26.04.2010

2010/11'in Galatasaray'ı

Bayan Basketbol Ligi ve Bayan Voleybol Ligi disindaki kulvarlarda sezonu bitirdi diyebiliriz Galatasaray icin.. Fazla derin analize giremeyecegim diger branslar icinde.. İlgilendiklerime kisaca gecip, futbol takiminin gelecegine iliskin bir kac fikrimi yazacagim..

Oncelikle erkek basketbolunda yuz kizartici baslayan sezonu oynadiklari oyunla ayakta alkislaticak duruma getiren ve Galatasaray ismine yapilacak en buyuk hizmeti yaptiklari icin Erkek Basketbol Takimini kutlamak lazim. Kaldi ki bana gore TBL'nin en iyi oynayan takimi oldular. Tum Galatasaraylilarin ortak kanaati takimin bozulmamasi. Ozellikle yabancilarin muhakkak takimda kalmasi lazim ayirt etmeksizin. Antrenor konusunda ise Cem Akdag ile devam edilebilir ama benim gonlum Erman Kunter'den yana. Bunun yani sira takimin basina Orhun Ene getirilebilir..

Bayan voleybol ve basketbol icin ise Fenerbahce modeli karsimizda duruyor zaten. Futbolda yapacagin bir iki pahali yabanci transferi yerine, Turkiye'de ve Avrupa'da kafaya oynayan takim yaratmak mumkun. Galatasaray'in sadece futbol takimi olmadigini iyice ogretmek lazim taraftara, her bransta Fenerbahce'nin gerisinde kalmak yakismiyor artik bize..

Gelelim futbola.. Takima ve ekibe diger branslara gore daha hakim oldugum icin, gitmeli gelmeli bir liste seklinde yazacagim. Sonucta artik Rijkaard & Neeskens gelmisken sistem hakkinda konusmak yersiz olur. Kadro icin gelen-giden listesi yapayim kendi capimda..

Gelecek sezon devam etmemesi gereken futbolcular : Leo Franco, Jo, Ayhan, Emre Asik* ve Servet.

Tek tek aciklamam gerekirse zaten kaleci hakkini yabancidan yana kullanma taraftari degilim, bunun ustune Aykut'un son haftalardaki performansi eklenince Aykut-Ufuk ikilisi sezonu tasiyabilir. Jo ise aslinda begendigim bir forvet olmasina ragmen bonservisi icin odenecek yuksek paralar yerine Turkiye'den yerli forvet alinmasi taraftariyim.. Ayhan'in ise Galatasaray'a verecek bir seyi kalmadi artik. Anadolu takimlarinda devam etmesi muhtemel gelecek sezon. Servet ise yasi iyice kemale ermeden 3-5 milyon Euro'ya satilmalidir. Takimdaki stoper bollugu goz onune alindiginda son derece mantikli duruyor satilmasi. Son olarak takimin pazubantsiz kaptani Emre Asik'a yildiz koydum, o da artik kenara cekilmeli. Kenara cekilmeli diyorum zira takimdan gonderilmek olarak anlasilmasin bu. Takim icinde en cok ihtiyac duyulan kafa yapisi sanirim Emre'de. Keske 30 yasinda olsa da 5 sene daha oynasa..

Bu saydigim isimlerin Jo ve Ayhan disinda yerine adam alinmasi gerekmeyen isimler olmasi onemli.. Jo ve Franco'nun yabanci kontenjanini acmasi, ozellikle de transfer politikasi icin cok iyi olacaktir. Diger kiralik olan iki isim Caner ve Santos'un ise kesinlikle bonservisi alinmali. Dos Santos isminde sanirim tum Galatasaraylilar hemfikir benimle ama Caner konusunda dogal olarak karsi gorusler cikacaktir son haftaki performanslarindan dolayi ama ben Rijkaard ve Caner'in yasi dolayisiyla bir sans verilmesi kanisindayim. Kalmasini isteme sebeplerim bunlar kisacasi.

Gelelim takimdan para kazandirarak gitmesi kabul edilebilir isimlere: Elano, Keita, Arda, Servet ve Mehmet Topal

Ozellikle Dunya Kupasi sonrasi Elano ve Keita'ya 10+ milyon Euro seklinde teklif gelirse satilmasinda bir sorun olusmaz bana gore ama burada ozellikle Elano'nun takimda kalmasindan yana oldugumu belirteyim. Bu istek Arda icin de gecerli. Bir sene daha takimda kalmasindan yanayim Arda'nin. Servet ve Mehmet Topal ise 4-7 milyon Euro arasi satilabilirse cok buyuk basari olacaktir. 4. kez ust uste Avrupa Ligi'ne gidecek olmamizin mali kayiplari goz onune alinirsa bu teklifleri reddetmek pek mantikli olmayacaktir.

Son olarak tabii ki transferlere deginiyorum. Halihazirda alinmis Ali Turan ve Musa Cagiran transferleri var. Jo ve Franco'dan bosalan yabanci kontenjani kesinlikle 2 tane orta saha oyuncusuna harcanmali. Bu sene cok cektik, seneye kaldiramayiz. Yerli olarak da alinabilirse cok ama cok buyuk katki saglayacagina inandigim Sercan Yildirim. Olmazsa Mustafa Pektemek forvet icin ideal yerli isimler. Ote yandan Kasimpasa'dan Yekta ve Belediye'den Gokhan Suzen begendigim isimler. Ufak bir tablo ile toparlayip bitiriyorum bu postu. Yorumlar atisa serbesttir..

Gidenler: Leo Franco - Jo - Emre Asik - Servet - Ayhan

Gelenler: Ali Turan - Musa Cagiran - Dos Santos & Caner (bonservis) - 2 tane yabanci orta saha - yerli forvet

Yuksek bonservisle satilabilecekler: Elano - Keita - Arda - Mehmet Topal

22 yorum:

erch zeige dedi ki...

Ben pek Yektayı izlemedimde, herkes Yekta da Yekta diyor. Bu adamın ne tür özellikleri var? Büyük takım oyuncusu olabilicek mi acaba?
Ayrıca Sercan yerine volkanşen daha iyi olur bence.

MizahiGeveze dedi ki...

BEnce Elano Arda Keita Mehmet Topal çift haneli rakamlara çıkılmadıkça satılmayacak.Çünkü Rijkaard bütün takımı değiştirip tekrar herkese ne yapamsı gerektiğini öğretmek istemez.

Diğer gidenler gelenler mantıklı.Eğer iki tane orta saha alınırsa Sarp da gidebilir diye düşünüyorum.

Derda KASAL dedi ki...

Mehmet Topal'ın 2 hafta önce Valencia'ya transferi kesinleşti . Yeni sezonda Ayhan , Servet , Gökhan Zan , Jo , Leo Franco (devre arası ingiliz bir takıma gidecekti zaten) ve Elano gidecek . Milan , Neill , Sabri , Keita , Balta kesinlikle kalmasını hocamız istedi . Bir de ortasahada Essien tarzında bir adamın ismini verdi . Kewell aldığı sezonluk ücrette indirim yapılırsa kalacak takımda

Adsız dedi ki...

musataf sarp-servet gibi kaçak güreşen asalak futbolcular yüzünden şampiyonluk gitti.
Mustafa sarp'ın kötü hem de çok kötü olduğunu bir tek ben mi görüyorum artemio?

Yasin dedi ki...

Yahu Alex Ferguson bu dediklerini nereden çikariyorsun ? yanlis anlama, çok hosuma gidiyor, insallah öyle olur diyor insan...
Orta saha için Emana bence iyi bir tercih olabilir, Betis la liga'ya çikamaz ise, kalitesine göre çok ucuz bir fiyata alinabilir (2-3 milyon)

Mithra dedi ki...

Olaya kendi gözümden değil de Rijkaard gözünden bakınca şöyle bir transfer listesi çıkarıyorum:

-1 adet teknik defans oyuncusu
-1 adet hücum ağırlıklı sol bek
-1 adet Topal vari ön libero
-1 adet çift yönlü hamal ortasaha
-Kadrodan eksildiği miktarda kanat oyuncusu
-1 adet fırsatçı golcü

benim de şu transferlerden isteklerim:karakterli,azimli,çalışan,takım için yüreğini ortaya koyan kişiler gelsin şu takıma.mümkün olduğu kadar az kafadan kırık adam alalım.

arda ve kewell takımda kalmazsa, kaptanlık büyük soru işareti olacak bu arada.lider kişi olarak bir neill kalacak takımda.sabri bey isyan edecek falan filan,valla zor iş.

anfieldyolu dedi ki...

Hakan Balta'nın stoperde ne kadar başarılı olduğunu görüyoruz. Özellikle Arda giderse, Caner'i daha çok sol açık opsiyonlu izlemek daha yararlı olur ve sol bek mevkinde oluşacak boşluk içinde bir transferin kesinlikle şart olduğunu düşünüyorum. Gençlerbirliği kombinesine sahip biri olarak Mustafa Pektemek'in de forvet rotasyonu açısından çok faydalı olacağını düşünüyorum. Klasik Anadolu'da başarılı, büyük takıma gelince başarısız olan forvetlerinin genelinin özelliği süratli, boş alan topçuları olmaları. Pektemek ise sırtı dönük topu çok iyi alıp saklayan ve ceza sahası içerisinde tek vuruşu başarılı yapan bir oyuncu ve bu özellikleriyle büyük takımda başarılı olma şansı daha fazla gibi duruyor. Orta saha konusundaki görüşlerine tamamen katılıyorum. Buraya yapılacak iki transferle beraber Elano'nun da ön tarafta oynaması kesinleşecek gibi. Bu durumda Elano'yu yollayıp, yerine başka bir macera girmek mantıksız gibi geliyor bana. En nihayetinde Elano ön taraf oyuncusu ve bu bölgeye maç içerisinde bir kaç adım atma fırsatı oluyor. Elano değil de orta sahanın hayal kırıklığı yaşadığımız bu sene bence. Alışık olmadığı bir bölgeye adapte olmaya çalıştı. Hemen hemen tüm maçlara çıkarak da kaprisli bir futbolcu olmadığını gösterdi, başka bir maceraya girişmek dediğin gibi 4 senedir UEFA'ya katılan takıma maddi açıdan büyük zararlar verebilir. Ayrıca forvete gerekirse altyapıdan, bulunabilirse de Anadolu'dan bir tane daha yerli forvet gerekiyor. Fenerbahçe nasıl yerli kalecileriyle ön plana çıkmışsa, Galatasaray da yerli forvetleriyle ön plana çıkan bir takım. Hasan Kabze gibi örnek de önümüzde duruyor, yerli forvete Baros arkasında rotasyonda güvenmek denemeye değer diye düşünüyorum.

bazarov dedi ki...

Forvete ilk seçenek olarak Mustafa Pektemek eğer o olmazsa İBB'den İskender Alın alınabilir.Yabancı kontenjanı açılırsa ki açılacak Cacau'nun sözleşmesi bitiyor.Geniş bir forvet rotasyonuna ihtiyacımız var ki Abdullah Avcı 8 forvetinin sakat olmayan(İbrahim Akın ve Taner Gülleri) hepsinden yararlandı.İBB'de 8 forvet varken neden bizde 2? Musa Çağıran'dan beklentim yüksek ama ort sahaya 2 kaliteli oyuncu alınmalı.Defans için de hala Ümit Davala sonrası sağ beksizlik sendromu devam ettiği için sağ bek lazım kesinlikle.

Ozan dedi ki...

bu sezon başından beri kendi kendime sorup durduğum soru cem sultan a takım için hazır değilmi hala bı forvetsizlikte keşke deneseydi bence elano sert futbola alışamadı 2.sezonunda patlama bekliyorum lincolnde ilk sezon tekmeleri yiyince noldu anlamadı ama geçen sene müthiş oynuyordu aslında jo kötü futbolcu değil ama bir sene daha kiralayabilsek keşke

Jordi Metal dedi ki...

Senin gidenlerine karşılık Altıntoplar + Nuri Şahin alınabilinirse bence başka transfere gerek bile yok.

Can dedi ki...

Adam gibi 2 orta saha alsınlar da insanlar şu Elano çemkirmesini bir bıraksın. Adamın pozisyonundan, pozisyonu nasıl oynaması gerektiğinden bir haber sallıyorlar da sallıyorlar.

Ayrıca bu kadar çok sirkülasyon olursa bu yılın benzeri yaşanır. Musa ve Ali Turan gelmişken, 2-3 yerli, Jo ve Franco gitsin, iki orta saha oyuncusu bir de forvet alınsın başka bir şeye lüzum yok. 3'ü geçecek her 11 takviyesi Galatasaray'ı geriye götürür.

CaRtMaNtR dedi ki...

Voleybol konusunda ise Galatasaraylı iş adamları ile konuşulabilir yada Telekom gibi yine güçlü bir kurumsal sponsor bulunabilir. Böylece yıldız yabancılar ve kaliteli yerlilerle takımlarımız şahlanır.

Bu sponrsorluk çalışmaları kapsamında misal Galatasaraylı İş Adamları Derneğinin oluşturacağı bir ortak girişim ile geri kalan tüm amatör branşlar finanse edilebilir. Fakat bu noktada finanse eden firmanın branş iç işlerine karışmamasını sağlamak.

Tüm bunlar yapılırken Türk Telekom Arena kapsamında Basketbol ve Voleybol sahası inşasıda yapılırsa takıma olan aidiyet artacaktır. Hatta ilk yıllarda stada kombine alanlara uygun fiyata salon kombinesi satılarak salonun dolması sağlanabilir.

Bir hayli uzun bir yorum oldu farkındayım ama konuda kapsamlı olunca yorumda uzuyor.

CaRtMaNtR dedi ki...

Bu sene yerli oyuncu transferi umarım Haldun Üstünel'e bırakılır diyerek söze başlamak lazım.

Sonrasında eğer bu dediğim olmayacaksa önce yabancı piyasadaki yerlileri incelemek gerekir.

Misal teknik defans olarak Ömer Toprak ismi düşünülebilir. Yaşadığı carting kazası sonrası futbola dönüşü oldukça iyi deniliyordu. Bence özellikleri nedeniyle kesinlikle düşünülmesi gereken bir isim.

Hamit Altıntop zaten 1 senedir konuşulan bir isim olduğundan uzun uzun yazmak yersiz alınabiliyorsa bir dakika düşünülmesin. Keza aynı şeyleri kardeşi içinde düşünüyorum ama o sanırım Frankfurt ile gelecek sezon için sözleşme imzaladı bile.

Eğer Elano elden çıkarılacaksa ve güzelde bir para alınarak bu iş yapılacaksa onun yerine birinci dereceden aday olacak isim Nuri Şahin olmalı. Özellikle Dortmund şampiyonlar ligine katılamazsa ne yapılıp edilip alınması için her yol denenmeli.

Bir diğer araştırılması gereken isim olarak Jem Paul Karacan'ı görüyorum. Yıllardır FM'de görürüz kendini bildiğim kadarıyla Ümit Milli takım kadrosunada zaman zaman giren bir isim. Rijkaard'a en azından incelemesi için hakkında bir rapor verilmesi gereken isimlerden bence kendisi.

Bu isimler haricinde bütçe ayrılabiliyorsa ve oyuncularda ikna edilebilecekse Serdar Taşçı, Mehmet Ekici ve Hamburg'da bu sene çıkış yapan Tolgay Arslan ve Tunay Torun isimleride düşünülebilir.

Tabi birde kişisel hayalim Mevlüt Erdinç'in alınabilmesi olur. Tarz olarak Baros'a benzer yapıda olması ve 4-3-3'te kanat oyuncusu olarakta kullanbilmeye açık potansiyeli ile sistemimize uygun bir isim olabilir.

Son olarak sol bek için son hali ne durumda bilmesemde yerli oyuncu olmasından Malik Fathi'ninde düşünülmesi olasıdır derim.

Yabancı oyuncu olarak gönül isterki bir Toulouse'lu Sissoko yada Capoute gelsin ama onlar tarzında genç bir fransız ön liberoyada hayır demem. Çift yönlü orta saha konusunda Emana güzel bir transfer olur ama o olmazsada Hollanda liginden genç potansiyelli oyuncular incelenebilir. Bu saydığım iki oyuncuda Hamit alındığı ve Topal kadroda tutulduğu takdirde +2 yabancı olarak elde tutulur.

Yerli transferinde ise Denizli hazır ligden düşmüşken Cenk Gönen, Çağlar Birinci, Ali Helvacı ve İsmet Baydil gibi isimler alınabilir hatta bir kısmı alınıp o sene için tekrar Denizli'ye kiralanabilir.

Forvet konusunda Pektemek adı bizle çok anıldı o nedenle ben bu yaz onun alınacağını düşünüyorum. Onun haricinde Gençlerbirliğinde defansın her yerinde oyanayabilen Aykut Demir'inde transfer edilmesi düşünülebilir. Hollanda çıkışlı ve genç olması nedeniyle özellike bu ismin üstüne düşülmeli bence.

Orta saha için sözleşmesi biten Murat Ceylan için nabız yoklanabilir.

Bunlar haricinde Ozan İpek ve Yekta Kurtuluş kanat rotasyonlarına eklense Florya önünde taraftar sevinçten halay çeker herhalde :)

Basketbol takımına gelirsek. Öncelikle geçen sene gündeme bir dönem gelen Telekom ile birleşme olayı muhakkak gerçekleşmeli. Telekom'un yetenekli yerli oyuncuları kadroya dahil edilebilir ama eldeki Rancik, D-Wash ve Jasaitis gibi yabancı isimlere ve Can Akın, Evren Büker ve Fatih Solak gibi yerli isimler ana çekirdeği oluşturabilir. Üstünede Telekom'dan Dudley (yabancı sayılmaması çok önemli avantaj), Tutku (hoş kendisi gelmese çokta üzülmem ama oynadığım basketbola uygun bir isim), Soner Şentürk ve Ümit Sonkol gibi isimlere ek olarak oluşacak birleşmenin mali kaynakları ile kaliteli bir yıldız oyuncuda kadroya eklenirse rahatlıkla şampiyonluğa oynanır.

Koç konusunda Orhun Ene, Banvit'teki oluşumu bırakmayabilir. Eğer Erman Kunter ikna edilemeyecekse Cem Akdağ ile devam edilmeli fakat Kunter ikna edilse bile Akdağ menejer olarak bile olsa teknik ekipte yer almalı.

Aynı sponsorluk kapsamında bayan takımıda mali olarak rahatlatılırsa zaten ortalama üstü kadroya yapılacak eklerle yenilmez armada geri gelir.

Murad YILDIZ dedi ki...

Leo ( Süper ötesi bir kaleci denk gelmediği sürece 6 yabancıdan birini kaleye kullanmak bence çok anlamsız)

Jo( Oyun yapısı olarak Rijkard'ın sistemine karakter olarak ise türk futboluna uymamakta bonservisi de düşünürsek kesinlikle gönderilmeli)

Gökhan Zan ( Tamamen Servet gidecek diye alındı... Bir şekilde para da kazandırırak gönderebilirsek süper olur)

Servet Çetin (Kendisini çok beğenmeme rağmen, sistememize artık uymadığı için yollarımızı ayırmalıyız... Bir oyuncuyu daha zamanında satmadığımız için hem ondan hem de alacağımız paralardan olduk)

Ayhan Akman (Aslantepe'ye de kolunda kaptan bandıyla çıkmasını çok istiyorum fakat sanırım kendisiyle de yollar ayrılacak)

Dos Santos ve Caner'in kesinlikle bonservisleri alınmalı Dos Santos bundan 2 ay sonra Dünya kupasında bile fiyatını 2'ye 3'e katlayabilir... Caner'in ise çok başarılı bir sol bek olacağını düşünmekteyim... Rijkard ona çok fazla güveniyor...

Kewell hem kalitesi hem karakteri hem çok mevkili olması sayesinde kesinlikle 6+2`de tutulmalı... Fiyat olarak sikinti varsa bilemem ama sorun 2 yillik kontrat olayi degildir umarim...

Gelelim takviyelere Galatasaray`in Elano`nun arkasina ve yanına kesinlikle 2 transfere hatta bu mevkiyı yedekleyecek bir oyuncuya daha ihtiyacı var...

İsim olarak önliberoya basit hedef olarak Emana zorlayabilirsek Kompany gibi birisi, Elano'nun yanına ise bonservissiz bir Hamit, türk statüsünden pahalı ama olursa süper olabilecek bir Nuri ya da bu mevkiye uygun yabancı bir isim.... Bu isimleri yedekleyecek türk olarak da bonservisleri sene sonunda bitecek olan Kasımpaşa'dan Yekta veya Bursa'dan Ozan İpek olabilir... Ki bu bölgede Musa takviyesi de var...

Son savunma takviyeleri ve Hakan Balta'nın ben stoperim diye bağırması sebebiyle defansın çok da transfer ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum...

Forvette Baros'a takviye olarak onun stiline çok benzeyen Mustafa Pektemek transferinin olduğu söyleniyor zaten... Buna takviye olarak 6+2`de artan yabanci hakkina göre 1 genç yabancı yedek forvet veya sene sonu bonservişi bitmiş olan Mehmet Batdal tarzı genç yedek beklemeyi sorun etmicek 3. bir forvet alınabilir...

(Neil, Elano, Önlibero, Dos Santos, Keita, Baros + Kewell)

Benim reçetem de budur... Reçeteye bakınca bu senenin eksikliğinin tamamen Ortasaha'dan kaynaklandığını görebiliriz zaten...

bir yasam tarzidir futbol dedi ki...

Kim alınırsa alınsın,yeni transferlerin hepsine ön-yargılı olacağım.Ta ki sahadaki mücadelelerini görene kadar.Son iki yılda yaşanılanlar ortada.Ve umarım,Havaalanında karşılama olayları artık olmaz.

joyous dedi ki...

Futbolcu olmadığına inandığım Mustafa Sarp'a verilen şans Ayhan'a verilseydi, bugün takımda kalmasını istediğimiz ilk futbolcular arasında Ayhan'ın ismini söylerdik. Ayhan verilen her şansı bence olumlu kullanmaya çalıştı, her iyi oynadığı maçtan sonra da kesik yedi. Mustafa Sarp sırf hücum bölgesine arada bir koşu yapıyor diye oynatıldı. Halbuki ne top kapmayı biliyor, ne de kafasını kaldırıp, sorumluluk alıp, bir verkaça bir dikine pasa girişiyor. Bu takımda ortasaha da bu kadar eksik varken bir kere bile Ayhan'ın düşünülmemesi bence şampiyonluğu kaybettiren bir hata.

selaminko dedi ki...

forvet tercihini sercandan yana değilde mustafadan yana kullanmak daha akıllıca olur. Arda satılmalı ve ne yapıp edip volkan sen alınmalı. elano dediğiniz gibi 10+ ya satılabilirse satılmalı. satılamıyorsa kesinlikle takımda kalmalı.
neill'in yanına bir stoper orta göbege de iki tane adam gibi adam alınmalı.
kısacası barca taktigi oynayacaksak bu takımın iniestası (elano) mevcut ama xavi ve keitası yok.

ahmet serdar dedi ki...

bu takıma bir defans, 2 orta saha, bir de yerli forvet yeterli olur.
hatta ilk 11 verecek olursak :
kalede : ufuk (aykut)
defans 4'lüsü : sabri, neill, (juve'den chiellini tarzı bir stoper), hakan balta
orta 3'lü : hamit, arda, engelaar
forvet 3'lü : keita, baros, gio

yerli forvet için mustafa pekdemek çok iyi olur, olmazsa halil altıntop
çok mu şey istiyoruz acaba ?

sinem dedi ki...

bütün yazıya katılıyorum, imzamı atarım altına da... caner? elimde olsa şu saniye gönderirim. şans verilsin istemiyorum artık kimseye; ayağına top geldikçe beni geren futbolcu istemiyorum. ayhan, caneri ve sabri gitsin, yeter.

sezonun oyuncusu da neill'dır benim nazarımda. bu kadar kısa sürede bu kadar muhteşem bir performans, ayakta alkışlanası.

zgr dedi ki...

o gidenler listesinde barış özbek denen gereksiz şerefsiz yeteneksiz herif niye yok ki..

kutay dedi ki...

ga basketbol takımı gelenekleri cem akdağ'ın gorevden alınmasını gerektirir: büyük iş başaran hocalarla yola devam edilmez.

MithrandiR dedi ki...

Bu takımın yerli transferde yapacağı ilk hamle Ozan İpek olmalıdır.

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO