25.06.2008

Son Nokta : Almanya 3-2 Türkiye


3 defa turnuvayı noktaladık dedik, hepsinde de bir şekilde geçmeyi başardık. Tarihimizdeki en iyi dereceyi yaptık Avrupa Şampiyonası'nda herşeye rağmen. Yine son dakikaya kadar mücadele etik ve son anda Tümer inat etmeyip de Hamit'e bıraksa belki şu an uzatmaları izliyordum bu satırları yazmak yerine.

Elendik ancak tek maça değil de genele bakınca üzülen kimse olmamalı. Gruptan zor çıkarız diye başlayan turnuvada finali ve belki de kupayı kendi hatamızla kaybettik. Buraya kadar gelirken kaleci hataları önemli bir yer tutuyordu başarımızda, tesadüftü veya değildi ama gerçek buydu. Bu maçta da hatayı yapan kaleci bizden çıktı, yediğimiz golde Rüştü kalesinde dursa muhtemelen o kafa vuruşunu rahatlıkla alacaktı.

Maça gelince, Fatih Terim'in çıkardığı kadro hakkında yorum yapmamak gerekir, zaten elde oyuncu yokken o niye burdaydı bu niye oradaydı diye ahkam kesmek gereksizlik olur, saçmalık olur. Mehmet Topal stoper oynadı ve bir iki ofsayt pozisyonu dışında hatasızdı. Bir de pas hatası vardı ve Almanların ilk ciddi pozisyonu oldu ama onu da yine kendisi engelledi önce kafayla sonra da kornere atarak. Orta sahada Ayhan ve Uğur ilk maçlarına çıktılar turnuvada ki ikisi de çıkmak zorunda kalana kadar rakip takımda aynı görevi yapan oyuncularla kıyaslandığında fazlasıyla iyilerdi. Oyunu da biz kontrol ettik, topu da biz oynadık, Almanlar gelip gelip gol attılar. 2. goldeki hata akla geldikçe sinir bozuyor ama olan oldu Semih golü atınca avrupada şaşırmayan insan bulamazdık herhalde, "yine mi yapacaklar" diye düşünmüştür herkes ki yazının en başında dediğim son frikikte bile şansımız vardı.

Hakemi iki tarafın da beğenmediğini söylesek yanlış olmaz, Almanya'nın penaltı olduğu tartışılan pozisyonunda Sabri'ye sarı kart bile lazımdı. Ancak o pozisyonu Rıdvan Dilmen inatla penaltı olarak gördü, dikkatle bakılınca Sabri'nin müdahelesi dışarıda, Lahm içeriye düşüyor faulden sonra. Bizim lehimize bir karardı ama haksızdı bu. Yapılan sert faullerde de kartları gören biz olduk, Almanlara da o konuda kıyak geçti hakem. Semih'i atabilirdi, atmadı.

Milli takım düzeyince ihtiyacımız olan bir başarıydı ve biz bunu her türlü kötü şarta rağmen elde ettik. Bundan sonra muhtemelen Fatih Terim gidecek, yıllar sonra yeniden kulüp düzeyinde kendisini izleyeceğiz. Fenerbahçe'ye gidişi çok tartışılırdı ama bugün Aragones'in açıklanması Türkiye'ye dönmeyeceğini garantiledi. Neyse konu transfer değil zaten.. Karışıp gitmesin..

Maç başlarken Almanya'nın iyi oynayıp kontrolü elinde tutacağını ve bizim de savunma yaparak direneceğimizi düşünüyordum ki tam tersi oldu Almanya dayanmaya çalıştı biz saldırdık. 1-0 olana kadar golü daha erken de bulabilirdik. Sabri'nin de katkılarıyla durum 1-1 olduktan sonra yine oynayan taraf bizdik, Almanya sadece cılız ataklarla geliyordu üstümüze. Bu kadar iyi bir Türkiye göreceğim aklımın ucundan bile geçmedi. İkinci devrede Frings'in girişi dengeledi oyunu biraz ama yine biz basit hatalarla pozisyonları harcayıp kolay golleri kaçırdık. Sabri 1-1'de yaptığı hatayı Semih'e yaptığı asist ile telafi etti ama kendisinin sağ kulvarda yarattığı otobandan son süret gelen Lahm hem kolay hem de jeneriklerde yer bulabilecek bir gol attı. 3 dakika uzayan maç herkesi umutlandırmıştı çünkü son 3 maçta bunu öğrenmiştik, ancak bu maçta olmayacağı yenen son golden sonra belliydi, artık son noktayı koyduğumuz golden sonra herkesin yıkılması ile belli oldu. Bu defa takımı toplayacak bir Arda yoktu, kötü olsa da herkesi ateşleyecek Tuncay ve kaptanlık görevini fazlasıyla iyi yapan Nihat da yoktu. Maçı çevirecek 3 adam da olmayınca Lahm'ın golü ile noktayı koyduk Euro 2008'e..

Hiç beklemediğimiz bir şekilde yarı final oynadık ve finali de kendi hatalarımızla kaybettik, bundan sonra yapacaklarımız daha farklı olacaktır elbet, en azından Türkiye'nin de bir oyun karakterine sahip olup rakipleriyle o şekilde mücadele etmesi lazım. Önümüzdeki Dünya Kupası elemelerinde İspanya bizi daha büyük tehdit olarak göreceği gibi alttaki takımlar da sıradan bir takıma karşı değil Avrupa Şampiyonası Yarı Finalistine karşı oynadıklarının farkında olacaklar.

Sakat sakat turnuvaya başlayıp mükemmel maçlar çıkartan Hamit ve Servet başta olmak üzere her oyuncu tek tek alkışı haketti bu turnuvada, Sabri ve Rüştü'den emin olamasam da bu kadar güzel şeyden sonra bir iki oyuncuyu kenara atmamak lazım..

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO