10.04.2010

Şans Önemli Şey: Fiorentina 2-2 Inter

Bazı takımlar ve insanlar vardır dönem dönem çok ballı olurlar. Mourinho ve Inter de bir süredir öyle işte. Ligde puan kaybediyorlar ama şans bu ya rakipler de kaybediyor birer birer. Tek istisna Roma'nın kazandığı hafta kaybetmeleri oldu ki zaten Roma'ya yenildiler onda da!

Öncelikle şu düzeltmeyi yapalım, ben Maicon'u sakat diye oynamayacak sanıyordum ama maçı sunan Osman Sakallıoğlu da belirtti; Maicon idmana geç katılmış, trene de yarım saat kadar geç binmiş o yüzden bir gerginlik çıkmış. Yine de sahadaydı kendisi, biz Vargas'ı izleyemediğimizle kaldık. Muhtemel kadroda Gilardino ilk 11'de gözüküyordu ancak yedek başladı, yerine Keirrison oynadı. Hafta içi dediğim gibi pek takip edememiştim, hafif bir sakatlığı vardı sanırım Gila'nın yoksa yedek kalması gibi bir ihtimal pek düşünülemez böylesine önemli maçta. 3 gün sonraki kupa maçında yine sahamızdaki Inter maçında kadroda olacaktır Gilardino.

Inter'in sağında Maicon olmasaydı bizim sol kanat bu kadar zayıf gözükmeyecekti ancak Vargas'ın yokluğu çok bariz şekilde belli oldu. İki golü de bizim sağımızdan gelen toplarla attı Inter, daha ne olsun! İtalya Ligi hakkında zevksiz/keyifsiz/tatsız diyerek futbola ihanet edenlere en güzel cevaplardan biri oldu bu maç. Bu sene ligin en güçlü takımları arasında oynanan maçlara bakıyorum, neredeyse boş yok. En azından Premier Lig ve La Liga'ya oranlarsa Serie A'da kaliteli maç sayısı çok daha fazla oldu.

Inter'in sağı ile bizim soldan başlamıştık. Bizde Gobbi-Pasqual ikilisi vardı. Değişmeli olarak biri ileride biri geride oynadı durdu ancak şu var ki iyi bir ilk yarı çıkarmalarına rağmen ikinci yarıda oyundan düştüler. 60-65 civarı orada fizik gücü yüksek bir Vargas'ı çok aradık. Maçta ilk 45'i ayrı bir yere koyuyorum zira Fiorentina devreyi hak ettiği şekilde önde kapattı ve ikinci yarı öncesi çok iyi bir iz bıraktı. Fiorentina Gilardino ve Vargas'ın olmadığı kadrosuyla tam kadro olan Inter karşısında adına yakışır bir oyun oynadı. Henüz Inter gibi bir takımla başa baş mücadele edecek düzeyde değiliz, bu açıdan bakınca bugünkü 2-2 yeterli bir sonuç olarak görülecektir. Tam anlamıyla iyi bir Fiorentina 2-3 sene içerisinde ortaya çıkacak ki bu sezon yaşanan istikrarsızlıkla birlikte yönetim kargaşası da bu sürenin ne kadar uzun veya kısa olacağını belirleyecek.
İlk yarıda Inter'e karşı net bir üstünlük kurmamıza rağmen ikinci yarı sol çizginin zayıflığı bizi bitirdi. Keşke diyorum Gobbi veya Pasqual'den biri çıksaydı da yerine Gilardino girseydi. 4-4-2'de ileride oynayan Jovetic'i sol çizgiye çekip Pasqual-Gobbi ikilisinden sahada kalanı sol beke çekerdik. Hücum gücü üst düzey olan Jovetic ile Inter'in sağdan gelişlerinin önüne geçebilirdik ancak bu gerçekleşmedi. İki golü hemen hemen aynı şekilde yemiş olmamız acı ancak aynı gollerin benzerini de biz attık, o da işin ilginç tarafı. Birbirine benzeyen bu 3 golü kıyaslarsak herkes Fiorentina'nın golünün en iyisi olduğuna kanaat getirecektir zira gol gayet organize bir atakla geldi, mükemmeldi. Riccardo Montolivo pasını ilk anda atsa gol gelmeyecekti ancak kendisini diğerlerinden ayıran oyun zekası devreye girdi. Montolivo gibi bir yıldıza sahip olduğumuz için ne kadar mutlu olsak az.

2-2'lik biten maçta aklımda 2 performans kaldı genel olarak. İlkinden ara ara bahsettim: Montolivo. Sahanın tartışmasız en iyi ismiydi kaptan. Orta sahada geldi gitti, rakibi bozdu, gol pozisyonu yarattı, gol attırdı, yapması gerekeni hem de bir kaptan olarak fazlasıyla yaptı. Montolivo böyle oynadığı sürece Fiorentina'nın geleceğinden umutlu olmamak elde değil. Aynı zamanda sezon ortasında pek sıcak bakmadığım Bolatti'nin de Montolivo'ya günden güne daha iyi uyum sağladığını belirtmek gerek. Çok iyi oynuyor olmasa da yapması gerekenleri yapıp orta sahada Montolivo'yu çok iyi destekliyor. Önümüzdeki sezon için orta ikilimiz şimdiden kesin gibi. Tabii adı sıkça bizimle anılan Miguel Veloso gerçekten de Fiorentinalı olmazsa. Akılda kalan diğer isimden de bahsedip bitireyim: Julio Cesar. Ben bu adamın bu kadar kötü oynadığı başka bir maç daha hatırlamıyorum. Fiorentina hak ettiği maçı kazanamadıysa bunda son vuruşlardaki bir kaç şanssızlık ve sol çizgideki eksikliğin payı büyük. Ancak galibiyet kaçtı diye isyan etmemi sağlayan şey tamamen Julio Cesar'ı böyle yakalamışken yeteri kadar gol atamamış olmak. Yan toplarda bu kadar boşa çıkan, elinde aldığı topu Euro 2008'deki Cech misali kaçıran bir Julio Cesar'ı bir daha sadece Fiorentina değil herhangi bir takım tekrar yakalaybilir mi emin değilim. Ki bahsettiğim "Euro 2008'deki Cech" olayı 66. dakikada yaşandı. Cesar topu elinden kaçırdığında topu kapıp boş kaleye yollayamadığımız anda maç uçtu gitti aslında..

Başlıkta da belirttiğim gibi, şanslı olmak önemli şey futbolda. Inter bu kadar "kazanamayacak" bir oyun oynarken puan alabiliyorsa neden şampiyon olduklarını sorgulamamak lazım. Oynayamıyorken de puan veya puanlar alacaksın ki şampiyon olabilesin. Milan ve Roma gibi oynarken puan kaybedersen daha çok diz döversin..

2 yorum:

felix mourinho dedi ki...

mourinho son haftalarda mourinho standartında değil de başka birisi gibi oynatıyor takımı. fio'ya karşı orta sahayı cambiasso ve zanetti'ye bırakmak, ön tarafa pandev, milito, eto'o ve sneijder'i koymak, hatta 2.yarı chivu'nun yerine balotelli'yi almak mourinho standartını çok aşan hamleler oldu. fio'nun ilk golü harika bir hızlı atak organizasyonundan geldi ama fio'nun oyunu biraz daha ileride top tutarak oynaması maçı fio'ya getirebilirdi. çünkü inter'in orta sahası sadece cambiasso'ya yüklendi maçta muntari'ye kadar. ne zaman sulley, sahada olmayan pandev'in yerine girdi, oyun dengelendi, inter üstünlük koyup rakip zaaflarından faydalandı.

yine diyorum bizim jose, eski jose değil. 2-1 öne geçecek ve maçı verecek 2-2 ile. kolay kolay olmaz. hatta üstüne esteban'ı çıkartıp quaresma'yı alarak bir çılgınlık yapacak. mümkün değil.

Drama Queen dedi ki...

Gerçekten şans önemli bir şey.. Adam ne zaman puan kaybetse Milan'da puan kaybediyor.. Roma feci yakalamış olsa da Milan'la arasındaki farkı inatla ve şansla koruyor!

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO