5.04.2010

Ah Be Hocam!: Sivasspor 1-1 Galatasaray

"3 tane basan orta saha" isimli faciadan korkarken aynısının dörtlüsü geldi. Ayhan-Sarp-Topal-Barış dörtlüsü ligin sonuncu sırasında her maçını savunma yaparak geçiren aciz bir takımda bile bulunmaz. Sakatlıklar bahane olmamalı. Emre Çolak o kulübede mi? Evet. O zaman o oynayacak. Sakatlık ne kadar çoksa çok, bu dört ismin aynı anda sahada olması insanın geleceğe bakış açısını köreltir. "Total Futbol" diye bir yerimizi yırtıyoruz ama şu dörtlünün orada olması işin total kısmını geçtim futbol kısmı ile açıklanamaz. Geleceğini total futbol üzerine kuran bir takım bugün bu düzenle oynuyorsa o oyun anlayışının mucidi Rinus Michels'in kemikleri mezarında sızlamanın da ötesinde ufak çaplı bir deprem yaşatıyordur o bölgeye. Hadi diyelim o dört kişi bir şekilde o felsefe ile ilişkilendirildi, son 20 dakikayı kendi ceza sahamızda kabullenmemiz nedir? Galatasaray'da Frank Rijkaard ile bir futbol devrimine olan inancım zaman zaman sarsılıyorsa ve bugün o inanç büyük oranda hasar aldıysa ana sorun budur. Sen Catenaccio'ya nispet yaparcasına bir takımla sahaya çıkıyorsan hiç kusura bakma bana Total Futbol'dan bahsedemezsin. Total Futbol'u oynayacak Kewell mı vardı, Arda mı vardı, Baros mu vardı; sen neden bahsediyorsun diye sorulacaktır bugün bana. Sorulsun, sorulsun ki en iyi ilk 11'in dışında alternatif bir sistemin yokken Total Futbol'dan ziyade düşmemeye oynayan, tek farklı öne geçti mi 20 dakika kapanıp gelen topu rastgele tepen anlayışla Total Futbol'u nasıl oynayacağımızı sorgulayalım!

Senin amacın gerçekten böyle efsanevi bir felsefeyle oyun oynamaksa 1-0 öndeyken 90+2'de yenen golle yine 1-1 berabere kalırsın. Ancak bu şekilde kalmazsın. 2. gol için saldırırken yersin o golü. 1-0'a yatmayıp, bildiğini okumaya devam ederken o golü yersen Total Futbol olur, Catenaccio ile yatıp kalkanları bile kıskandıracak bir savunma anlayışı ile o golü yersen değil. Hücum ederken, bildiğimiz oyunu oynarken bu golü yesek ve son şampiyonluk umudunu da bu şekilde kaybetsek bugünkü gibi ağır eleştiriler gelir miydi? Bugün 100 kişiden 90'ı ağır eleştiri yapıyorsa o durumda 100 kişiden olsa olsa 25-30 kişi yapardı bu ağır eleştirileri. Aradaki 60 kişilik fark uğruna koca bir sezonun yakıldığı felsefeye inanan insanlardan, geleceğe umutla bakan insanlardan oluşurdu. Farkı iyi görmek gerek bu noktada. Biz Skibbe'yi 1-0 öne geçip yarım saat yattığı için yolladık. Koskoca Rijkaard ve Neeskens ikilisi de bunu yapacaksa ne anlamı kaldı devrimin? Geçen sezon yaşanan kabus, o geri çekilen aciz takım görüntüsü hala devam ediyor. Takım hocayı dinlemeden kendi kendine çekiliyor dedik hep ancak görüyoruz ki Rijkaard bilinçli olarak kapatıyor takımı. Buradan Skibbe'yi savunduğum, beğendiğim gibi bir anlam çıkmasın, kimsenin kalbini kırmak zorunda kalmayayım. Beyni olmayan insan Skibbe ile Rijkaard'ı kıyaslar veya Skibbe denen vasat hocayı Rijkaard'a tercih eder zira.
Benim isyanım, tüm bu sezonla ilgili sıkıntım kazanılması gereken maçların hepsinde o sistemi bozup yerine defansif anlayışlarla sahaya çıkılması. 4-3-3 ile her maç bir şekilde istenen oyunu oynamışsın, derbiye 4-4-2 ile çıkıp kaybediyorsun. Sivas deplasmanında kazanmaktan başka çaren yok, 4 tane defansif isimle sahadasın. "Ama Ayhan hücumcu, bak ne güzel asist yaptı" demeyin, doğru olmaz çünkü. O oynayan tüm isimler defansif işte. E bu adamlarla herhangi bir total işe girişemiyorsun.

Bu kadar güzel bir ilk yarının ardından böylesine korkak bir şekilde maç sonunu oynayıp puan kaybetmeyi kabullenemiyorum. Saldırarak kaybetmeliydik o puanları. Defalarca tekrarlamak istiyorum bunları, hiç bıkmadan...

Yanıyorum işte puanın bu şekilde gidişine; Aykut'un maçın adamıyken o hatayı yapışından bahsedemiyorum, Topal'ın derbiden sonra yükselen o formundan bahsedemiyorum, Barış'ı yerden yere vurup ağzıma geleni sıralayamıyorum...

Ah be hocam ah, inandığın felsefeden vazgeçme be hocam, savunmayla değil cesaretinle kaybet puanları. Biz senin arkandayız, biz bu sezonu sen imzayı attığın ilk gün çöpe attık. Frank Rijkaard'ın Galatasaray'da yaratacağı devrime inanıyoruz! İnanmayan varsa sussun bir zahmet, hiç zamanı değil.

10 yorum:

Adsız dedi ki...

bizim totalden anladığımız anca benzin almak.

Ozan dedi ki...

abi son cümlelerine katılıyorum devrimine inandık bakma öyle bir medya varki adamda etkilendi ofansif oynatır yenilir defansif oynatır yenilir hepsinde kabahat rijkaardamı rijkaardın tek suçu oyuncusuna güvenmek ilk yarı bu 4'lü güzel oynasada ikinci yarı biraz şımardılar gene basmadılar ilk yarı ne güzel basıyolardı akıllı spor yorumcuları ve barcelonanın o günkü halini görünce bende bu sezonu çöpe attım tek isteğim var şu son 6 hafta öyle bir futbol oynansın ki sanki şampiyon olmuş takım gibi oynayalım ve seneye daha istekli başlayalım bu sene şampiyon olmasakda olur yeterki rijkaard devrimi yapsın başarılar zaten gelir aynı devrimi derwall yaptı uefa ve super cupa geldi şimdi gelecek 15 yılın temeli rijkaardın ellerinde sana güveniyoruz hocam babam değilsin ama sana güveniyorum rijkaard

Adsız dedi ki...

bende hala Rijkaard'dan yanayim..bugün güvenim sarsilmadi degil ama Baris'in kirmizi kartinda bile tepki gösteren bi hocamiz var..takimi icin kavga eden bi adam var..bu taraftar gecen sene Skibbenin 1 macta ayni anda oynattigi 3-4 stoperi gördü,bugün 4 ön libero ile oynamisiz hic sorun degil..oyuncu dedigin sahada basmadik yer birakmamali..istersen 11 sag bekle cik..

tek sikayetim her hafta ayri bi kadro ile sahaya cikmamiz..rotasyon mu dersiniz yoksa ne bilmem..ama bi takimin iskeleti olmali..ve Aykut'ta israr edilmeli..adamda en azindan can var,kardan adam gibi bos bos bakmiyor..

Ozan dedi ki...

sonuçta rijkaard giderse galatasaray kaybeder türkiye kaybeder adamın kaybetceği bişey olmaz ya milana gider yada chelseaye yani büyük takımlara hoca olur ve gönderen medyada yanar ah ah vah vah işte yanmamak için sabır sabır sabır

luceye yapılabn bu adama yapıslın istemiyorum lucede ilk sezon şampiyon olmadı

Seyyid Ali dedi ki...

Bugün böylesine sert oynayan Sivas karşısında şeker çuvalı kadar Emre Çolak ve Elano ile mi başlayacaktı.
Belki Emre Güngörü ortada,Neill'i sağbek Sabri'yi de ortada denerdi ama o zaman da Servet ve Balta'nın açıklarını kim kapatacak.
Bugün oynayan 4lü aylardır çemkirilen, savaşan ortasahaya zırvalıklarına cevap oldu.
Bizim sıkıntımız mücadele değil aklını ve ayaklarını kullanacak oyuncu.Kendisinden çok topu koşturacak,saha içinde yardımlaşan ve pas atabilen oyuncular gerekli artık modern futbolda.
Maalesef bizde bu tür oyuncu toplasan 5i geçmez.

Sakuragi dedi ki...

@ Seyyid Ali

aynen katılıyorum..Olayın takımda rijkaard'ın düşündüğü sistemi uygulabilecek adam olmamasından kaynaklandığı gün gibi ortada..

mehmet topal,servet,mustafa sarp,ayhan,barış,hakan balta,caner.. bu adamlar anca yedek olur..

2 tane emre belezoğlu lazım orta sahaya..savunmaya bir neill daha lazım.. artık bir sol bek yahu..

jo gibi disiplin sorunu olan adamlara yol vermek lazım..galatasaray'da oynadığının farkında olmayan bazı topçular var..servet,mehmet topal gibi premiere league topçularına fırsat vermek lazım..buyursunlar gitsinler..

yerli oyuncu kadrosunu rijkaard'ın sistemine uyabilecek özellikdeki oyuncularla güçlendirmek , bu sisteme uymayanları(ki artık çoğu paraya doymuşlar)göndermek lazım..

Bunlar yapıldıkdan sonra rijkaard böyle oynatmaya devam ederse o zaman eleştiri yapmaya hakkı olur insanların..

Şu anki görüntü Pasta şefinin önüne pasta malzemesi yerine lahmacun malzemesi koyulmuş gibi..

Adsız dedi ki...

@Seyyid Ali

ayhani elestiriyoruz,ama bu tip kilit maclarda topu kosturan,tek toplarla rakibi düsürebilen adamdir bence..bilmem hemfikir olan varmi..attigi gol pasida bunun göstergesi..genel olarak sivas maclarinda hep iyi oynayan bi Ayhan olur..herneyse,olan olmus giden gitmis..bundan sonrasini izleyip görcez..

TA dedi ki...

bu total futbol belasını kim sardı başımıza ciddin merak etmeye başladım.gerçekten başlı başına bir bela.avrupada barca dan başka kimse bu total futbol denen sistemi başlarına bela olarak almazlar(uygulayamacaklarını bildikleri için) ama bizim sivri akıllılar dünyayı yeni keşfeder gibi futbolu keşfetmeye başladılar herhalde.çelsi si manusu interi liverpoolu bu total futbolu niye almazlar.uygulaması yok çünkü.aragoneste feneri ispanya milli takımı sandı.rijkaardda barca sanıyor galatasarayı.
galatasarayın kurtuluşu ne zaman biliyormusun. bu total futbol denen hayalperest anlayışı bıraktığı zaman.lucescu hangi isimlerle ne başarılar elde etti.çağdışı oynuyor dediler.oysa luce interin manunun çelsinin sistemi ile oynuyordu.(onun için iki kez şampiyonlar ligi gruplarından çıktı)
bu total futbol belasının galatasaraya getireceği en büyük bela 2-3 yılda kurulmuş olan bu iyi kadronun dağılmasına neden olmasıdır.barca oyunu barcaya has birşeydir ve transfer edilemez.
transfer edilseydi avrupada çoğu zengin kulüp bu sistemi transfer ederdi merak etme.

Elve dedi ki...

Lincoln!!!! diyorum başkada birşey demeye gerek görmüyorum.

Sade dedi ki...

Emre güngör, Servet, Leo Franco ve bu haftada Rijkaard her haftanın bir suçlusu var. Esas sorun, suçlu arama psikolojisine bürünmüş bedenler... Negatiflik sarmış futbol severin etrafını...

Mağlubiyet anında eleştirmek çok kolaydır. Peki diğer etkenlere bakmaya neden hiç gayret yok. Futbol denile oyun sadece 90 dk ile mi sınırlı?! Futbolun sınırı sadece 90 dakika değil, olmamalı.

Örnek; Skibbe gibi vasat! bir teknik direktör bile şuan Almanya'da başarılı hatta takımına ve takımının kapasitesine göre üstün başarılı! Geçen sene bize göre futbolu bilmiyordu!

Bence, mantelitemizi bizler taraftarlar olarak değiştirmedikçe, biz daha çok Rijkaard'ların kafasını yeriz...

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO