16.06.2009

Vuvuzela : Ben Böyle Geleneğin...

2009 FIFA Konfederasyon Kupası'nın baş aktörü futbolla tamamen alakasız bir şey : Vuvuzela. Şu rezaleti kim icat ettiyse tanrıdan kötülüklerin, felaketlerin en büyüğünü kendisine vermesini diliyorum. Böyle gelenek, böyle eğlence, böyle tribün olmaz olsun. Santradan önce başlıyor, maç bittiğinde ve devrede bile kesilmeden devam ediyor. Ayıptır, yazıktır.. Ekranları başında belki 1 milyardan fazla insan izliyor bu maçları. Bunları çekmek zorunda değil bu kadar insan. Böyle geleneğin içine, tam ortasına ederler, kimse de ses edemez. Tribünde ses iyidir, renkli şeyleri severiz de bu 15-20 dakika tutmuyor ki toplamda. 90 dakika maç süresi ama önceydi sonraydı derken neredeyse 190 dakika çalıyor bu illet. Ne biçim bir nefes varmış, nasıl bir tutkuymuş anlamadım ki ben. Şahsen ben 3 tane balonu üst üste şişirsem gözlerim döner, başımda bir ağrı olur, hafiften kafam güzelleşir bir değişik olurum. 4. balonu üflemeye halim kalmaz. Hoş ben balon şişirmekten de korkarım da onu ayrı bir yerde irdeleriz, şimdi zamanı değil. Adamlar bunu 2-3 saat üflüyorlar ve hiç de nefes problemi yaşamıyorlar. Görüldüğü kadarıyla ve çıkan sese bakınca öyle "pifff" diye nazikçe üflemeyle çalınan bir alet de değil. Hafiften nefes ve efor gerektiriyor ama yok işte, adamlar bana mısın demiyorlar. Biri sussa öteki başlıyor, sonra öteki susuyor en baştaki tekrar coşuyor. Böyle kısır döngü olarak maç boyu gidiyor. Ekranların başında olan bizlere oluyor, Afrikalı eğleniyor kendince.
Bu da bir Orlando Pirates taraftarı. Görüldüğü üzere daha maça girmemiş ama takımın logosuyla süslü vuvuzelayı çalıyor maç öncesi.
Bu da finish him/her tadında bir bitirici vuruş olsun bizlere. 2010 Dünya Kupası'nın tanıtımında bile bu kullanılmış, FIFA'nın bu olaya müdahele edip kupada yasaklaması gibi bir olasılık da azalmış oluyor böylece. Ne denebilir ki daha..

5 yorum:

ziggytheking dedi ki...

italya-abd maçının ikinci yarısını izlemeyip kapattım hay vuvuzelanızdan diye. yayın gelirleri ve oranları düşerse-ki keşke olsa- sokmazlar belki şu zımbırtıları stadlara. hayır italya-brezilya maçı gümbürtüye gidecek ona yanarım.

baha dedi ki...

tamam gelenek falan da bizdeki de kulak abi. tam tam falan calin ne biliyim. yarin obur gun televizyonlarda reklami cikmazsa ne oliyim, vuvuzela sesi icin bilmem kaca sms atin diye.

Fatih dedi ki...

birsey yapmali. mac seyredemez oldum su zikkim yuzunden.

http://banthevuvuzela.blogspot.com/

Unknown dedi ki...

başlık harika çok güldürdü beni.

Çağdaş Yılmaz dedi ki...

sanki maçlar arı kovanın içerisinde oynanıyor gibi.... mübareklar hiç durduyor k sürekli örtülüyorlar...

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO