30.06.2008

avrupanın kralı ispanya ! ( 0-1 )

kupanın başından sonuna bakınca gerek futbol açısından gerek mücadele açısından çok güzel bi turnuva oldu..izleyenlerin zevk aldığını düşünüyorum.. gruplardan itibaren kaybetmeden hatta italya maçı hariç berabere bile kalmayan ispanya hakedilmiş bir kupa kaldırdı..hepsini tebrik etmek lazım..

villa'nın sakatlığı rusya maçı için yararına olmuştu ispanya için.. ikinci yarı domine ederek geçmişlerdi rusyayı.. bu maça da öyle başladı aragones.. almanya ise yarı grup maçları sonrası kullandığı mentalite ile sahadaydı.. ama almanların çoğu schalke stuttgart derken.. ispanyolların çoğu real barça liverpool arsenal valencia'da top koşturan isimler..buda bir fark yaratıcaktı tabi ve yarttıda..

fazla teknik taktik konuşmaya gerek yok.. bi yerden sonra duygusal olarak kopuyor.. final bu.. kısa olarak bir şeyler yazacağım..
maçın 15 dakikasına baskıyla başlayan taraf almanya oldu.. ispanya ölüm ortasahası ile pas yapmayıp defans yapmaya çalışınca almanlar kanatlarda çok boşluk bulup ortaları kestiler.. bu dakikalarda birçokda duran top kazandı almanya.. ama gol için yetersizlerdi..
ispanya defansı hatasız oynarken orta saha sazı eline aldı ve topu alman yarı sahasına hapsettiler.. ineista ve xavi ağır alman defansının arkasına çok güzel paslar attılar ama son vuruşları tutmadı ispanyanın.. bu dakikalarda torresin bir kafa şutu da direkte patladı..
33. dakikada turnuvaya hocası aragones ile sorunla başlayan fernando torres lahm'ı yıkıp muhteşem bir son vuruşla topu ağlara gönderdi.. ibrahimoviç'in şutundan sonra turnuvanın en güzel golü olabilir.. harika..

ikinci yarı kuranyi girene kadar kontrolü elden bırakmadı almanya sonra biraz koptular gomes girince biraz etkili oldular ama bi türlü istediklerini yapamadı almanya.. ispanya doğal olarak öne çıkmış almanya karşısında rahat pozisyonlar bulmaya başladı.. 3-4 pasla ceza sahasına girdiler.. ama ineista başta olarak senna ve torreslede net fırsatları kaçırdılar.. ramos rusya maçında oyununu sürdürdü.. sağ taraftan maç boyu bindirdi gol de atıyordu az daha serbest vuruş ortasına ama lehmann çıkardı.. turnuvanın en başarılı isimleri arasında ramos.. en iyi maç ise duygusallıkla alakasız olarak çek cumhuriyeti - türkiye maçıydı.. turnuvanın ihtiyacı vardı böyle bi maça.. herkes bu maçı anlatıcaktır ilerde..

hakeden kazandı kupayı içi rahat olmayan futbolsever yoktur sanıyorum.. belki finalde biz olabilirdik.. ama olmadı.. bizim içinde son derece başarılı geçti turnuva.. turnuvanın en iyi 11'ini franchi yazar yukarıya.. ama bana göre casillas ramos senna bu şampiyonlukta çok pay sahibiler..

dünya kupası elemelerinde karşılaşacağız ispanyayla hemde arka arkaya gerçekten avrupa'nın kilitleneceği maçlardan bir tanesi olabilir.. eğer fatih terim ile devam edilirse.. iki maçtan 4 puan alanda grubu lider tamamlar.. bu futbolla diğer takımların şansı yok.. erken ama dünya kupasınada avrupalı takımların damga vuracağını düşünüyorum..neyse..konuşuruz.. güzel bir turnuva geride kaldı.. şimdi yöneticiler toplantıya girmiş.. kimi nasıl kaparım hesabına girmişlerdir.. değişik bir transfer sezonu olabilir..
doğru yada yanlış fenerbaçe eur0 08'in şampiyonu olan takımın hocasını getiriyor kağıt üstünde bile olsa.. birde la liga'nın gol kralını ! (?)

son olarak ballack'ın xavi'ye yaptığı bir hareket varki ne kadar iyi olursa olsun bir futbolcunun çirkinleşebileceği an o andır işte.. maç boyuda atılmaya oynadı zaten.. bu sene ikinci finalini kaybetti.. yakışır..

tebrikler ispanya !

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO