30.03.2010

Mehmet Topal'a Haksızlık Ediliyor



Eleştirilerde son hedef bu: Mehmet Topal. Sadece o da değil tabi. Şu an Galatasaray orta sahasında kim oynuyorsa eleştiriliyor. Bir iki sene öncesinin yükselen yıldızı Mehmet Topal da, daha ligin başında methiyeler düzülen Mustafa Sarp da, ve Brezilya milli takımından diye gururlandığımız Elano da.

Hatta Mehmet ve Mustafa ikilisini "Galatasaray'ın gelmiş geçmiş en kötü ikilisi" diye tanımlayanı bile gördüm. Yapmayın, etmeyin. Tamam, "orta saha" denildiğinde 2000 yılının efsane onbirinden Okan, Emre, Suat üçlüsü geliyor aklımıza ama, geçti o günler. Sonraki her jenerasyonu bu üçlü ile karşılaştırıp eleştireceksek işimiz var.

Daha önce de ekşi sözlükte yazdım, futbol takımlarının mali durumlarının bu kadar kritik olduğu şu ortamda, özellikle de Galatasaray gibi maddi bakımdan sürekli risk altında olan bir takımda, transfer harcamalarının ne derece dikkatle yapılması gerektiği konusunda hepimiz hemfikiriz sanıyorum.

Bu şartlar altında da, ülkemiz liginde dünya futbol piyasasında az çok isim yapmış, belli bir maliyete sahip futbolculardan oluşan bir kadro kurmak istiyorsanız, yani 10 milyon euro'ya Keita'yı alıp yanında Jo'yu, Dos Santos'u, Elano'yu, Baros'u, Neill'i, ne bileyim bir Kewell'i oynatmak istiyorsanız, yerli oyuncuların maliyetlerini de aynı oranda düşük tutmak zorundasınız. Galatasaray'ın mevcut kadrosunda bu açıkca görülüyor zaten. Yerli oyunculardan en yüksek maliyeti olan kim? Arda, Sabri, Uğur, Emre alt yapıdan. Mehmet Topal, Barış, Aykut ikinci lig takımlarından. Caner kiralık, Mustafa Sarp bedelsiz, Gökhan Zan aynı şekilde. İşte size isim yapmış yabancı futbolcuları alma derdindeki bir Türk takımının yerli oyuncuları. Başka alternatif yok. Mehmet Topuz'a, Sercan Yıldırım'a milyonlarca euro bayılamazsın şu tablo itibarı ile. Yoksa batarsın.

Hayır, varsa alternatifiniz, "şu oyuncuyu alalım, bunlardan daha iyidir" diyebiliyorsanız ne güzel. Hemen alalım. Ama, dediğim gibi maliyetinin Mehmet Topal'ı geçmemesi lazım. Yabancı kontenjanına takılmaması için yerli olacak tabi. Bir de, milli takım seviyesinde olsun mümkünse. Evet?
İsim bekliyorum?
Duyamadım?
Ama illa "Mehmet Topal şöyle, Mehmet Topal böyle"


Ben bu çocukla ilgili eleştirilerin genelde haksız olduğunu düşünüyorum. İddia edildiği gibi kötü bir futbolcu değil kesinlikle. Hala kendisini geliştirebileceğine ve daha iyi yerlere gelebileceğine dair umutlarım var.

Eleştirilerimizi yaparken gözden kaçırdığımız bir nokta mevcut. Galatasaray, şu anki haliyle ofansif ve defansif yetenekleri arasında inanılmaz ölçüde dengesizliğe sahip bir takım. Neill'in gelişi de pek etkilemedi bu dengesizliği. Hala kalecisiyle, stoperleriyle ve bekleriyle takıma güven vermeyen bir savunmamız var. Forvetse ligin tozunu atacak, üst düzey liglerde dahi ortalama takımları kıskandıracak bir yapıya sahip. Şimdi, bu tür bir tablo varken de Mehmet Topal gibi defansif bir oyuncunun, bu yapı gereği hocası tarafından "fazla risk almadan" oynaması yönünde yüklendiğini tahmin etmek zor değil bence.

Gerek Gerets ve Skibbe dönemlerindeki Galatasaray'da, gerekse de milli maçlarda izlediğimiz, hücumda dönen topları kovalayıp kaleyi düşünen, atak geliştirme konusunda inisiyatif kullanan genç dostumuzun, birdenbire bu meziyetlerini kaybedip "Hüseyin Çimşir" tipinde bir futbolcuya dönüşüverdiğini düşünmek, en basit anlamıyla saflıktır bana göre.
Arkasında daha sağlam bir defansın ve yanında hata tolere edebilecek orta saha oyuncularının bulunduğu bir sistemde eski günlerine döneceğine, hatta, kendisini daha da ileriye götüreceğine şüphem yok.

Neticede Mehmet Topal, Galatasaray'ın ve ülke futbolunun önemli bir değeridir. Hayır, adam asmaya çok meraklı olduğumuzu biliyorum ama, bu kez konuşmak için çok erken. Bekleyin ve görün bu çocuğu.
Ya da, ben çok safım. Bilemiyorum.

Not: Bu yazımın bir kısmı, ekşisözlük'teki bir entry'mden araktır..

20 yorum:

Erdem Karakuş dedi ki...

Ya böyle bir düşünce olamaz yani. "Daha ucuz Türk oyuncu yok o zaman Mehmet Topal oynamalı". Sen bunu dersen her hafta orta sahanla kepaze olursun işte böyle. Senin teknik direktörün "ben böyle oynarım" diyorsa, sen de "Barca yap bizi" diyorsan, parayı basıp iyi bir orta saha oyuncusu alacaksın.

Mehmet Topal bariz kötü bir orta saha oyuncusudur. Mehmet'in atamadığı pasları Neill atıyor maçlarda, adam Mehmet'in kabiliyetsizliği yüzünden orta sahaya kadar dripling yapıyor topla, oyun kurmaya çalışıyor. Bunun ötesi yok yani. Mehmet de top benden çıksın da nereye giderse gitsin diye atıyor pasını. Ne pasın şiddeti düzgün, ne attığı yer düzgün. En zor durumdaki adama gidip atıyor pası. Bugüne kadar bir tek pasıyla takımı atağa kaldırdığını, hızlı bir hücum başlattığını görmedim. Bir de rakip kendisini iyice bozana kadar topu ayağına yapıştırmıyor mu, televizyona kafa atmıyım diye kendimi zor tutuyorum.

Mustafa Sarp şu haliyle Mehmet'ten daha iyidir. Mustafa topu alıp gitmeye çalışıyor ara sıra, dripling yapıyor. Adamın yeteneği sınırlı ama maksimimu kadar oynamaya gayret ediyor. Mehmet kaptırıp da gol yemenin ucundan döndüğümüz pozisyonlardan sonra elini kaldırıp kusra bakmayın işareti yapıyor, anca onu yapar zaten. Şu haliyle Bank Asya'da bile oynatmazlar. Sene sonunda Allah'a yakın olsun, bizden uzak dursun.

Ozan dedi ki...

mehmette 2008deki şampiyonlupu getiren istek yok galiba artık forma savaşı olmadığı için o sezon linderothla forma savaşına girdi ve linderoth sakatlanınca kendini kanıtladı ama neden bu halde mehmet o sene mehmette 2000 ruhu vardı nedir bu ruh sahaya kim çıkarsa çıksın eksik arkadaşını aratmıyıcaktı ben o mehmet topalı özledim o sene izlerken o incecik bacaklarıyla attığı paslara kaptığı toplara hayrandım diyodum bu adam ne güzel kullanıyolar incecik bacaklarını

Great White dedi ki...

Beğendiğim bir oyuncudur Mehmet Topal. Gerçi GS taraftarının nasıl bir önlibero hayal ettikleri konusunda bilgim olmasa da emsalleri olan diğer önliberolar gibi tahta bacak bir adam değil en azından..

Belki de yıllardır bu bölgede Hüseyin Çimşir gibi bir garabete katlanmak zorunda kalmış olmanın psikolojisiyle bu adam bana cazip gözüküyordur, bilemem artık..

Ayrıca hem bunun kadar seri, agresif ve hırslı hem de uzaktan şutlarda da etkili olabilen ofansif özelliklere sahip önliberoların nesli dünyada bile tükenmek üzere zaten..

liquefied dedi ki...

Mehmet müthiş adam. Kıymetini bilmiyoruz. Asıl sorunun Elano'da olduğunu görmek istemiyoruz diye diğer adamları kötülüyoruz. Bu taraftar nasıl bu hale geldi anlamak mümkün değil.

alexander goygoyeviç dedi ki...

"Bugüne kadar bir tek pasıyla takımı atağa kaldırdığını, hızlı bir hücum başlattığını görmedim" diyebilmek için, bu çocuğu sadece bu sezon izlemiş olmak gerekir.

2008 yılından iki örnek; 12 aralik 2008 Genclerbirligi Galatasaray ve 21 aralik 2008 Galatasaray Besiktas maçları. İkisinde de bahsedilen olay mevcut. Lincoln'e süper pasları var bu maçlarda. Tabi, oyun sistemi ve takım arkadaşları çok farklı.

Peki, tamam.. Kabul, alalım çok şahane iki tane orta saha oyuncusu. Para mesele değil. Kuruçeşme adasını satarsak Lampard ve Gerrard'ı bile alabiliriz. Ya da önümüzdeki 5 yılın stat gelirlerini teminat gösterip bol faizli bir kredi de çekebiliriz. İsterseniz Abramovic gibi bir oligarka takımı bile satabiliriz. Galatasaray'ın geleceği mühim değil ne de olsa.

Erdem Karakuş dedi ki...

Ya biz 2008 yılında mıyız, 2010 yılında mıyız? Takım o zaman 4-3-3 oynuyordu da haberimiz mi yoktu? Topal'a o zaman biçilen rolle şimdi biçilen rol aynı mı? Mehmet'e o zaman deniliyordu ki "Lincoln'ü gördüğün yerde topu at". Şimdi öyle mi?

Hem Galatasaray'ın geleceği mühim deyip, hem de Mehmet'i savunmak nasıl birşeydir arkadaş? Bugün Şampiyonlar Ligi'ne gidemezsek bunun sebebi bu orta saha değil mi? Aha bak geleceğini kaybediyorsun, nerden baksan 10-15 milyon euro kaybın olacak. Zaten kaybettiğin 10-15 euro paraya çok iyi bir orta saha oyuncusu alabiliyorsun, burada kaybedilen gelecek nerde, para nerde, ben mi göremiyorum? Biz komple süper bir takım kurup da, Mehmet'in lütfedip kendini geliştirmesini mi bekliycez?

Hadi ben haksız olayım, çok abartıyor olayım. Mehmet'in yeteneklerini de görmüyor olayım. Siz gelecek sene Mehmet'in as oyuncu olacağını inanıyor musunuz? Aha sene sonu çok uzak değil, orta sahaya en az 2 tane oyuncu geldiğini göreceksiniz. Mehmet de en iyi ihtimal yedek oyuncu olacak, kimse güvenip de Mehmet'i ilk 11'e koymayacak.

Sertug Ozgur dedi ki...

Bence Galatasaray taraftarı travma yaşıyor. Lig bitmedi tabi ama sezon öncesindeki hayal ettiklerinden farklı yerdeler şüphesiz. Bu tip durumlarda hemen suçlular bulunur. Hayal kırıklığı yaşanılan isimlere ise pek dokunulmaz belli bir zamana kadar. Henüz o zaman gelmedi. Topal,Sarp,Ayhan,Servet,Caner vs. oyunculuklarını(Barış'ı bu kategoriye sokmadım dikkat ederseniz) kişisel olarak beğenmezsiniz ama şu sonuçların ve oynanan futbolun yegane sebebi malum topa tutulan adamlar değil bana göre.Övülen hücum hattının savunmaya katkısı, Jo-Santos hatalı transferleri sorgulanmalı ve Elano'daki anlamlandıramadığım toz kondurmamanın son bulması gerek öncelikle.

Bir de yabancı transfer politikasının yakın geçmişte başarısız olmuş şöhretli isimlere yönelmek olarak belirlenmesi ne kadar doğrudur?

Dejan dedi ki...

Mehmet eski formunda değil doğru. Ama bu haliyle de kötü demek haksızlık. Doğru futbol mentalitesine sahip bana göre. Bu yüzden biraz sabretmek gerek. İlk defa bu kadar isteksiz çünkü. Yaptığı sadece 1. 2-3-4-5 kere yapanlar ve sırf sempatik görünüyor diye tolare edilenler var.

alexander goygoyeviç dedi ki...

Maalesef düşünce tarzı yanlış. Galatasaray'ın geleceği, 10 - 15 milyon Euro'ya alınacak orta saha oyuncuları değil, alt yapıdan yetişecek pırıl pırıl gençlerdir. Ha, şu ortamda, iki üç ay kötü oynadı diye adam asılan endüstriyel futbol olgusunda alt yapıdan ne derece futbolcu yetişir bilemem. Yeni bir yeteneğin ilk maçında alkışlarla oyuna girmesi ile ıslıklar arasında sahadan çıkması arasında ortalama olarak ne kadar süre var, bunun hesabını yapan var mı?

Ha, boşver altyapıyı. Başkası altyapısından çıkarsın, biz parasını verip alalım, di mi? Eski bir Fenerbahçe başkanının sözü vardır, "Fenerbahçe maksim gazinosu gibidir. Adam yetiştirmekle uğraşmaz, en iyisi kimse parasını verir oynatır" diye. Aynı mantık.

Sizler Mehmet Topal gibi değerlere sırt çevirmeye devam edin. Avrupa'nın 2. sınıf futbolcuları milyon euro'larımıza göz kırpıyor.

Her şey popüler kültüre meze olmuş maalesef. Çok çabuk tüketiyoruz. Mehmet Topal'da karizma yok, sahada aksiyon yok, tribünlere oynama yok. Agresif bile değil. Magazinel değeri desen sıfırın altında. Kaç sene idare edecekti ki? Taraftar sıkıldı tabi. Sıra kimde peki? Arda? Ama yok, o bir sezon daha idare eder. Belki Sabri..

katakofti dedi ki...

Mesele sistem meselesi. Topal'ın başarılı olduğu sistemin dinamiklerine bakmak gerek bir de bugünkü sisteme. Aradaki fark salt Topal'ın beceriksizliği ile açıklanamaz. Topal, Galatasaray doğru sistemle oynadığı takdirde ne kadar yetenekli olduğunu tekrar ispat edecektir

Deniz

mre dedi ki...

Maalesef gittikçe fenerbahçeleşiyoruz. Her mağlubiyet ve şampiyonsuzluk sonrasında istenen kelleler. Bir yıl öncesinin umutlarının ertesi yıl tu-kaka olması.Geçici ve göz boyayıcı tedbirler. Transfer şampiyonluğunun lig şampiyonluğundan önemli olması. Yerli oyunculara yatırımın azalması. Her hocanın "işi bilmiyor" (!) olması. Taraftar profilinin sadece başarıya endeksli hale (ki bunlara uefa sendromlu kuşak diyorum) gelmesi. Ve F.Bahçe maçı sonrası girilen gereksiz panik havası. Kıstası Fenerbahçe kabul ettiğimiz müddetçe gerileyeceğiz. MAALESEF...

POSTER BOY NYC dedi ki...

bu sistemin adami olmadigini sezon basindan beri gostermistir mehmet efendi. saclarina fon cekicegine biraz sisteme nasil daha fazla yararli olabilirim diye dusunmesi lazim. seneye gelicek yabanci orta sahanin yedegi olur ancak. daha iyisi yok diyosun turk olarak bundan daha iyisi yoksa zaten turk futbolu bitmis aga.

Volkan dedi ki...

kasımpaşa >>> Yekta

Erdem Karakuş dedi ki...

@ alexander goygoyeviç

Tartışmayı sürdürmek anlamsız ne de olsa bir sonuç çıkmıyor. Ben tek söyleyeceğim sene sonuda görülür orta sahaya birileri geliyor mu, yoksa gelmiyor mu. O zaman da "Rijkaard altyapıya önem vermiyor, Fenerbahçe, Real Madrid, Mehmet Vieira" diye onu eleştirirsiniz.

Adsız dedi ki...

Bana kalırsa Mehmet Topal'ı değil Galatasaray taraftarını tartışmanın vakti geldi de geçiyor. Bazen stattaki tepkilere,bloglardaki yazılara bakıyorum da sanki 2000'li yılların başındaki Fenerbahçe taraftarı dönüş yapıp Galatasaraylı olmuş da stadı dolduruyor diye düşünüyorum. O yetersiz bu yetersiz şu hemen kovulmalı. Futboldan çakmayan bir guruh sahada olan biteni anlamadan oyunculara öfke saçıyor..

Mehmet Topal,Mustafa Sarp,Ayhan Akman,Barış Özbek bu isimlerin hepsi gönderilmeli taraftara kalırsa.. Sebebi bu oyuncuların pas verme ve oyun kurma özürleri.. Bir an için durup Elano'nun o bölgede başladığı maçlara bakalım. Buca,Denizli,.. Birinde Emre Güngör vari bir hatayla atıldı diğerinde ise lig sonuncusu Denizli pozisyon zengini halini aldı. Denizli maçı dahil maç içinde o bölgede oynadığı maçların hepsinde oyundan erkenden alındı Elano.. Sebebi Elano'nun ya da diğer oyuncuların yeteneksizliği değil artık uyanmak gerek. Sebebi takımın hareketsizliği. Ortasahayı kalabalık tutup, Galatasaray'ın ön alanına baskı yapan rakipler karşısında 30-40 metrelik bir boşluk oluşuyor. Ya yan pas yapacaksınız ya da geri hiç olmadı şişireceksiniz topu. Ne Arda Ne Elano Ne Keita Ne de forvet oyuncusu o kadar geri gelip pasa çıkmıyor. Sonuç geri pas,yan pas,pas hatası,... Şişirilen toplar ise olduğu gibi geri geliyor 30 metrelik boşlukta rakibi karşılayan yok..

Oturun bir Barcelona maçını seyredin. Pas trafiğinin nasıl işlediğini görün ondan sonra Mehmet Topal bu sistemin adamı değil diyin. Herkes yerinde duracak ve ön alanda paslaşarak takımı ileriye taşıyacaksınız.. Topal yerine Xavi-Iniesta ikilisi olsa Galatasaray'da işlemeyen bu sistemde acıların çocuğu Guiza muamelesi görür Fenerbahçe taraftarı görünümlü Galatasaray taraftarından..

alexander goygoyeviç dedi ki...

Erdem Karakuş, Galatasaray orta sahasına mutlaka takviye yapılacaktır. Ama yeni biri geldi diye Mehmet Topal'ın gönderileceğini sanmıyorum. Yaşları itibarı ile Ayhan ve Mustafa Sarp düşünülür önce. Kadroda iyi bir alternatif olarak yer alıp daima forma mücadelesini sürdürecektir Mehmet Topal. Bu kadar yatırım yapılan genç ve yetenekli bir oyuncuyu kolay kolay bırakmaz Galatasaray. En azından kar elde edebileceği bir takıma satar. Ondan kastım da Mehmet Güven'in gittiği Manisaspor değil tabi ki. Avrupa'ya transferi süpriz olmaz benim için.

Aslantepe, çok güzel yazmışsın. İmzamı atarım.

Sefa Hasanoglu dedi ki...

Mehmet kötü bir oyuncu değil evet katılıyorum aksini inkar edecek birisi varsa da sabaha kadar tartışırım.

Mehmet'in defansif özellikleri Avrupa'da kesinlikle üst düzey diye tabir edilen tarzda, fakat topu oyuna sokma da Avrupa'da ilk 20'ye bile giremez.

Mehmet Kalli zamanın da harikalar yaratıyordu bunun nedeni Kalli'nin uyguladığı sistemdir bir nevi kaos futbolu... Ama ne zaman Skibbe vede Rijkaard Galatasaray'a geldi vede akıl futboluna döndü işte o zaman bazı gerçekleri anlamış vede görmüş olduk.

Demem o ki mevcut sistemde Mehmet sırıtır sırıtacaktır da çünkü takke düştü kel göründü...

mre dedi ki...

@aslantepe
böyle düşünen galatasaray'lıları görmek güzel. yukarıda yazdığım gibi fenerbahçeleşmemek lazım. tabi sadece taraftarla değil,yönetimi hatta futbolcusuyla...

Ozan dedi ki...

abi mehmet topalı bırak artık ardayı bitirdiler adam baskıdan artık gitmek istiyor iyiki metin oktay bu dönemde oynamadı bu taraftar metin oktayıda harcardı en tanımadığım futbolcu galatasaraya gelse bile benim dediğim kelime bu forma güç verir sana galatasaray ruhu budur bakın şu tek maçın psikolojisini atamadık su maçı kazansaydık kimse bu kadar futbolcu tartışmıyıcaktı senelerdir galatasaraya ikilik katmaya çalışıyolar geçen sene takıma bulaştı şimdi de taraftara ultraslanın bu konuyu halletmesi lazım tribünde bölünme oldukça huzur olmaz yürüyedurun felsefesi ne "ilk kez galatasaray forması giymiş gencecik futbolcuları galibiyette de mağlubiyette de bağrımıza basmaktır" ilk önce tribün görevini yapıcak 10 maç yenilsede genede destek olmaktır bloglara bakıyorum medya kime sarmışsa galatasaraylılarda onlara sarmıs ya arda fedakarlık yapmak istedi bizim içimiz niye fesat ya tamam ardayıda harcayalımda emre gibi pişman olalım abi içimi dökeceğim çok şey var ama başka zamana yorumlarını beğenerek takip ediyorum

Ozan dedi ki...

mehmet arda sabri kolay yetişmiyo tamma bazen sinirlerimizi bozsada sahip çıkmamız lazım yoksa kaybeden türk futbolu olur

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO