1.09.2009

Artemio Franchi'nin Çimlerini Kim Öldürdü ?

Görüntü Anadolu'dan bir sahadan değil, Floransa'dan, yani Artemio Franchi'den. Son Palermo maçında zeminin görüntüsü buydu.

Zemindeki ölü çimin traktörler yardımıyla kaldırılıp bunların yeniden ekilip/tohumlanıp yetiştirilmesi düşünülüyor. 15 gün sonra zeminin eskisi gibi olacağı söylense de uzmanlar bunun oyuncular için dev bir tehlike olduğunu söylüyorlar. Bu konuda büyük bir risk alınmış durumda yani. İtalya'nın en iyi zeminlerinden birine sahip olan Artemio Franchi'nin sadece 10 ayda bu duruma gelmesine ve zeminin 3. dünya ülkelerindeki sahalara benzemesine mantıklı bir açıklama getirebilmiş değil hiç kimse. Kulüp CEO'su sahanın bazı yerlerinin çim bazı yerlerinin arazi gibi olduğunu söylemekte ki zaten görüyoruz bunu fotoğraftan. 3. Lig'den yeni çekilmiş olan ve kötü dediğimiz Marmarisspor'un sahası bile bundan daha iyi konumda. UEFA yetkilileri de çimlerin durumundan şikayetçi, zeminin pek iyi durumda olmaması grup maçları öncesi endişe yaratıyor.

Palermo maçından sonra Walter Zenga da zemin hakkında konuştu ve şöyle dedi :

- Kariyerim boyunca Floransa'daki zeminin böyle kötü olduğunu görmemiştim hiç. Bu kalitede bir şehre yakışmıyor bu zemin, yazık diyebiliyorum.

Stadyumun müdürü Fabio Minnella ise olayı şu şekilde açıklıyor : "Fikstürün yoğunlaşmaya başladığı ekim ayından haziran ayında liglerin ve turnuvaların bitimine kadar sorun yaşamıyoruz. Ne olup bitiyorsa sıcaklıkların yükseldiği dönemde oluyor ve bitkisel alan olan bu sahalar da ligler yeniden başlayana kadar zarar görüyor. Uzmanlar bu yılki kuraklığın çim bloklarının topraklarını da kuruttuğunu ve böyle parça parça bozulmalr olduğunu söylüyorlar. Isı herşeyi yok etti. Geçen sezon bunu engellemek için daha fazla sulama yaptık ama bu kez de mantar oluşmaya başladı. Bu sebeple bu sezon o kadar fazla sulama yapmamaya karar verdik. Sonuçta zemin biraz seyreldi ama daha sağlıklı oldu en azından."

Belli ki hatalı bir uygulama olmuş deneme yanılma yöntemiyle. Ancak Fabio Minnella devam ediyor sözlerine : "Yazın kamp döneminde sıcaklığın kaç derece olduğunu biliyor musunuz ? Tam 49 dereceydi. Bu koşullarda nasıl zemini kurtarabilirdik ki ? Neyse ki dün(31 Ağustos) yaz mevsiminin sonuna geldik diyebiliriz, sıcaklıklar düşmeye başladı. Termometrenin yeniden yükselmemesini diliyoruz. Günün birinde birisi her mevsim koşullarına uygun bir bitki üretecek ve milyoner olacak."

Tabii zemin için biraz harcama yapıp bu sorunları yaşamamak mümkündü ancak bundan bahseden pek yok. Yeni nesil küçük yapraklı çimlerden kullanmak için 150-200.000 € harcama yapmak gerekiyor. Bunun dışında yıllık bakım masrafları 50.000 € tutuyor, zemini kontrol edip bakımına dikkat edecek görevliler için de yıllık 20.000 € daha gerekiyor. Toplamda yıllık 70.000 € bakım masrafı ve en başta harcanacak 200.000 € ile Artemio Franchi yine en iyi zemine sahip stadların başında gelebilirdi İtalya'da. Bunu düşünememiş olmak kötü. Yahu traktörler yardımıyla zemin düzeltildiği hangi dünya ülkesinde gözükmüş ?

Fabio Minnella'nın açıklamalarındaki sıcaklık hadisesiyle bitirmek istiyorum yazıyı. 49 derecelere çıkan sıcaklardan bahsediyor ve zeminin bu sıcak ve kurak havalar yüzünden bu hale geldiğini söylüyor. 2 haftadır özetleri ve maçları izliyoruz, Milano'da derbi oynandı ve zemin pürüzsüz görünüyordu. İspanya'da da sıcak havalar var, Camp Nou ve Bernabeu'nun zeminleri de bu kadar berbat değildi. Milano'da hava ısınmadı mı ? Madrid'de, Barselona'da veya İtalyan kentlerinin birinde hava hiç ısınmadı mı ? Fiorentina gerçekten de ilk aşamada vermek istemediği 270.000 € yüzünden mükemmel zeminini kaybetmiş olmasın sakın ?

6 yorum:

Can dedi ki...

Şu traktörle zemin düzeltme olayıyla ilgili; Ankara ve Yozgat'da zemindeki buzları kırmak için sahaya girdiğimizi hatırlıyorum. Bildiğin kazmayı küreği verdiler elimize, daldık zemine. O sahaya Hagi'ler falan çıkıyordu yanlış anlama :)

firat selcuk dedi ki...

sene basında sivas deplasmanına cıktıgımızda yapılanlar gibi yani :) oraya da kewell'lar, arda'lar cıkıyordu ama zihniyet hala aynıydı..

Can dedi ki...

abi yola dökülen tuzlar dökülüyor o zeminlere.bale yapıyorsun vidalılarla. sonra tuncay niye gelmedi. kafası mı güzel adamın.

os dedi ki...

mezara mı götüreceksiniz melo'nun paralarını ne yapacaksınız anlamadım...

Northx dedi ki...

çimin ne kadar güneş alması gerekiyor bilmiyorum ama stadın üstünü kapatsalar olmaz mı, kesin çözüm.

firat selcuk dedi ki...

zeminin ustu kapatılabilir bir sekilde ama bu defa da sera etkisi yapıp 50 dereceye varan sıcakta iyice cimleri rezil edebilir.. nem oranı yukselir sanırım o sekilde..

bir uzmanlıgım yok tabii ki, tahmin bu sadece..

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO