor ve burak kendi bacağına takılarak düşüyor.. düşme nedeni çok açıkça sabridir ve kırmızı kart görmelidir.. tüm yıl ve bu maçta çok çekmiştir galatasaray hakemlerden ancak bu pozisyon lehine bir hatadır bunu söylemek çok da zor olmamalı..

moist dedi ki...

Caner'in pozisyonunu tekrar izlemedim. Eğer el yoksa fahiş bir hata. Ama maçın 3 dakika uzaması bile tam bir komedi. Sırf kaleci Onur bile bir dakika yerde yattı. En az 5 dakika uzaması gerekirdi maçın.

Dolayısıyla bu hakeme kasıtlı hata yapmadı demek zor.

Mnmlst dedi ki...

Jo'nun pozisyonunda kimse ayaklara bakmamış sanırım. Koray'ın ayağı Jo'nun ayağına takılıyor istemeden. Çelmeyle düşüyor yani Jo. Çekmeyle alakası yok. Pozisyonu tekrar izlemenizi tavsiye ederim.

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO