1.09.2009

Opera 10 Yayınlandı

İnternetin başına gelen en güzel şey bu. Beta sürümleriyle ağzımıza bir parmak bal çalmışlardı, bugün tam sürümü yayınlayarak "browser nedir, nasıl olmalıdır" gibi soruları cevaplamış oldular. Opera 9.62 zaten en iyi browserdı piyasada, Opera 10 daha da iyisi oldu. Hala denememiş olanlar büyük bir hata yapıyorlar, özellikle Firefox kullanıcılarına sesleniyorum, hızlı browser görmemişsiniz siz daha. Explorer'dan hızlı diye bu kadar kullanılmaz ki bir icat. Hızsa hız, kullanımda kolaylıkla kolaylık, her açıdan Firefox'u geride bırakıyor Opera. Sırf mouse gesturing için bile denenmeli bu. Chrome'a değinmiyorum bile, sırf Google yaptı diye bu kadar popüler olmasını aklım almıyor.

Bu tarifsiz güzelliği edinmek isteyenleri şöyle alalım : http://www.opera.com/download/get.pl?id=32264&thanks=true&sub=true

Ayrıca logoyu da yenilediler görüldüğü üzere, daha bir şık daha bir alımlı oldu böyle.

13 yorum:

Erdem Karakuş dedi ki...

Add-on olayı var mı Opera'da? Misal reklamları engelleyebiliyorum Firefox'da, Opera'da bu şansım olacak mı?

Yazılım işiyle uğraşıyorum, IE Tab, Web Developer, Firebug eklentilerini kullanıyorum, iş yerinden yasaklı sitelere girebilmek için OperaTor + FoxyProxy kullanıyorum, bunların karşılığı Opera'da olacak mı?

Bu sorunun cevabı evet de olabilir, hayır da olabilir, ama browser demek sadece hız ve stabilite demek değil. Eğer öyle olsa Safari var bu alemde.

firat selcuk dedi ki...

add-on ve plug-inler opera'da da var, ancak ben pek kullanmadım bugüne kadar.. 1-2 tane indirmiştim ama sonradan browser'ın üzerinde olmadan da bu işleri kolayca yapabildiğim için sildim tekrar..

edebivurgu dedi ki...

Denk gelmişken ben de bir şey sorayım. Firefox kullananlar bilir, sekme açılışının nasıl olduğunu. Opera'da ise bu durum beni sinir ediyor. Yeni sekme aç dediğimde direkt sekmede olan sayfayı önüne getiriyor. Bunun bir çözümü var mıdır?

Confeng dedi ki...

Ah be Franchi, Opera benim eski aşklarımdandır, ama AI Roboform diye bir program keşfettim, bütün şifrelerini ve form bilgilerini otomatik dolduran harika bir program ve Opera desteği yok.

Mecburiyetten Firefox'tan devam ettim ben de. Opera sanki internet aleminin üvey çocuğu, çoğu program desteklemiyor ya da sorun çıkarıyor, oysa pratik kullanımda bir numara.

Firefox'ta yeniledi simgeyi bu arada, oldukça cafcaflı, ama gene açılması 5 saat kapanması 10 saat programın. Hele bir de önemli bir haber duyup internetin başına koştuğunda güncelleme yapması yok mu...

Chrome'a gelince... Açılışta falan çok hızlı, ama Blogger kullanıcıysan "Chrome sucks". Blogu doğru dürüst dizayn edemiyorsun, widgetları falan yerinden oynatamıyorsun :S Google'ın kendi ürünleri kendi arasında anlaşamıyor.

Internet Exporer mı? Hadi bana müsade...

Adam dedi ki...

@Erdem
Şayet kastettiğin linklerin yeni sekmede açılması ise, Operada linklere middle click yapınca, default olarak yeni sekme arkada açılacaktır. Ayrıca Toos\Preferences\Shortcuts dan mouse ve klavye ayarlarını değiştirebilirsin.

2000'li yılların başından beri Opera kullanıyorum. Her zaman öncü olmuştur. FF ortalarda yokken Opera'da tabbed browsing olayı vardı. IE ve FF tarafından yenilik diye sunulan çoğu şey de Opera'dan araklamadır. Widget olayının hastasıyım ayrıca. Başta zorlanabilirsiniz ama Opera alışılınca bırakılamayacak derecede bağımlılık yapar.
IE, FF, Crome gibi browserlardan daha az kaynak tüketir.
Devoper Tools ve bilimum konsolları çok kullanışlıdır.
Developer olarak tek sevmediğim yanı hala RightClick Context menüleri desteklemiyor olmasıdır.

Mobil cihazlarda da açık ara en iyi browser Opera'dır.

Northx dedi ki...

Her browser'i denedim ama hicbirinde Firefox'tan vazgecmemi saglayacak kadar buyuk bir fark goremedim. Opera'nin scrolling ozelligi gayet hos diyebilirim, hiz olarak Firefox'tan cok farkli oldugunu dusunmuyorum. Ama yine de son surumu yukleyip deneyecegim.

Northx dedi ki...

şimdi düşününce aklıma geldi biri internet explorer'ı yapan departmanı kaldırsın artık microsoft'tan ya. zaten windows'da bundle'lı geliyor, normal kullanıcı browser nedir ondan bile haberdar olmadığı için explorer 4.0'ı da dayasanız mavi e'yi görünce tıklıyorlar zaten, bir şey değişmeyecek. en azından siteyi çözümlerken content'i ilk çözümlesin browser çok da zor olmasa gerek şu mantığa varmak.

dioxide dedi ki...

yapma franchi, chrome sadece google yaptığı için değil gerçekten hızlı olduğu için popüler. bir tek addon desteği yok. o da gelirse firefox'u bile geçmesi muhtemel. ben de o yüzden ikinci browser olarak kullanıyorum ama eminim ki ileride zirveyi alacak. opera'nun o arayüzle pek şansı yok zaten .)

Uğur ! dedi ki...

deneyeceğim fakat önemli olan hızsa betadaki chrome daha iyi gibi. Hele hele firefox a göre. Operenın eski sürümlerini kullanmıştım. Ama dediğin kadar var mı, chrome'dan iyi mi. Ama bence sen chrome'a pek fazla şans tanımamışsın gibi geliyor franchi. Çok hataları var ama hızlı..

firat selcuk dedi ki...

bak kendin de soyluyorsun : "cok hataları var.."

hız konusunda opera ile aynı durumda.. e hız dısındaki avantajları dusununce opera silip atıyor chrome'u..

S.Dyrn dedi ki...

Gerçekten dediğin kadar varmış saolasın...

firat selcuk dedi ki...

biraz gec oldu ama ekleyeyim yorumların arasında goze carpar elbet..

baglantı hızı sorun oldugunda ya da dusuk oldugunda "turbo" moduna gecip sayfaları daha hızlı gezip dolasmak mumkun.. resim ve flashların kalitelerini en aza indirip hızdan tasarruf ettiriyor..

Northx dedi ki...

Evet az once test etme imkani buldum, yeni surum Firefox'tan dikkat cekici bicimde daha hizli. Benim alisamadigim kontrol panelini de daha basit hale getirmisler. An itibariyle browser aliskanligimi neredeyse degistirdim diyebilirim. tesekkurler post icin franchi.

http://lifehacker.com/5160709/browser-speed-tests-how-safari-4-stacks-up/gallery/

bu eski surum icin yapilmis bir test ama ayni dogrultuda gideceklerini dusunursek, Opera'nin farki CSS'leri digerlerinden cok daha hizli cozumlemesi olsa gerek.

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO