14.06.2008

Total Futbol Yeniden ?

Euro 2008 ile ilgili pek yazamamıştım, finallerden de kurtulduktan sonra açılışı Turuncular ile yapmak istedim. Son iki Dünya Kupası finalistine sadece 2 maçta 7 gol attılar, yedikleri gol sayısı da 1 ancak bu kadar atmışken yenen gole kim takar onu bilemem.

Önce İtalya karşısına çıktılar, son kupayı kaldırırken biri penaltıdan, diğeri de Zaccardo'nun kendi kalesine attığı olmak üzere iki gol yemiş bir Buffon'un olduğu takımın karşısına çıktıklar yani. Cannavaro ve Nesta olsaydı belki işler iyi gidecekti, İtalyan Fatih Terim olarak gördüğümüz Donadoni de iyice saçmlayınca İtalya'nın sonu geldi. Ancak İtalya doğru kadroyla ve savunma dizilişiyle sahada olsaydı sonuç değişir miydi bunu ilk maçta kestirmek zor olacaktı. Fransa bu turnuvada İtalya'dan daha defansif bir görüntü içerisindeydi. Dünya Kupası'ndan kalan bir sistemleri vardı. Dün akşam Hollanda Fransa karşısına çıktığında 4-1 gibi bir skorun geleceğini tahmin etmek zordu. Ancak Hollanda hem en büyük favori olduğunu hem de önceki maçta rakibin hatasıyla değil kendi gücüyle kazandığını ispatlamış oldu. Bunun yanında izleyenlere de önümüzdeki yıllar için özlenen futbolun geri döneceğini müjdeliyordu.

En katı savunma yapan iki takıma karşı atılan 7 gol bundan sonra sistemlerin de değişeceğinin habercisidir. Rinus Michels'in yarattığı ve Marco van Basten'in izinden gittiği Total Futbol anlayışı bugün savunmaya yönelik oyun anlayışlarını birer birer çökertti. Savunma denince akla gelen ilk takım olan İtalya ve son Dünya Kupası finaline hücumla değil savunmayla gelmiş Fransa bırakın puan almayı, sahada zorlayamadı bile Hollanda'yı.

Bu turnuvada Hollanda kupayı alırsa önümüzdeki bir kaç yıl için yeniden hücum futboluna geri dönülecektir bu en çok istenendir bizler tarafından. Yunanistan'ın Avrupa Şampiyonluğu ile elimizden uçup giden kısır bir 4 sene varken bu turnuvada Hollanda ve Total Futbol kurtarıcı olacak gibi duruyor. 4-2-3-1 sistemi doğru tercihlerle hem tek forvet anlayışına sahip takımlarda iş yapacak bir taktik hem de 3 forvet oynayacak takımlarda... Üstelik çift ön liberoyla birlikte mücadele gücünden de birşey kaybedilmemiş olacak çoğu zaman...

Futbol geri dönüyor artık, savunma oynanan ve şut bile çekilmeden biten maçlar yerini yeniden bol gollü maçlara bırakmaya doğru gidiyor, bunun için de Hollanda'nın en azından finalde yer bulması lazım kendine.. 29 Haziran akşamı futbolun da 4 sene sonra yeniden kurtulduğu gün olmaya çok yakın.

1 yorum:

Beercholic dedi ki...

Hollanda 2 maçta da golleri erken bulmanın avantajını yaşadı ve Van Der Sar olmasa 2 maçta da rakipleri geri dönebilecek pozisyonları buldular. Yani defansı hala S.O.S. veriyor Hollanda'nın bana göre. Yatsınlar kalksınlar kalecileri Van Der Sar'a dua etsinler... Yine de buradan babama sesleniyorum; "İyi ki 2000 yılında bana Hollanda forması almışsın babacığım. Sempatizanı olduğum ülkenin Milli Takımı, her turnuvada göze hoş gelen bir futbol oynuyor ve çokta sempatikler!"

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO